به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، یکی از مقامات ارشد دولت آمریکا به خبرگزاری رویترز اعلام کرد که «مایک پنس» معاون «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا، امروز (سهشنبه) به منظور تحریک ارتش ونزوئلا علیه «نیکلاس مادورو»، قصد دارد یکسری بستههای تشویقی جدید به آنها پیشنهاد دهد.
بنا به گفته این مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود، پنس در سخنرانی ساعت 15:25 (19:25 گرینویچ) خود برای «جامعه کشورهای آمریکایی» در وزارت خارجه آمریکا همچنین در صدد است هشدار دهد که واشنگتن به زودی 25 قاضی دیگر از دیوان عالی ونزوئلا را تحریم میکند.
خزانهداری آمریکا، در سال 2017، «مایکل مورنو» رئیس دادگاه ونزوئلا به همراه هفت عضو اصلی از دیوان عالی این کشور را تحریم کرد.
این مقام آگاه آمریکایی توضیح داد: «ما معتقدیم که اینجا (دیوان عالی ونزوئلا) جایی است که باید به آن اعمال فشار کرد. تباهی یا بقای این 32 قاضی به خودشان بستگی دارد».
واشنگتن در حالی به دنبال اعمال فشار به قضات دیوان عالی ونزوئلا است که دیوان عالی ونزوئلا خواستار لغو مصونیت پارلمانی گوایدو شده بود.
مقامات آمریکایی از ماه ژانویه که «خوان گوایدو» خود را بعنوان رئیسجمهور ونزوئلا معرفی کرد، ضمن حمایت از وی، اعمال فشار به دولت نیکلاس مادورو رئیسجمهور منتخب ونزوئلا برای کنارهگیری از قدرت را افزایش دادند.
«مایک پامپئو» وزیر امور خارجه آمریکا و «جان بولتون» مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز در بیاناتی تهدیدآمیز، از احتمال گزینه نظامی آمریکا در ونزوئلا برای خلع مادورو از قدرت خبر دادند.
در حالی پنس در صدد تحریک ارتش ونزوئلا علیه مادورو است که گوایدو اخیراً در مصاحبه با «واشنگتنپست» ضمن اعتراف به شکست کودتا در ونزوئلا، علت شکست کودتا را وفاداری ارتش به مادورو اعلام کرده بود.
اوایل اردیبهشت ماه، گوایدو با انتشار یک نوار ویدئویی، ارتش و مردم ونزوئلا را دعوت به شورش کرد که عدم حمایت ارتش و مردم ونزوئلا موجب شکست کودتا شد.
علیرغم تمام تلاشهای گوایدو و همپیمانان آمریکایی وی برای کودتا در ونزوئلا، مادورو از ارتش این کشور خواسته تا آمادگی خود را در صورت حمله نظامی محتمل آمریکا به کشورش حفظ کند. رئیسجمهور ونزوئلا بارها مایک پامپئو ،وزیر خارجه و جان بولتون را از جمله عوامل تحریک کننده مردم و تلاش برای کودتا در کشورش برشمرده است.
علاوه بر مادورو، «خورخه آریزا» وزیر امور خارجه ونزوئلا نیز روز سهشنبه گذشته درباره تلاش برای کودتا در ونزوئلا گفت: «این تلاش کودتا، از جانب ارتش نبود؛ بلکه مستقیما در واشنگتن و در پنتاگون و وزارت خارجه و توسط «جان بولتون» (مشاور امنیت ملی آمریکا) طراحی شده است.»
بنا به گزارش رویترز، دونالد ترامپ، سرمایه سیاسی چشمگیری را صرف مداخله اقتصادی و دیپلماتیک در بحران ونزوئلا کرده است.
مقام ارشد دولت آمریکا به رویترز گفت که پنس قرار است «هویجهای» جدیدی (پیشنهادهای اغواگرانه) به ارتش ونزوئلا پیشنهاد دهد و توضیح داد: «وی قصد دارد نشان دهد اگر افراد اقدام درستی را در پیش روی خود قرار دهند، از فرصتهایی بهرهمند خواهند شد».
واشنگتن پیش از این با هدف اعمال فشار به دولت مادورو، در ماه ژانویه تحریمهایی را علیه شرکت نفت ونزوئلا وضع کرد زیرا نفت، 90 درصد از درآمد صادرات ونزوئلا را تأمین میکند.
