سمیه علیپور: جمع گستردهای از اهالی سینمای ایران به همراه داوران این دوره از جشن سینمای ایران چهارشبه شب 15 تیرماه در پردیس سینمایی ملت گرد هم آمدند تا در فاصله دو ماهه مانده به برگزاری جشن پای سخنان کیومرث پوراحمد دبیر جشن، منوچهر محمدی، محمدعلی سجادی و محمدمهدی عسگرپور مدیرعامل خانه سینما بنشینند و از نگرانیهای آنان در مورد وضعیت کنونی سینماآگاه بشوند.
پوراحمد: سیاست ما سینماست
آغازگر برنامه سخنان کامران ملکی به عنوان مجری مراسم بود و سخرانیهای رسمی با اظهارات پوراحمد شروع شد.
او در ابتدای سخنان خود با تشکر از کمکهای مازیار میری مدیر اجرایی جشن پانزدهم به لباسهای متحدالشکل برگزارکنندگان جشن اشاره کرد و اظهار داشت: «این تیشرتهای سفید وجه سمبلیک دارد و خواهش میکنم همه دوستانی که درگیر جشن هستند در دوران برگزاری از این لباسها استفاده کنند. ما با این لباسها نشان میدهیم، هستیم، یگانهایم و اگر بیشمار نباشیم، پرشماریم.»
او ادامه داد: «چتر سینمای ایران قرار است چتری بر سر همه سینمای ایران از هر نوع تفکر و گرایش باشد. ما اهالی سینما ممکن است در درون با هم دعوا و درگیری داشته باشیم، اما باید به خاطر بیاوریم سینمای ایران هنوز نهالی نازک و شکننده است که انواع تهدیدها بالا سر آن وجود دارد، اما ما سینماگران نشان دادهایم با وجود تفاوت دیدگاهها اگر منافعمان در خطر باشد میتوانیم یگانه شوبم. هنوز همگی گردهمایی بزرگ باغ فردوس را برای مقابله با قاچاق فیلم به خاطر داریم.»
دبیر پانزدهمین جشن سینمای ایران گفت: «دستهایی هست که نمیخواهد ما یگانه بمانیم. یادمان باشد مدیران دولتی مهمانند. ما صاحبخانه هستیم و نباید اجازه دهیم مهمانان بین صاحبخانهها تفرقه بیندازند و یارکشی کنند.»
پوراحمد با اشاره به دیدگاه های موجود در میان مدیران گفت: «مشغله و مسئله آنان سیاست است، اما سیاست ما سینماست؛ شغل و کسب و کار و عشق ما سینماست. پس سینما را دریابیم و به امتیازهای نیمبندی که میدهند دلخوش نکنیم.»
او گفت: «آنهایی که برای پول فیلم میسازند، نوش جانشان، بسازنند. آنهایی که فیلم کوپنی میسازند کار خودشان را بکنند، اما گذر زمان نشان میدهد چه کسی و چه فیلمی ماندگار خواهد شد و چه کسی و چه فیلمی به زبالهدان تاریخ سینمای ایران میپیوندد.»
کارگردان «شب یلدا» اظهار داشت: «همه کارشان را بکنند و یادمان باشد سینما به همه نوع فیلم نیاز دارد. با تیشه زدن به ریشه سینمای مستقل شاید در کوتاهمدت جایی برای دیگران باز شود، اما در درازمدت ریشه همانها هم از بین می رود. در همیشه روی یک پاشنه نمیچرخد. این جزو درس های تاریخ است و همه عمر ما مانند یک پلک زدن تاریخ.»
پوراحمد گفت: «ما نگرانیم. با این وضعیت آشفته شاید تا یکسال دیگر سینمایی نباشد که برای آن جشن بگیریم. برای روشن شدن این نگرانیها میخواهم یکی دو نفر از دوستان از شورای عالی تهیهکنندگان و کانون کارگردانان در مورد وضعیت سینما صحبت کنند.»
محمدی: آدرس غلط می دهند
محمدی سخنگوی شورای عالی تهیهکنندگان به دعوت پوراحمد روی صحنه آمد و گفت: «من به دلیل خاصی نسبت به جشن خانه سینما هم علاقه دارم و هم حساسیت. دوستان به خاطر داشته باشند که نطفه جشن سینمای ایران در دوران حضور زندهیاد سیف الله داد در خانه سینما و مدیرعاملی احمدرضا درویش بسته شد. زمانی که موضوع مطرح شد من جزو چهارمین یا پنجمین نفرهایی بودم که برای برگزاری جشن مورد مشورت قرار گرفتم. دوستان شاهد باشند پارهای از تصمیمات که در بزنگاهی گرفته میشود تا چه حد می تواند اهمیت و دوام داشته باشد.»
