آزاده باش باری اگر دین نداشتی / زیباترین سفارش مولای ما، حسین(ع)

پاسداشت عزای سید وسالار شهیدان در خبرآنلاین با  آثار و گفتاری از: امام موسی صدر، آیت الله جوادی آملی، مرحوم علامه عسکری، دکتر مصطفی ملکیان، دکتر حجت الله جودکی، مرحوم حسین منزوی، غلامرضا سازگار، آنطوان بارا ، دکتر طاهاحسین؛
این مجموعه تلاشی است برای گسترش اندیشه و معرفت حسینی و حرکت در جهت عقلانیت و درک عبرت های عاشورا که امیدواریم مورد توجه تان قرار بگیرد.

امام موسی صدر/ چگونه امام حسین بزرگ‌ترین جان‌فشانی را رقم زد؟
آنچه در زیر می خوانید قسمت کوتاهی از سخنرانی منتشر نشده امام موسی صدر در تاریخ 27/3/1969 است که توسط موسسه فرهنگی و تحقیقاتی امام صدر در اختیار خبرآنلاین قرار گرفته است.
ایشان میگوید: " امام حسین خود را در برابر امتی دید که وجدانش بـه خـواب رفته است: امتی سلطه‌پذیر و بزدل و طمع‌کار که نمی‌تواند حقوق خود را به دست آورد و حاکمان هرگونه که بخواهند با آن برخورد می‌کنند و می‌توانند صد هزار نفر را که به گفتة معاویه «شتر نر را از شتر ماده تشخیص نمی‌دهند،» برای سپاه خود جمع‌آوری کنند. در برابر این واقعیت تلخ، امام حسین راهی برای بیدار کردن این وجدان‌ها و بازگرداندن خون سالم به رگ‌های افراد این امت نیافت، جز اینکه بزرگ‌ترین جان‌فشانی را رقم زند. گفتیم که چگونه امام حسین بزرگ‌ترین جان‌فشانی را رقم زد: او به فدا کردن جان خود بسنده نکرد بلکه همة فرزندان و برادران و عموزادگان خویش را نیز با خود همراه ساخت و کوشید همة بنی‌هاشم و همة کسانی را که تحت سرپرستی او بودند، همراه خود به قتلگاه کربلا ببرد.

برای مطالعه متن کامل این سخنرانی لطفا اینجا را کلیک کنید.

آیت الله جوادی آملی/ آیا ما فرزند صالحی برای امام شهیدمان هستیم؟
آیت الله جوادی آملی در درس اخلاق خود تاکید کرد: اینکه می‌بینید همه در این ایّام مخصوصاً روز عاشورا این‌طور به سر و سینه می‌زنند برای این است که پدر اینها را شهید کردند پیغمبر فرمود بیایید فرزندان ما بشوید ما هم گفتیم چشم « انا و علی ابوا هذه الامّه» شما بیایید فرزند ما بشوید ما شما را به‌عنوان فرزندی قبول داریم ما هم گفتیم چشم بنابراین اینها پدران ما هستند وقتی پدر ما را شهید کردند تا روز قیامت ما طالب خونبهاییم. آیا ما فرزند صالحی هستیم.
وی همچنین با اشاره به بحث جهاد گفت: جهاد سه قسم است حجرت سه قسم است وجود مبارک سیّدالشهدا (سلام الله علیه) هر سه قسم را داشت بعضی ها دو قسم را داشتند بعضیها یک قسم را یک جهاد اصغر هست یک جهاد اوسط هست و یک جهاد اکبر یک هجرت صغری هست یک هجرت وسطی هست یک هجرت کبری .شریعت و امثال اینها هم همین‌طور است جهاد اصغر این است که انسان با دشمن بجنگد که در اینجا آنچه که کاربرد دارد آهن است در جهاد اصغر در جهاد اوسط که انسان با نفس و هوس می‌جنگد آنجا آهن کاربرد ندارد آه کاربرد دارد ناله و گریه کابرد دارد شما در دعای کمیل که امشب شب جمعه می شود می‌خوانید در دعای کمیل می‌خوانید «و سلاحه البکاء» یعنی خدایا ما در نبرد با نفس در نبرد با هوس در نبرد با هوا در نبرد با شیطان تنها اسلحه‌یمان گریه است یک انسان مغرور است که فریب می‌خورد یک انسان متواضع و فروتن که فریب نمی‌خورد.
وجود مبارک سیّد الشهداء سه جهاد داشت هم جهاد اصغر داشت که با دشمنان جنگید هم جهاد اوسط داشت که با اصاف نفسانی جنگید امام عادل بود و هم جهاد اکبر چون جهاد اکبر معمولاً مطرح نیست این اوسط را اکبر می‌نامند و گرنه مبارزهٴ با نفس تهذیب نفس تزکیهٴ نفس آدم عادل شده آدم متقی شدن آدم بهشتی شدن این جهاد اوسط است نه جهاد اکبر.