دولت ترامپ همچنین با هدف افزایش فشار اقتصادی به مادورو، یکسری تحریمهای ثانویه علیه شرکتهای خارجی معرفی کرده است که با ونزوئلا تعامل تجاری دارند.
در همین حال یک مقام پیشین سازمان ملل با تاکید بر تلاش واشنگتن جهت ترور رئیسجمهور ونزوئلا اعلام کرد، احتمال ترور «خوان گوایدو» رئیسجمهور خودخوانده توسط سیا به منظور توجیه حمله نظامی آمریکا هم وجود دارد.
به گزارش فارس، «آلفرد موریس د زایاس» وکیل و حقوقدان آمریکایی و مقام ارشد پیشین سازمان ملل، از تلاش آمریکا برای ترور «نیکلاس مادورو» رئیسجمهور قانونی ونزوئلا و احتمال ترور خوان گوایدو رئیسجمهور خودخوانده خبر داد و البته تاکید کرد که تلاش آمریکا برای کودتا در ونزوئلا، «خوب پیش نمیرود».او که از ۲۰۱۲ تا ۲۰۱۸ توسط شورای حقوق بشر سازمان ملل به عنوان کارشناس مستقل سازمان ملل در زمینه ارتقاء یک نظم بینالمللی دموکراتیک و عادلانه مشغول به کار بود، در یک مصاحبه تاکید کرد که کودتای مورد حمایت آمریکا در ونزوئلا «خوب پیش نمیرود».
زایاس به خبرگزاری «اسپوتنیک» گفت: «من از طریق منابع موثق اطلاع دارم که آمریکا طی چند ماه اخیر در حال ارائه پیشنهاد مبالغ کلان و دیگر وعدهها به هر شخص نظامی در ونزوئلا برای جدا شدن (از دولت نیکلاس مادورو) است».
آلفرد موریس د زایاس
این مقام اسبق سازمان ملل افزود: «من تردیدی ندارم که آنها (آمریکاییها) از تک تک تلاشها برای کودتا از جمله تلاشهای ناکام برای ترور مادورو حمایت کردهاند. آمریکا به این مسیر ادامه خواهد داد و شاید آنها در قتل مادورو توفیق یابند».
به گفته این حقوقدان، در صورت ترور مادورو، «به دلیل بند ۲۳۳ قانون اساسی ونزوئلا «دلسی رودریگز» معاون کنونی رئیسجمهور، رئیسجمهور موقت خواهد شد نه (خوان) گوایدو چرا که او طبق قانون اساسی ونزوئلا هیچ مشروعیتی ندارد».
زایاس معتقد است که یک سناریوی دیگر هم وجود دارد و آن قتل خوان گوایدو توسط سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) است تا به بهانه کشته شدن او آمریکاییها به اقدام نظامی علیه دولت مادورو دست بزنند.
او با تاکید بر اینکه «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا و دیگر مشاوران او «هیچ درکی از ذهنیت ونزوئلاییها ندارند»، گفت: «برخی مقامها و اعضای ارتش ونزوئلا اجازه دادند که (آمریکا) آنها را بخرد، فساد (در ونزوئلا) وجود دارد و واشنگتن هم در حال تقویت کردن آن است اما «الیوت آبرامز» (نماینده ویژه آمریکا در امور ونزوئلا) اگر فکر میکند امکان خریدن همه ونزوئلاییها توسط سیا وجود دارد، خودش را فریب میدهد».
از نظر زایاس، تحولات ونزوئلا تا حد زیادی به میزان وفاداری ارتش بستگی دارد و حتی در صورت توفیق آمریکا در توافق با نظامیان ارشد ونزوئلایی علیه مادورو، ممکن است که جنگ داخلی شود چرا که «۹ میلیون هوادار «هوگو چاوز» و سربازان متعهد بسیاری هستند و آنها از صحنه خارج نخواهند شد».
مقامهای مختلف دولت آمریکا در روزهای اخیر بارها درباره احتمال دخالت نظامی علیه دولت نیکلاس مادورو صحبت و از فراخوان اخیر رئیسجمهور خودخوانده ونزوئلا برای شورش مسلحانه حمایت کردهاند.
دولت آمریکا سوم بهمن ماه سال گذشته به فاصله نیم ساعت بعد از آنکه خوان گوایدو خود را رئیسجمهور ونزوئلا خواند، او را به رسمیت شناخت و از آن زمان در حال اعمال انواع فشارها علیه دولت قانونی ونزوئلا است.
مایک پنس معاون رئیسجمهور آمریکا و گوایدو