او ادامه داد: «زندهیاد داد دیگر بین ما نیست و آقای درویش هم مدتهاست کار صنفی نمی کند، اما روحی که آنان در جشن خانه سینما دمیدند 15 سال است دوام دارد و آن نهال به حیات خود ادامه می دهد. این روزها هم می توان چنین کارهایی کرد؛ کارهایی که در سال های آینده به نیکی از آن یاد شود.»
محمدی با اشاره به شرایط کنونی سینمای ایران گفت: «ما در نشستی مطبوعاتی به صورت مفصل در مورد اتفاقات اخیر صحبت کردیم. به نظر میرسد اغلب تصمیمگیریهایی که اخیرا در سینما اتفاق میافتد آدرس غلط دادن است. اینکه این خانه سینما نشد بعدی را بیاورد؛ این معاونت سینمایی نشد سازمان سینمایی بیاورد؛ این مدل پروانه ساخت نشد مدل بعدی را بیاورید همه تصمیمات غیرکارشناسانه و غیر خردمندانه است و آدرس غلطی میدهد که مسائل اصلی را فراموش کنیم. کسی که دلش به حال سینمای ایران بسوزد، نگران معیشت فعالان آن باشد و آن را به عنوان یک هویت فرهنگی قدر بنهد نمیتواند چنین آدرس غلط به دیگران بدهد.»
این تهیهکننده سینما در مورد مسائل جدی موجود در سینمای ایران که مورد توجه مدیران قرار نمیگیرد، گفت: «محصولات سینمای ایران در خارج به تاراج میرود و ما به دلیل نداشتن کپیرایت نمی توانیم هیچ کاری انجام دهیم. امنیت شغلی وجود ندارد و خانه سینما در موقعیت کنونی قرار دارد و در همه این شرایط مدیران از تغییر شرایط صدور پروانه ساخت به عنوان برنامه مدیریتی خود یاد میکنند. آن هم پروانه ساختی که این روزها دیگر حتی در ادارات زیرمجموعه معاونت سینمایی و ارشاد هم ارزش و اعتبار چندانی ندارد.»
محمدی گفت: «این شرایط، شرایط دادن آدرس غلط است. دوستان سینمایی وظیفه دارند این این موقعیت استفاده کنند و حرفشان را بزنند. هنوز کشور در شرایطی است که اجازه داریم از حقوقمان دفاع کنیم. باید فضایی ایجاد کنیم که دوستان وارد صحنه شوند و نظراتشان را بیان کنند. در شرایطی یکسال از عمز مدیریت دولتی سینمای ایران صرف تبدیل معاونت به سازمان سینمایی میشود که نتیجه این ادغامها و در ادامه تفکیک آنها را در سایر بخشها دیده ایم. اهالی سینمای ایران باید نگران وضعیت باشند و حساسیتهایمان را نباید از دست بدهیم.»
سجادی: باور کردن بازی غمانگیز است
سجادی به عنوان نماینده کانون کارگردانان سینمای ایران بعد از محمدی روی صحنه آمد و با اشاره به ابراز نگرانی محمدی و پوراحمد گفت: «همه ما نگرانیم و کار از نگرانی گذشته و تصور میکنم با این حرفها اگر هم کاری از پیش نرود حداقل درد دل کردهایم. اگر طرح نگرانی نکنیم حرفهایمان درگلو میماند. در مورد شرایط الان لازم نیست زیاد تفکر کنیم. همه چیز آنقدر عیان است که خیلی سخت است که کلوز آپ سینما را از لانگ شات شرایط جامعه جدا کینم.»
او ادامه داد: «برخی از دوستان میگویند میتوانید صحبتهایتان را سیاسی نکنید و فقط در مورد صنف صحبت کنید. ما هم دوست داریم چنین کنیم، اما چه کنیم دوستانی که خود را چوپان ما میدانند ما را در این مسیر قرار می دهند. ما همه به دنبال وحدت هستیم، اما در بخش مدیریتی سینما همه مسیرها یک طرفه طراحی شده تا دور خود بچرخیم.»