برای مطالعه متن کامل سخنرانی این مرجع تقلید لطفا اینجا را لیک کنید.

دکتر مصطفی ملکیان / اطلاعات واقعه کربلا مطابق موازین درست تاریخ نگاری به دست نیامده است
چه چیزی یک انسان را قدیس و قهرمان می کند؟ این پرسشی است که دکتر مصطفی ملکیان طی یک تشریح آن به بازشناسی شخصیت امام حسین( ع) پرداخته است.
وی می گوید: " آنچه ما درباره واقعه کربلا می دانیم غالبا با موازین درست تاریخ نگاری به دست نیامده است. بنابراین کسی که بخواهد در ارتباط با این واقعه سخن بگوید بیشترین اهتمام او باید نفی این شنیده‌ها باشد. همچنین در طول تاریخ تشیع و بخصوص در چهارصد سال اخیر آنقدر سوءاستفاده از نام حسین بن علی(ع) صورت گرفته که همیشه گوینده‌ای که بخواهد در این باره سخن بگوید موانع عاطفی زیادی بین خود و مخاطبان خود می‌بیند. از نگاه عالمان اخلاق، حسین‌بن علی(ع) را می‌توانیم کسی بدانیم که قدیس اخلاقی و قهرمان است. در تمام مذاهب برای کلمه قدیس مصادیقی وجود دارد، یعنی تمام آنها دارای نمونه هایی از افراد قدیس هستند. به طور مثال در آیین شیعی، ائمه و در نظر اهل تسنن بسیاری از صحابه پیامبر قدیس محسوب می‌شوند. در این بحث به این معنای مذهبی قدیس کاری ندارم. بلکه مراد من، قدیس به معنایی است که فیلسوفان و عالمان اخلاق به کار برده‌اند.
به لحاظ اخلاقی وقتی فردی قدیس به‌شمار می‌آید که محبت نتواند مانع راه وی شود، و وقتی قهرمان شمرده می‌شود که خوف و ترس نتواند مانع راه وی‌گردد. بنابراین قدیس کسی است که همه ترس های خود را برای اخلاقی زیستن فدا می کند و قهرمان کسی است که همه ترس های خود را برای اخلاقی زیستن رها می کند..."

برای مطالعه کامل سخنرانی این محقق و استاد دانشگاه لطفا اینجا را کلیک کنید.

دکتر حجت الله جودکی/ شاخ و برگ های دروغین وقایع کربلا
دکتر حجت الله جودکی، پژوهشگر تاریخ عاشورا معتقد است: " بعد از واقعه کربلا، دوستی شدید شیعه به اهل بیت و شدت تنفرش از بنی امیه موجب گردید در طول تاریخ به حادثه دردناک کربلا، شاخ و برگهای زیادی اضافه گردد تا بیش از پیش بیانگر مظلومیت خاندان امام حسین و ستمگری و بی رحمی بنی امیه باشد. این احساسات و عواطف کم کم به بیان داستانهائی در خصوص قساوت دشمن تبدیل گشت و هر ساله بر تاثر شیعیان افزود تا جائی که بعد از گذشت چند قرن به قدری تکرار شد که بزرگان شیعه هم به نقل آن پرداختند. این شاخ و برگ های اضافی سپس جزء وقایع کربلا قلمداد شد و به درون کتب تاریخ و مقتل راه یافت و تشخیص سره از ناسره در واقعه "طف" را مشکل کرد. مراثی و اشعار سوزناک نه تنها از این جنبه های اضافی و تا حدی نادرست مایه گرفت، بلکه موجب رواج و توسعه این تحریف ها و خرافات گردید. "

برای مطالعه خلاصه تحقیقات دکتر حجت الله جودکی، پژوهشگر تاریخ مقاتل عاشورایی لطفا اینجا را کلیک کنید.

مرحوم استاد حسین منزوی/ دریاب مان در این شب تاریک
مرحوم استاد حسین منزوی، شاعر معاصر اشعار نابی در رثای امام حسین (ع) دارد در زیر چند بیت از قصیده سروده وی را برای مطالعه انتخاب کرده ایم:

ای تکنواز نابغه نینوا، حسین
                                             وی تکسوار واقعه کربلا، حسین
ای از ازل نوشت سواد سرشت خویش
                                      با سرنوشت غربت خود آشنا، حسین
یک کاروان ذبیح، به همراه داشتی
                                        از فطرت خجسته شیر خدا، حسین
حتا کویر تف زده را ، اشک شسته بود
                                وقتی جهان گریست، عزای تو را، حسین
«آزاده باش باری اگر دین نداشتی»
                                        زیباترین سفارش مولای ما، حسین
از بعد قرن های فراوان هنوز هم
                                  ما راست رهشناس ترین رهنما، حسین
تو کشتی نجات و چراغ هدایتی
                                    دریاب مان در این شب تاریک، یا حسین

متن کامل این قصیده را اینجا بخوانید.

