محمود احمدی​نژاد در مراسم افطار نهاد ریاست جمهوری، گفت: ظرف 6 سال 30 میلیون نفر برای رفع مشکلاتشان به نهاد ریاست جمهوری مراجعه کرده​اند.

خبرآنلاین، این خبر را روز گذشته به نقل از پایگاه اطلاع رسانی دولت منتشر کرد که با واکنش پرتعداد کاربران مواجه شد.

برخی کاربران از رئیس​جمهور به خاطر سفرهای استانی و آشنایی نزدیک با مشکلات مردم قدردانی کرده و گفته​اند که مردم به این ترتیب می​توانند مشکلاتشان را به ایشان بگویند. این دست کاربران، ارائه مشکلات به دولت احمدی نژاد را وجه تمایز آن با دولت​های گذشته دانسته​اند که حتی اگر این مشکلات مرتفع نمی​شود، لااقل جایی برای طرحش وجود دارد. نگرانی این کاربران از آن بود که این مشکلات را در دولت​های بعد باید چطور به دولت منتقل کنند؟

اما اکثر کاربران، از موضعی پرسشگرانه با این خبر مواجه شده و پرسیده​اند که چه میزان از این مشکلات مرتفع شده است؟ سوال دیگر این است که چرا دستگاه​های اجرایی خودشان به مشکلات مردم رسیدگی نمی​کنند که مردم ناگزیر از مراجعه به نهاد ریاست جمهوری شوند؟ یکی از این کاربران «کاشف» نام دارد که نوشته است: وقتی دولت در سفرهای استانی کارهای بر زمین مانده استانداری ها را انجام می​دهد، طبیعی است که مردم هم به ریاست جمهوری مراجعه کنند. کاربری با نام تلخیص شده «م . ا» نیز نوشته است: ممکن است به هراداره​ای بیش از 30 میلیون مراجعه کنند مهم این است که مشکل چند تاازاین سی میلیون حل شده.

برخی کاربران با نگاهی محاسبه گرانه، به جمع و تفریق پرداخته و نوشته​اند که 30 میلیون شکایت در 6 سال، معادل چقدر شکایت در هر روز است. یکی از این کاربران به نام «رضا» نوشته است: در بهترین شرایط اگر سالانه 250 روز کار کرده باشند درطی 6سال می شود 1500روز که اگر 30 میلیون را تقسیم بر 1500 کنیم می شود روزی20000نفر می شود. کاربر دیگری که خود را «هین» معرفی کرده نیز نوشته است: 6 سال یعنی 2190 روز که اگر در این مدت 30 ملیون مراجعه کننده بوده باشه میشه روزی 13699 نفر مراجعه کننده .حالا به نظر خودتان در هر روز این همه مراجعه کننده چطوری می​خواهند حتی 1 دقیقه حرف بزنند؟ کاربر بدون نام دیگری هم معتقد است که 30 میلیون شکایت، از سوی 10 میلیون نفر بوده که هر کدام سه بار به ریاست جمهوری مراجعه کرده​اند.

در این میان برخی هم با قلمی طنزگونه از ما بقی 40 میلیون نفر جمعیت کشور خواسته​اند تا اگر مشکلاتشان را تا کنون به نهاد ریاست جمهوری ارائه نداده​اند، این کار را بکنند. در مقابل برخی دیگر از کاربران، تاکید کرده​اند که تعداد زیاد شکایات، مایه مبهات نیست و دولت باید به آنها رسیدگی کرده و مرتفعشان کند.

«درخواست کمک بلاعوض از دولت»، «بیکاری و فقر»، «مسکن و ازدواج» و «انتقال دانشجویان»، عمده​ترین مواردی بود که کاربران خبرآنلاین، حدس زده​اند در مراجعه به نهاد ریاست جمهوری مطالبه شده است. برخی هم در کامنت​هایشان تقاضاهای بی سرانجامشان را درج کرده​اند. از جمله «فلاح​نژاد» که نوشته است: ای کاش وزارت علوم به نامه ریاست جمهوری جواب قانع کننده می داد و باعث نمی​شد یکی از فارغ التحصیلان نابغه دانشگاه شریف و امیر کبیر جذب یکی از دانشگاه​های معتبر نروژ شوند.

«Rebwar» هم نوشته است: من جانباز شیمیایی جنگ تحمیلی و فرزند شهید شیمیایی هستم، دوبار نه برای وام بلکه احقاق حق قانونی خود به شما مراجعه کردم اما غیر از چند کلام بدون کاربرد چیزی عایدم نشد. کاربر بدون نام دیگری هم که نوشته دوبار به نهاد ریاست جمهوری مراجعه کرده از بی پاسخ ماندن مراجعاتش سخن گفته و قید کرده که برای اثبات سخنانش می​تواند شماره نامه​ها را هم درج کند.

/2929

منبع: خبرآنلاین