به گزارش ایسنا:
اردیبهشت ماه سال 85 بود که سردار رویانیان، معاون راهنمایی و رانندگی وقت ناجا اعلام کرد: «حداکثر 2 سال آینده همه خودروهای تولید داخل به ترمز «ای بی اس» و «ایربگ» تجهیز میشوند که در این صورت حداقل 10 تا 15 درصد تصادفات منجر به جرح و فوت در کشور کاهش مییابد.»
اما تیر ماه سال 88 شورای عالی استاندارد در کمیسیون امور زیربنایی، صنعت و محیط زیست سرانجام علیرغم کشمکشهای فراوان نصب کیسه ایمنی هوا بر روی خودروها را از ابتدای برنامه پنجم توسعه اجباری کرد. هرچند این مصوبه واکنشها و بیانیاههای متعددی را از سوی خودروسازان و انجمن خودروسازان در پی داشت اما با افتتاح کارخانه تولید کیسه هوا در بهمنهاه سال 88 نظرها برگشت به شکلی که احمد نعمت بخش، دبیر انجمن خودروسازان اعلام کرد که تولید ایربگ نتیجه اولویت کیفیت بر کمیت در صنعت خودروست. از سوی دیگر عباس ملکی تهرانی، مدیر صنایع خودرو ایدرو نیز تاکید کرد که تولید ایربگ ساخت داخل تحقق مصوبه شورای عالی استاندارد است.
در حالی که همه چیز برای اجرای مصوبه الزامی شدن نصب کیسه هوا فراهم بود با تمدید یکساله برنامه چهارم توسعه و آغاز برنامه پنجم از ابتدای سال 90 به نظر میرسد همه این وعدهها را از یاد مسوولان برد.
به طوری که وقتی سردار اسکندر مومنی، رییس پلیس راهور ناجا شهریور ماه سال جاری یادآوری کرد که بر اساس مصوبه دولت نصب کیسه هوا از ابتدای برنامه پنجم توسعه یعنی سال 1390 بر روی خودروهای تولیدی در کشور الزامی است و در این خصوص مکاتبات لازم از سال گذشته با شرکتهای خودروساز صورت گرفته که امیدواریم مشکلی برای اجرای این مصوبه به وجود نیاید. احمد نعمت بخش ـ دبیر انجمن خودروسازان در خصوص مصوبه کمیسیون زیربنایی دولت مبنی بر این که کلیه خودروهایی که از اول مهر ماه تولید میشوند، باید امکان نصب کیسه هوا را داشته باشند، اظهار کرد: کیسه ایمنی هوا جزو استانداردهای 55 گانه خودرو در اروپا که استانداردهای ما از آن تبعیت میکند، نیست و در اروپا هم به صورت سفارشی روی خودرو نصب میشود!
دبیر انجمن خودروسازان با تاکید بر اینکه نیروی انتظامی نمیتواند جلو شمارهگذاری خودروهای بدون کیسه ایمنی هوا را بگیرد، گفت: پلیس نمیتواند نصب کیسه ایمنی هوا را به خودروسازان تکلیف کند، چون قانون در این رابطه ابتدای برنامه پنجم توسعه را تعیین کرده است که از سال آینده اجرا خواهد شد.
وی همچنین مدعی شد: نصب کیسه ایمنی هوا روی خودروها زمانبر است، بنابراین مصوبه هیات دولت به وزارت صنایع اختیار داده است برنامه زمانبندی برای این کار ارائه کند، اما وزارت صنایع هنوز برنامه را ابلاغ نکرده است!
به گزارش ایسنا، در عین حال کیوان وزیری، نماینده مدیرعامل ایران خودرو در کسب استاندارد نیز درباره زمان تعیین شده برای نصب ایربگ با بیان این که اجبار واقعی نصب کیسه ایمنی هوا از ابتدای سال 1390 است، گفت: در حال حاضر هم 90 درصد از محصولات ما امکان نصب ایربگ را دارند، اما تعهد واقعی ما برای نصب آن از ابتدای سال 1390 آغاز میشود.
علی رضا شفیعی، معاون مهندسی و کیفیت سایپا نیز با بیان این که این خودروساز نصب کیسه ایمنی هوا را از ابتدای سال 1390 آغاز خواهد کرد، افزود: نصب کیسه ایمنی هوای راننده به طور میانگین قیمت هر خودرو را تا 200 هزار تومان افزایش خواهد داد.
وی ادامه داد: با وجود این که نصب کیسه ایمنی هوا در بیشتر کشورهای دنیا به صورت دلخواه است، اما اگر «اجبار قانونی وجود داشته باشد»، نصب آن برای تمام محصولات سایپا امکانپذیر خواهد بود!
در این حال آبان ماه سال جاری نیز سید مجتبی شفیعی، دبیر شورای عالی ترافیک با اعلام خبر تعیین ضوابط تعیین نوع خودرو مناسب برای تاکسی گفت: بسیاری از خودروهایی که پیش از این به عنوان تاکسی استفاده می شدند، ترمز ضد قفل و کیسه هوا را نداشتند، اما در تولیدات جدید استفاده از این دو وسیله ایمنی مورد تاکید قرار گرفته و به همین دلیل شمارهگذاری آنها منوط به داشتن این دو شاخص است و پلیس مجاز به شمارهگذاری این تاکسیها بدون داشتن این شرایط نیست.
به گزارش ایسنا، در حالی که روزشمار اجباری شدن نصب کیسه هوا در کشور پس از یکسال مهلت مضاعف آغاز شده است علی حداد، قائم مقام شرکت زامیاد اواخر بهمن ماه با اشاره به این که نصب کیسه هوا از ابتدای سال 90 ممکن نیست گفت: در همه دنیا تعدادی استاندارد وجود دارد که کسب آنها الزامی است، اما کیسه ایمنی هوا و ترمز ضد قفل در هیچ جای دنیا الزامی نشده، بلکه نوعی بیمه است که هرکس بخواهد، باید هزینه آن را بپردازد؛ چرا که وقتی دولت سیاستش را بر ثبات قیمتها گذاشته است، ما نمیتوانیم همزمان هم چنین امکاناتی را به خودروهای خود اضافه کنیم و هم افزایش هزینه نداشته باشیم.
وی در پاسخ به این که آیا امکان تجهیز همه محصولات این شرکت به کیسه ایمنی هوا از ابتدای سال آینده وجود دارد یا نه؟ گفت: به طور قطع نصب کیسه ایمنی هوا را در زمانبندی مشخص خودمان انجام میدهیم و در حال حاضر هم در مرکز تحقیقات سایپا در حال تست و مطالعه آن هستیم، اما نصب این قطعه از ابتدای سال آینده امکان ندارد؛ چرا که مجبوریم خرید خارجی داشته باشیم؛ هر چند که مشکلات بسیار زیادی هم وجود دارد!
در عین حال سردار اسکند مومنی، رییس پلیس راهور ناجا پیشتر تاکید کرده بود که بر اساس مصوبه ابلاغی شمارهگذاری خودروهای فاقد کیسه هوا از ابتدای سال 90 ـ ابتدای آغاز برنامه پنجم توسعه ـ ممنوع است و در این خصوص چندین بار با خودروسازان مکاتبه شده است و پلیس قطعا به وظیفه قانونی خود در این خصوص عمل خواهد کرد.
بدین ترتیب باید منتظر ماند و دید که خودروسازان در 27 روز باقیمانده از سال چه برنامهای برای اجرای این مصوبه دارند.
42