استاد غلامرضا سازگار / روایت عاشقانه یک سفر
«از صیام تا قیام روایت عاشقانه سفری است از سجاده سبز عبودیت تا سرخی بی انتهای میدان شهادت، سفری از خلق به سوی خدا و بازگشت دیگربار، به سوی خلق با رسالت بیداری. در مسیر کاروان خلقت هرکه زودتر از خواب برخیزد و راه را دریابد، مقامی خاصتر در منزلگاه رسیدگان و اصلان و نزدیکان و نیکان می‌یابد.» کتاب «از صیام تا قیام» سروده غلامرضا سازگار شاعر آئینی در چند بخش تنظیم شده و هر بخش دربرگیرنده اشعاری است که در خور عنوان و مناسب با روزهای مختلف ماه مبارک رمضان تا ماه محرم الحرام است.
به گزارش خبرآنلاین، کتاب «از صیام تا قیام» اشعار غلامرضا سازگار مرتبط با محرم از سوی دفتر هنر و ادبیات قیام در قطع جیبی منتشر شد.
برای آشنایی بیشتر با این اثر ادبی و چگونگی تهیه ان لطفا اینجا را کلیک کنید.

آنطوان بارا /حماسه حسین(ع) تنها مختص شیعه و سنی و مسلمان نیست

آنطوان بارا، نویسنده مسیحی که کتاب «حسین در اندیشه مسیحیت» را نوشته است درباره امام حسین (علیه السلام) می گوید:

«حماسه حسین(ع) تنها مختص شیعه و سنی و مسلمان نیست، بلکه متعلق به هر مومن است؛ جهانیان و اندیشمندان وقتی از سیره حسین(ع) آگاه می شوند شیفته او می گردند. همان طور که شیفته راه و مسلک علی بن ابی طالب(ع) شده اند ... حسین(ع) در قلب من است.»

دکتر طه حسین/ همه خون های ریخته شده
دکتر طه حسین، استاد روشن دل ادبیات عرب اهل مصر است. او درباره تاثیر واقعه کربلا چنین می گوید: «ابن زیاد چنین می پنداشت که با کشتن حسین(ع) فتنه را ریشه کن و شیعه را نومید خواهد ساخت و به این ترتیب آنان را وادار خواهد کرد که دست از آرزوها بشویند و به آنچه ناچار باید گردن نهند، سرفرود آوردند.

ابن زیاد آتش فتنه را گداخته تر کرد و کار بد او کارهای بد دیگری را سبب شد و همه خون های ریخته شده و شکنجه هایی که به کودکان و زنان داده شد، همه بر خلاف خواسته ابن زیاد نتیجه به بار آورد...»

برگرفته از کتاب حسین(ع) از نگاه دیگران. با مقدمه استاد محمد رضا حکیمی


علامه سید مرتضی عسکری/ یک مقتل علمی نه احساسی از وقایع عاشورا
"مقتل‌الحسین(ع)" علامه سید مرتضی عسکری، یک مقتل صرفاً احساسی نیست بلکه مقتلی مستند بوده و تمام مطالب آن از منابع اهل سنت ذکر شده است. گاه علامه عسکری در تألیف «مقتل‌الحسین(ع)» یک نگاه کاملاً علمی است و از منابع زیادی بهره گرفته است. در جای جای کتاب، سندیت مطالب نشان داده شده است. تیم ویراستاری جدید مقتل‌الحسین(ع) خط به خط منابع را مورد توجه و بررسی قرار داده است بنابراین اگر محقق و کارشناسی درصدد بود تا درباره تاریخ اسلام و عاشورا کار کند نه تنها نیازی به تفحص در سایر منابع ندارد بلکه به راحتی می‌تواند با مطالعه این کتاب، به آنچه که می‌خواهد دست پیدا کند. ویرایش جدید کتاب «مقتل‌الحسین (ع)» علامه عسکری با فاصله زمانی کمتر از یک ماه به چاپ دوم خود رسید.

برای آشنایی بیشتر با این اثر لطفا اینجا را کلیک کنید.

مرحوم سید ابن طاووس/ شش روایت از تاریخ عاشورا
در این قسمت گوشه ای از کتاب مقتل لهوف سید ابن طاووس که یکی از آثار مستند روایی درباره واقعه عاشورا است مرور کرده ایم.
شش روایت از تاریخ عاشورا را اینجا بخوانید.

/6262

منبع: خبرآنلاین