بورس کالای کشور به دنبال تغییرات جهانی کالاهای بادوام نوسانات بسیاری را شاهد بوده است.

هانیا کیوان: بورس کالای کشور به دنبال تغییرات جهانی کالاهای بادوام نوسانات بسیاری را شاهد بوده است و این تغییرات، بازار فولاد، پلی اتیلن، قیر و محصولات فلزات رنگی و شیمیایی راتحت تأثیر خود قرار داده است.

افت ساخت‌و‌ساز در کشور و عدم اطمینان به سرمایه‌گذاری باعث شد که قیمت عمده مقاطع فولادی چون تیر آهن و میلگرد با کاهش مواجه شود و تقاضا برای این محصولات با افت چشمگیری مواجه شوند.

مسائل حاکم بر ساختار سیاسی کشور باعث عدم اطمینان سرمایه‌گذاران به سرمایه‌گذاری در بخش کالاهای بادوام شده است و از آنجا که ردیف‌های بودجه در بخش عمرانی کاهش یا حذف شده‌اند چشم‌انداز روشنی را برای این محصولات پیش رو ترسیم نمی‌کند. تحولات سیاسی اخیر کشور باعث شده است که ریسک در نظر سرمایه‌گذاران داخلی و خارجی بالا برود.

علاوه بر مسائل گریبانگیر داخلی، اهرم فشار بازار‌های خارجی بر ایران نیز تأثیر گذاشته است و افت کالاهای بادوام منجر به بی‌رمقی بازار‌های داخلی نیز شده است.

روز گذشته محصولات فولادی در بورس کالای کشور با استقبال چندانی مواجه نشد و عمده محصولات ذوب‌آهن اصفهان به دلیل مصرف پروژه‌ای آن در تناژ پایین و در نرخ پیشنهادی یا توافقی به دادو ستد رسید.

به طوری که تیر آهن سایز‌های 14-16-18 این شرکت روزگذشته تنها 380 تن بصورت سلف عرضه شد و در نرخ 7050 ریال یعنی 400 ریال پایین‌تر از آخرین معامله آن در هفته‌های گذشته به فروش رسید. همچنین سبد میلگرد 8 تا 20 این شرکت سلف 30/07/88 با تناژ 3960 تن عرضه شد که تنها 1320 تن آن در نرخ پیشنهادی 5400 ریال به فروش رسید.

 همچنین سبد میلگرد آجدار 10 تا 32 شرکت ذوب‌آهن اصفهان 250 تن عرضه شد و به نرخ 5500 ریال دادو ستد شد.

عدم استقبال از بازار فولاد بیش از آنکه به مشکلات داخلی شرکتهای تولیدی برگردد به سیاستهای اشتباه دولت در امر واردات بی‌رویه فولاد از چین و روسیه ناشی می‌شود. عدم توجه دولت به مکانیسم تنظیم بازارهم باعث شده است که کالاهای بی‌کیفیت چینی، روسی , عربی و اسپانیایی به کشور وارد شود و تولید مقاطع فولادی شرکتهای داخلی را با بحران مواجه کند. به عبارت دیگر دولت خود به رقیب بازار فولاد تبدیل شده است و توجهی به پیامدهای آن ندارد.

در بخش پتروشیمی محصولات ارائه شده توسط بازرگانی پتروشیمی همچنان بالاتر از قیمتهای جهانی داد وستد می‌شود و محصولاتی چون pvc، 035، 0075 و. . . به دلیل مصارف زیادی که دارند در قیمتهای غیر واقعی معامله می‌شوند.
عدم توجه بازرگانی پتروشیمی به نیازهای داخلی و همچنین رقابت این شرکت با بازرگانان برای واردات محصولات پتروشیمی و ممانعت از واردات برای بالا نگه داشتن قیمتهای داخلی باعث شده است که همچنان تقاضا از عرضه پیشی بگیرد و قیمتها روند صعودی خود را در یک بازه زمانی میان مدت طی کنند.

از طرفی با توجه به فشار وزارت صنایع و بازرگانی به بازرگانی پتروشیمی برای واقعی کردن قیمتها شاهد نوسان قیمت در هفته‌های آینده خواهیم بود که این بی‌ثباتی در قیمتها به زودی بخش زیادی از فعالین بازار را از دور خارج خواهد کرد. طی هفته گذشته بیشتر محصولات پلیمری با کاهش شدید قیمت مواجه شده‌اند و این مسئله باعث شده است که عمده خریداران فعال از بازار خارج شوند چرا که چشم‌انداز روشنی از وضعیت پیش رو ندارند و پیش‌بینی می‌کنند که سیاستهای بازرگانی پتروشیمی منجر به زیان هنگفت آنها خواهد شد.  

به عنوان نمونه پلی‌اتیلن‌بادی bl3 محصول پتروشیمی جم که هفته گذشته در نرخ نزدیک به 13000 ریال معامله شده بود روز سه شنبه به نرخ متوسط 11865 ریال رسید. همچنین محصول pvc6558 پتروشیمی بندر امام که نرخ 12000 ریال را تجربه کرده بود در همین روز به 9348 ریال رسیدو پیش‌بینی می‌شود که کاهش بیشتری را شاهد باشد. این وضعیت برای کالاهای پلی اتیلن 0035 و 0075 و 0200 نیز مشهود است.

منبع: خبرآنلاین