هوشنگ نصیرزاده

آنها که با برنامه تحلیلی 90 که در واقع پرتماشاگرترین برنامه ورزشی است مخالف هستند، باید گفت که سطحی‌نگر و با اصول جامعه‌شناسی بیگانه هستند. اسباب تأسف است که گاهی برخی از مطالب طرح شده در این برنامه به عنوان ضد ارزش و عبور از خط قرمز تلقی می‌شود، بدیهی است آنها که درون صدا و سیما تاکنون از ادامه کار این برنامه تحلیلی پشتیبانی کرده‌اند، از حیث منطقی قابل اثبات است که اصول و مبانی جامعه‌‌شناسی و کشورداری را می‌دانند. این برنامه که روز دوشنبه آغاز و روز سه‌شنبه پایان می‌یابد به دلیل نوع حرف‌هایی که گاهی مجری آن به زبان می‌آورد از نظر برخی افراد یک ناهنجاری تلقی می‌شود. برنامه 90 که بر خلاف تمام برنامه‌های تلویزیونی انتهایی برای آن قائل نیستند و می‌تواند تا 4 بامداد نیز روی آنتن باشد به دلایل متعددی به جامعه جوان کشور از حیث فرهنگی کمک می‌کند.
وقتی در منازل مردم بالغ بر پنج هزار شبکه تلویزیونی قابل رؤیت است نگاه داشتن میلیون‌ها جوان آن هم با انرژی خاص در پای گیرنده تلویزیونی برای دیدن یک برنامه ورزشی و ارسال میلیون‌ها پیام کوتاه از سوی آنها یک موفقیت ویژه برای دست‌اندرکاران رسانه ملی است.
سؤال این است که این برنامه چقدر می‌تواند ناهنجاری ایجادکند؟ به عقیده ما تأثیرات مثبت این برنامه صدها برابر بیشتر از آن چیزی است که می‌تواند بهانه‌ای برای بدگویی آن تلقی شود. پاسخ سؤال اینجاست که برنامه 90 با پرداختن به شوت، سوت ، توپ، فول، اوت، گل و... مگر غیر از این بحثی دیگر نیز مطرح کرده است؟ طرح مطالب کم‌خطر مانند انتقال تیم‌ها، قرارداد مالی علی دایی، توجه به مصاحبه‌های ورزشی، مشکل در تشریفات ارائه مدال و کاپ و اشتباهات داوری؛ مواردی است که جوانان را دوشنبه شب‌ها به خود مشغول می‌کند و مانع توجه آنها به تصاویر رسانه‌هایی است که تخریب فرهنگی به حساب می‌آیند. از طرفی وقتی در یک منزل تلویزیون نیز وجود دارد آنگاه قفل شدن روی برنامه 90 به مدت چندین ساعت در دوشنبه‌شب‌ها، خانواده‌‌ها را نیز از مشاهده احتمالی سایر برنامه‌ها باز می‌دارد. به هر صورت برنامه 90 نه‌تنها ناهنجاری ندارد بلکه یکی از فرهنگی‌ترین و یکی از قوی‌ترین ابزارهایی است که می‌تواند انرژی جامعه جوان را معطوف به بخشی از رسانه داخلی نماید که مرتباً از شوت و توپ و اوت و گل صحبت می‌کند. بدیهی است حمله به این برنامه ناآگاهی نسبت به اصول جامعه‌شناسی و نحوه تربیت نسل جوان است. بهتر است وقتی می‌خواهیم برنامه‌ای را نقد کنیم به جای اینکه با استانداردهای ذهن خود آن را بسنجیم با اصول جامعه‌شناسی و کشورداری آن را تطبیق دهیم. برنامه 90 بهترین برنامه برای نگاهداشت جوانانی است که فوتبال را برای تفریح روح خود انتخاب کرده‌اند.
43 43

منبع: خبرآنلاین