آرش شفاعی

چند شب پیش در یکی از برنامه​های مناسبتی صدا و سیمای جمهوری اسلامی ، شاعر گرامی و ارجمند جناب آقای اسماعیل امینی در باره باید و نبایدهای شعر عاشورایی سخن می​گفت. او در این برنامه با تاکید بر این که در نوآوری در شعر آیینی و عاشورایی ، باید محتاط بود( نقل به مضمون می​کنم) گفت که همان گونه که در عرصه ادبیات تازمانی که یک دیدگاه به صورت آکادمیک بررسی و تایید نشود به متون دانشگاهی راه نمی یابد ، در شعر آیینی هم تا زمانی که یک نوآوری تثبیت نشده، نباید به سمت استفاده از آن رفت .

این دیدگاه البته ممکن است برای ایشان و برخی دیگر محترم وحتی یک اصل مسلم باشد که شعرآیینی ، چون حوزه ای محترم و بسیار فاخر است، نباید پای هر آوانگارد بازی قبیحی به آن باز شود ، حرمت این حوزه ی شعری بیش از آن است که  یک عده با بازی​های زبانی و شکستن سنت​های محترم ادبی بخواهند این عرصه را هم به هرج و مرجی دچار کنند که شعر معاصر ما دچار آن شده​است .

مساله این جاست که دوستان سه نکته را فراموش می​کنند . یکی این که اصولاً اگر سنت​های مذهبی و ملی محترم است و شان آن نزد همه محفوظ ، سنت​های ادبی هیچ احترام و وجوب ذاتی ندارند. شکستن سنت​های ادبی و پیش رفتن از حدود آن همواره ادبیات را زنده و سرپا نگه داشته است .اگر قرار بود نیما هم سنت وزن متساوی الارکان و قافیه از پیش تعیین شده را بپذیرد که دیگر نه شعر نویی داشتیم و نه فضای تازه ای در شعر. نوآوری همواره یک اصل محترم در ادبیات و هنر است و کسی نمی​تواند مدعی هنرمندی باشد، اما هیچ برون شدی از سنت​های تثبیت شده پیشین را تجربه نکند. ضمن این که موزون و مقفی بودن به هیچ کلامی اعتبار و ارزش نبخشیده است ، مهم آن چیزی است که می​گوییم .

نکته ی دوم این است که شعر و ادبیات آیینی ، بخشی از جریان پرشور ادبیات کشور ماست .نمی​توان رودخانه ای جدا از جریان شعر معاصر کشید و گفت آب این رودخانه با رودهایی دیگر به دریای ادبیات امروز می ریزند مخلوط نشود. در این میان باید این نکته ی مهم را به خاطر داشت که شعر آیینی بخشی از کلیت بزرگ تری به نام شعر معاصر ایران است  و  اگر می​خواهد سرزنده و پیش رونده باقی بماند ، باید تجربه های شعر معاصر را بیازماید و البته از آسیب​هایی که جریان کلی شعر ما را تحت تاثیر قرار می​دهد برحذر باشد. نمی​توان به شاعر آیینی حکم کرد که فلان تجربه برای تو ممنوع است؛ چرا که شعر آیینی می​گویی، روح شعر و ذات شاعر ، این فضاهای تازه را می​جوید و لمس می​کند اگر چه ممکن است میزان و بسامد این نوآوری​ها در گونه​ها و گرایش​های مختلف شعری کم و زیاد شود که این بحثی دیگر است.

نکته ی سوم این است که ما نمونه​های روشن و در دسترسی از ادبیات، نقاشی، تئاتر و دیگر شکل​های هنری در ایران و جهان در دست داریم که آثاری با درون مایه​های مذهبی اما با گرایش و نگرش مدرن آفریده شده اند و بسیاری از مخاطبان پیشرو و به روز آن​ها را پذیرفته اند. شعر آیینی نیز باید بتواند مخاطبانی به جز مخاطبان سنتی و معمول خود را جذب کند و برای رسیدن به این خواسته ، بهره مندی از تجربه​های ادبیات مدرن و پست مدرن به مدد شاعران آیینی خواهد آمد.

ر

منبع: خبرآنلاین