عضو هیئت انتخاب فیلم‌های مسابقه سینمای ایران جشنواره فجر با اشاره به تنوع مضامین فیلم‌های جشنواره امسال تاکید کرد سبد مناسبی برای سلیقه‌های مختلف در این جشنواره فراهم شده است.

جهانگیر الماسی در گفت‌و‌گو با خبرآنلاین، درباره چگونگی انتخاب فیلم‌‌های این دوره از جشنواره گفت: «هیئت انتخاب به مدت یک ماه و نیم سرگرم گزینش فیلم‌های سینمایی برای نمایش در بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره بودند.»

او ادامه داد: «برای اولین بار است در جشنواره فیلم فجر سبد مناسبی برای سلیقه‌های مختلف از ژانرهای متفاوت سینمایی انتخاب شده و در بخش مسابقه به نمایش درمی‌آیند. مجموعه همکاران ما در حوزه سینما با شناخت خود و تعلق خاطر به این مرز و بوم و مردمان آن هر روز در مسیر تازه‌ای گام برمی‌دارند و متناسب با روحیه و شرایط عصر حاضر در مسیر پرفراز و نشیب فیلمسازی گام برداشته‌اند و آثاری را برای نمایش در این دوره از جشنواره تولید کرده‌اند.»

این بازیگر با اشاره به سرمایه‌گذاری‌های معاونت سینمایی برای وارد کردن چهره‌های جوان به حوزه سینما گفت: «شناسایی و ایجاد شرایط کار برای گروه فیلمسازان جوان از یک سو و فراهم آوردن موقعیت کار برای فیلمسازان با تجربه از سوی دیگر زمینه‌ای برای نمایش کار و تلاش سینماگران ایرانی و هویت ملی و بومی کشورمان به وجود آورده است.»

او با تاکید براینکه شاخص‌ها برای گزینش آثار مشخص بوده، گفت: «وقتی شاخص‌ها روشن باشد کار هیئت انتخاب نیز ساده‌تر می‌شود. مولفه‌های مورد نظر ما شامل ظاهر و باطن آثار بود. ما از دو زاویه دید فیلم‌‌ها را ارزیابی کردیم؛ ساختار و زبان تبیین اندیشه.»

الماسی گفت: «مشخص است که انتظار می‌رود سینماگران ایرانی در حوزه باورهای الهی و اسلامی موجود در ایران گام برداشته و فیلم‌هایی بسازند که موجب افتخار این مرز و بوم شود. حرکت به سمت دنیای نو در فیلمسازی باید توام با گرایش‌های باطنی موجود در مردمان ما باشد.»

او ادامه داد: «لیبرالیسم دموکراسی علاوه براینکه در مسائل سیاسی به شکست رسیده در حوزه فرهنگ هم ناموفق بوده و با شکست مواجه شده است. انسان در دنیای غرب تنهاست و در نتیجه همین تنهایی است که می‌بینیم اغلب افراد به سمت کلیساها و مکان‌های مذهبی مایل می‌شوند و در آسیای جنوب شرقی شاهد رجعت آدم‌ها به دین هستیم.»

این بازیگر اظهار داشت: «متاسفانه در عرصه فرهنگی ایران همواره از ترجمه استفاده کرده است؛ بهره‌گیری از ترجمه فرهنگ و هنر از یک طرف دارای حسن است زیرا موجب شده نسل نوی ما از پدیده‌‌های هنری صحبت کند که در آن طرف آب‌ها وجود دارد، اما از سوی دیگر همین مسئله موجب تبلیغ غیرمستقیم راه‌های به شکست انجامیده غربی می‌شود. وقتی می‌بینیم جریان‌های فکری ترجمه شده در خود آن کشورها از بین رفته و یا با مشکل مواجه شده ما چرا باید سراغ آن‌ها برویم و این نوع آثار را در سینمای ایران ترویج کنیم؟»

او گفت: «گاه می‌بینیم در حوزه تولیدات داخلی هالیوود برخی ارزش‌های معنوی و فکری که متعلق به ما است ترویج می‌شود. خوشبختانه با توجه به هوشیاری اعضای هیئت انتخاب دیدم نسبت به این نکات حساسیت وجود داشت. اعضای هیئت انتخاب و مسئولان معاونت سینمایی اطلاعات به روزی در حوزه سینما و رویکردهای موجود در این عرصه دارند و این‌ها به سود سینمای ایران است.»

او با رد اینکه هیئت انتخاب رویکردی سیاسی در گزینش آثار داشته است، گفت: «برخلاف نظراتی که در مورد سیاسی بودن نگاه‌ها در هیئت انتخاب و داوری جشنواره عنوان شده، ما در هیئت انتخاب از یک سو و مسئولان معاونت سینمایی از سوی دیگر نگاهی توام با اعتماد به سینمای ایران داشتیم. برای اولین بار بود که این میزان از احترام را نسبت به سینماگران از سوی مدیران شاهد بودیم.»

الماسی با اشاره به اینکه لازمه دنیای نوی امروز توجه به محتوا و مضمون آثار است، گفت: «مگر در دنیای امروز به جز محتوا و مضمون مسئله دیگری نیز اهمیت دارد؟ حتی در نهضت‌های فرمالیستی و پوپولیستی هم این محتواست که فرم را به وجود می‌آورد. ظرف از مظروف جدا نیست و در نتیجه توجه ویژه هیئت انتخاب جشنواره فجر به محتوای آثار امری کاملاً طبیعی و اجتناب‌ناپذیر است.»

او در مورد حضور حسن عباسی در هیئت داوری جشنواره گفت: «دکتر عباسی سال‌هاست که در مورد مفاهیم موجود در فیلم‌ها و آثار هنری تحقیق و بررسی می‌کند و این مسائل را در دانشگاه تدریس می‌کند. دنیای موازی مشابه دنیایی که در «لاست» و «شاتر آیلند» دیده می‌شود، فقط یک گرایش هنری نیست، براساس دانش آقای عباسی و صحبت با ایشان شرایطی فراهم می‌شود تا جوانب پنهان موجود در آثار را بهتر درک کنیم. تا کی باید به نمای بیرون آثار هنری توجه کنیم؟ باید نهضتی شروع شود که براساس آن به مضامین آثار توجه کنیم. ماهیت آثار هنری اهمیت بسیار بالایی دارد که در داوری‌ها و انتخاب ما همه این نکات مورد توجه ویژه بودند.»

54143

منبع: خبرآنلاین