به نظر می رسدکه با تصویب حذف چهار صفر از روی اسکناس ها توسط هیات دولت و ارایه آن در قالب یک طرح به مجلس شورای اسلامی و هم چنین ایجاد یک سایت نظر سنجی در پایگاه اینترنتی بانک مرکزی، طرح کاهش صفر از اسکناس ها و تغییر واحد پول وارد فاز بی برگشتی شده است. یکی از مهم ترین اقداماتی که در چنین تصمیماتی می باید از سوی سیاستگذاران و مجریان این تصمیمیات لحاظ شود اطلاع رسانی به موقع، شفاف و دقیق به جامعه است. مردم عادی کوچه و بازار که بیشترین تاثیر را از چنین تغییری می پذیرند حق دارند که در باب آثار این تصمیم بر زندگی خود آگاه شوند. ایجاد باور واعتقاد در مردم به درست بودن این تصمیم همکاری و همراهی آنها را با دولت و بانک مرکزی به دنبال خواهد داشت و این امر گذار از دوره موقت تبدیل واحد قدیم به واحد جدید پول را آسان تر می کند. نقش بانک مرکزی در دادن آگاهی و ایجاد این باور بسیار چشمگیر است که می توان تاسیس سایت نظر سنجی و اطلاع رسانی را آغازی برای ایفای این نقش دانست.
بدین ترتیب به نظر می رسد استدلال گروهی از صاحبنظران که در خلال چند سالی که از طرح این مساله گذشته به مخالفت با اجرای آن برخواسته بودند مورد پذیرش قرار نگرفته است. اینان نه با اصل موضوع مخالف بودند و نه ویژگی های مثبت آن را انکار می کردند. به باور این گروه اکنون اقتصاد کشور شرایط لازم برای این تغییر از جمله ثبات نسبی اقتصادی، رشد پایدار، کاهش نرخ تورم و مهار آن را ندارد. تا این شرایط مهیا نشود اگرچه در کوتاه مدت با حذف سه یا چهار صفر می توان به بخشی از اهداف مورد نظر رسید، اما در بلند مدت برای برداشتن صفرهای مزاحمی که تورم آنها را ایجاد کرده به یک جراحی دوباره نیاز خواهد بود.
حال که ظاهرا گوش شنوایی برای این گفته ها نیست و یا برهان هایی از این دست در مقابل دلایل دیگر رنگ باخته است یک مورد برای نگرانی هست؛ اینکه با آمدن پول جدید و ایجاد تسهیلاتی از قبیل آسانی نقل و انتقال پول و معاملات نقدی، سهولت در ثبت و ضبط فعالیت های مالی و حسابداری، کاهش هزینه های چاپ اسکناس، و ... اصل قضیه از دیده پنهان شده و تورم، همان ویروسی که طی سالیان آسیب های جدی به پیکره بیمار اقتصاد کشور زده است با این داروی مسکن و کاهش موقتی درد به حال خود رها شود تا باز روزگاری دیگر در قالب چند صفر بی خاصیت و مزاحم به ما و آیندگان رخ نماید.
می توان از مردم خواست که راجع به نام گذاری واحد پول جدید اظهار نظر کنند. می توان از مردم انتظار داشت تا پول جدید را قبول کنند (چاره ای هم ندارند). اما نمی توان از مردم خواست یا انتظار داشت که ارزش پول ملی را حفظ کنند. این وظیفه ای است که بر دوش مقامات سیاسی و اقتصادی است. سیاستگذار پولی باید به هوش باشد که با این روش که در پیش گرفته این تازه آغاز راه است و نه پایان کار. مبادا که به خواب خرگوشی فرو رویم.
*کارشناس بازار پول
/3131