پخش نشدن «ربنا»ی استاد شجریان از صداوسیما در طول ماه مبارک رمضان قطعی شد.

سمیه قاضی‌زاده: اگرچه مدتی است حواشی دور استاد آواز ایران طی تمام سال‌های فعالیت او به اوج خودش رسیده است و بعد از شکایتی که از صداوسیما کرد زمزمه‌های پخش نشدن ربنا به گوش می‌رسید اما این خبر قطعی نشده بود. به گفته یکی از مدیران ارشد صداوسیما که درخواست کرد اسمش عنوان نشود، طی جلسه‌ای که چهارشنبه شب در محل صداوسیما با حضور مشاوران ارشد این سازمان در خصوص پخش «ربنا» برگزار شد، حاضران به این نتیجه رسیدند این آواز ماندگار را پخش نکنند.

این فعال فرهنگی که خود از عدم پخش این آواز ماندگار مذهبی بسیار متاسف بود گفت: «متأسفانه در شورای مشاوران صداوسیما هم بار دیگر ماجرای پخش ربنای آقای شجریان مطرح شد اما الان دیگر صداوسیما مخالفت می‌کند. در آنجا بحث‌هایی مطرح شد نظیر اینکه ربنا نه متعلق به آقای شجریان است و نه صداوسیما بلکه متعلق به مردم است. با این حال باز هم قرار بر این شد که ربنا امسال در ماه رمضان پخش نشود. باید بگویم که از این بابت بسیار متأسفم چرا که همه ایرانی‌ها از ربنا خاطرات خوشی را دارند.»

استاد آواز ایران که پیش از این در سال 74 نامه‌ای به رئیس وقت صداوسیما نوشته بود تلویحاً تنها اجازه پخش ربنا را به صداوسیما داده بود و عنوان کرده بود که «دعای ربنا که هدیه من به ملت ایران است» اما امسال و بعد از شکایتی که درباب رضایت نداشتن از پخش آثارش از صداوسیما کرد ظاهراً صداوسیما قرار را بر این گذاشته که این آواز ماندگار دیگر مهمان سفره‌های افطار ایرانیان نباشد.

پیش از این معاون حقوقی صداوسیما خبر از بررسی حقوقی درخواست استاد شجریان داده بود اما بعد از آن، «محمدحسین صوفی» معاون صدای صداوسیما صحبت‌های دیگری مبنی بر پخش نشدن حتی ربنا و دیگر ادعیه‌ای که شجریان خوانده است کرد. سپس شایعه‌ها خبر از جلسه میان شجریان و ضرغامی دادند که در آن شجریان تنها اجازه پخش آثارش که حاوی مضامین ملی و انقلابی هستند نداده و پخش ربنا مشکلی ندارد. اما بلافاصله برگزاری چنین جلسه‌ای از سوی سایت دل‌آواز تکذیب شد.

با این حال این روزها انواع و اقسام سایت‌های اینترنتی نسخه‌های الکترونیک این آواز را روی صفحه‌های وب قرار داده‌اند و کاربران مختلف را دعوت به شنیدن و دانلود این قطعه تا پیش از آغاز ماه مبارک می‌کنند.

آواز ربنا طبق سنت اجرایی این دعاها روی الحان قرآنی خوانده شده است. این قطعه از دستگاه «رست» یا «راست» شروع شده و در خاتمه به دستگاه «عجم» (شبیه ماهور) مدلاسیون می‌شود. آواز ربنا که در حقیقت می‌توان آن را تلاوت آوازی قرآن کریم نامید، بیان آوازی آیات 193 و 194 سوره مبارکه آل عمران است.

 

 

منبع: خبرآنلاین