این کارگردان گفت: «معاونت سینمایی جدید با اضافه کردن به عدد و رقم کارگردانان، فصای بیکاری برای فیلمسازان باسابقه به وجود آورد. این وضعیت ما را به شرایطی می برد که بعد از این همه سال کار در سینما به دنبال شغل جدید باشیم. مدیران سینما با راهاندازی ماجرای اتحادیه 2 کاری می کنند که در مقابل هم قرار بگیریم و آنان با سیستم تفرقه بیانداز و حکومت کن به کار خود ادامه دهند. آنان نمیتوانند از پس مشکلات سینمای ایران برآیند و به این شکل توجهها را به سمت دیگری معطوف میکنند.»
سجادی به اشاره به واگذاری مسئولیت صدور پروانه ساخت به اتحادیه تهیهکنندگان، گفت: «متاسفانه دوستان در اتحادیه به این مسئله دلشان خوش است که امکانات گرفتهاند و آن امکانات سانسورچی شدن است. اینکه برخی بازی را باور کنند غمانگیز است. کسانی که قرار بودند ریلگذاری جدید کنند، اکنون قطار سینمای ایران را راهی یک سرازیری کردهاند. به هر حال این میزها هم خالی میشوند و افرادی که پشت آن هستند میروند و به همین دلیل است که جشن می گیریم تا قطار سینمای ایران به مسیر درست خود بازگردد.»
عسگرپور: جشن ها محل همگرایی باشد نه افتراق
مدیرعامل خانه سینمای ایران به عنوان آخرین سخنران، صحبتهای خود را با قدردانی از دستاندرکاران جشن سینمای ایران در دوره های گذشته آغاز کرد و گفت: «ما در این سالها شرایط سخت و آسانی را در سینما تجربه کردهایم. زمانی حال عمومی سینما خوب بوده و زمان دیگری خوب نبوده است. در این دو سال اخیر شرایط سختی پشت سر گذاشتیم و به هر حال با همکاری دوستان و برخلاف سختیهای موجود موفق به برگزاری جشن دوره گذشته شدیم. گروه برگزاری جشنها در خانه سینما چندان گسترده نیست و من از همه دوستان ممنوم. همچنین از آقای شمسیان تشکری ویژه دارم که در شرایط سختی به ما کمک کردند.»
او با اشاره به داوریهای جشن گفت: «معمولا جشنها و جشنوارهها برای وفاق و همدلی برگزار میشوند، اما در کشور ما کمتر این اتفاق میافتد و به دلیل وجود بیماری پیچیده عرصه فرهنگ و هنر جشنها تبدیل به محل افتراق میشوند. با پذیرش داوریها میتوانیم از این مشکل رها شویم. آئیننامه داوری امسال در ادامه آئیننامه سال گذشته تنظیم شده و تلاش برای تهیه بهتر آن صورت گرفته و امیدوارم در ادامه مسیر برگزاری جشن به تاسیس آکادمی علوم و هنرهای سینمایی برسیم.»
او از سینماگران خواست داوریهای جشن را بپذیرند و این رویداد سینمایی را به محلی برای همگرایی تبدیل کنند.
تقدیرها پیش از شروع جشن
بخشی از آئین گشایش پانزدهمین جشن سینمای ایران به تقدیر از دستاندرکاران دوره های قبلی این جشن اختصاص داشت.
پوراحمد، فرشته طائرپور، امین تارخ و عسگرپور برای این تقدیرها روی صحنه حاضر شدند و لوحهای فرهاد توحیدی دبیر دو دوره قبلی جشن، سیدمحسن هاشمی مشاور مدیرعامل خانه سینما، منصوره وافری و شاپور عالی دایی را اهدا کردند.
تورج منصوری و امیر اثباتی نیز در بخش دیگر برنامه از قاسم قلیپور برای ریاست شورای داوری خانه سینما تقدیر کردند و سیدحسین مناجاتی حامی آئین گشایش دوره قبلی جشن هم مورد تجلیل قرار گرفت.
همچنین کامران ملکی از جلال شمسیان میرعامل شرکت نوین عرفا حامی خانه سینما و جشن پانزدهم، ابراهیم داروغهزاده مدیرعامل موسسه سینماشهر و حجازی مدیر سینماهای این موسسه قدردانی کرد.
داوری های پانزدهمین جشن سینمای ایران با نخستین نمایش یک اثر سینمایی بیست و پنجم تیر آغاز خواهد شد.
17243