تردد قطار زیرزمینی پیام خوشایندی برای میراث تاریخی تهران ندارد؛ گواه این مدعا هم ترکهایی است که به واسطه لرزشهای مترو بر سقف گنبدی کلیسای ارتدوکس عیان شده است. این کلیسا با 70 سال قدمت از آثار نیکلای مارکف معمار برجسته روسی است که در خیابان مفتح و شمال ایستگاه متروی طالقانی واقع شده است.
کلیسای ارتدوکس (نیکلای مقدس) در سال 1945 میلادی توسط نیکلای مارکف معمار روسی بنا شده و دارای شاخصههای معماری ارزشمندی است. اما در حال حاضر سقف گنبدی کلیسا که تنها شاخصه بارز کلیساهای ارتدوکس است به دلیل تردد مترو و لرزشهای پیاپی دچار ترک های متعددی شده است. این در حالی است که هیچ قانون حمایتی مبنی بر حفاظت و نگهداری از این اثر تاریخی وجود ندارد چرا که کلیسای ارتدوکس در فهرست آثار ملی هم جای ندارد.
کلیسای ارتدوکس چون دبیرستان البرز، مدرسه ژاندارک، کارخانه های قند ورامین و کرج، سفارت ایتالیا و ساختمان سینگر درخیابان سعدی از جمله آثار نیکلای مارکوف، معمار روسی در ایران است. اکنون که 55 سال از آخرین حضور این معمار در ایران میگذرد، نه تنها کلیسای ارتدوکس به عنوان بنایی شاخص با بهره گیری از هنر شرقی به ثبت ملی نرسیده است بلکه به دلیل مسیر مترو سقف گنبدی آن دچار ترکهای متعددی شده است.
الکساندر زارکچور، کشیش کلیسای ارتدوکس در اینباره به CHN گفت: از حدود 7 سال پیش عبور مترو به همراه لرزش های که به دنبال داشت باعث ایجاد ترک های متعددی در سقف کلیسا شد که بسیار نگران کننده بود. به همین دلیل تیمی متخصص از مهندسان روسی را دعوت کردیم تا از خطری که بنا را تهدید میکند جلوگیری شود.
وی افزود: طی بررسی های انجام شده توسط این تیم مشخص شد که لرزشهای مترو تاثیر اولیه را گذاشته است و ترکهای سقف نیز ناشی از این لرزشها بوده است اما باعث ریزش نشده و درحال حاضر خطر سقوط و ریزش سقف کلیسا را تهدید نمیکند.
وی ادامه داد: با اینکه کلیسای ارتدوکس در فهرست آثار مارکوف قرار دارد و بنایی بسیار ارزشمند محسوب میشود اما به ثبت میراث ملی نرسیده است. این درحالی است که بخش اعظم این کلیسا برخلاف دیگر کلیساها متاثر از هنر و معماری شرقی است.
کلیسای ارتدوکس در سال 1945 ساخته شد که معماری آن اثر مارکوف معمار روسی است به طوری که معماری کلیسا در اصل یک صلیب است. کلیسای ارتدوکس به عنوان تنها کلیسای تهران محسوب می شود که محراب آن آیینه کاری و کاملا شرقی است.
47301