علی‌اکبر صالحی، وزیر امور خارجه‌ کشورمان و سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه پس از گفت‌وگو با یکدیگر در نشستی خبری به سوالات خبرنگاران پاسخ دادند.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، با بیان این‌که در مورد همکاری‌های دوجانبه، موضوعات مختلف روابط دو کشور، مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی صحبت کردیم و البته وضعیت برنامه‌ی هسته‌یی ایران هم مورد توجه قرار گرفت، گفت: ما معتقدیم که باید در زمینه‌ی فعالیت‌های هسته‌یی ایران، همکاری‌ها از طریق سیاسی و دیپلماتیک انجام شود و باید تمام راه‌های سیاسی و دیپلماتیک را جست‌وجو کرد.

اهم سخنان لاوروف در این نشست خبری در ادامه می آید:

  • پس از اعاده اعتماد جامعه‌ بین‌المللی به برنامه هسته‌یی ایران، این کشور به عنوان یک کشور عضو ان‌پی‌تی از همه‌ی حقوق این سند برخوردار خواهد شد.
  • با رضایت کامل یادآور می‌شوم که همکاران ایرانی دیدگاه‌های ما را بسیار جالب ارزیابی کردند و امیدواریم در آینده‌ی نزدیک بتوانیم به مذاکرات ادامه دهیم.
  • امیدوار هستیم در ماه آینده در تهران نهمین نشست کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی و بازرگانی را برگزار کنیم و همه‌ی موضوعات مربوط به همکاری اقتصادی و تجاری را در این جلسه مورد گفت‌وگو قرار دهیم.
  • ما درباره همکاری دوجانبه در مبارزه با مواد مخدر نیز صحبت کردیم، به توافق رسیدیم، هم در قالب مناسبات دوجانبه و هم در قالب تلاش‌های بین‌المللی با یکدیگر مذاکره و همکاری کنیم. ما تاکید داریم مردم افغانستان باید سرنوشت خود را خود تعیین کنند.
  • ما درباره‌ی موضوعات دریای خزر نیز صحبت کردیم و در این زمینه با رضایت کامل نزدیک بودن دیدگاه‌های دو کشور را تاکید می‌کنیم.
  • ما آخرین گام‌های مربوط به آماده‌سازی و راه‌اندازی نیروگاه بوشهر را بررسی کردیم و به فعالیت این نیروگاه و امنیت آن تاکید داریم. این موضوع برای ما بسیار اهمیت دارد.
  • علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه‌ی کشورمان نیز در این نشست مطبوعاتی مشترک ضمن ابراز خرسندی از مذاکراتش با همتای روس خود، گفت: مذاکرات بسیار سازنده و خوبی داشتیم. این دومین باری است که به کشور بزرگ و زیبای روسیه سفر می‌کنم که این بار به عنوان وزیر امور خارجه‌ ایران با آقای لاوروف، وزیر خارجه‌ روسیه صحبت‌های تفصیلی درباره‌ مسائل مختلف بین دو کشور داشتیم.

اهم سخنان علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه می آید:

  • ایران و روسیه در مورد موضوع دریای خزر وحدت نظر خوبی دارند که امیدواریم موضوع دریای خزر هرچه زودتر توافقنامه‌هایش به امضای تمامی کشورهای مربوط برسد.
  •  درباره‌ی مسائل دوجانبه بحث‌های مفصلی شد که باید زمینه‌های ارتقای همکاری‌های تجاری و اقتصادی فراهم شود و توافق‌هایی نیز در این‌باره صورت گرفت که امیدواریم جزییات مربوط به آن را در نهمین کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی و تجاری که در آینده‌ی نزدیک در تهران برگزار می‌شود بررسی کنیم.
  • از دیدگاه ما نیروگاه بوشهر عملا راه‌اندازی شده است. امیدواریم هرچه زودتر در آینده‌ی نزدیک به شبکه برق سراسری وصل شود و ما شاهد حضور جناب آقای اشماتکو، وزیر انرژی روسیه در جشن اتصال نیروگاه بوشهر به شبکه برق سراسری کشور باشیم.
  • تحولات منطقه آثار مترتب خود را در منطقه و جهان خواهد داشت و از جهات امنیتی و ثبات منطقه‌ای این تحولات بسیار مهم است. ما به عنوان کشورهایی که در منطقه قرار داریم توافق کردیم رایزنی‌ها و گفت‌وگوهای خود را به طور مستمر در این‌باره داشته باشیم. ضمن این‌که اعلام کردیم مواضع‌مان در بیشتر امور مربوط به تحولات، مشترک است.
  • حضور آمریکا و ناتو در افغانستان برای کشورها و به‌ویژه ایران نگران‌کننده است. ما معتقدیم اگر آمریکایی‌ها بخواهند در افغانستان پایگاه دائم ایجاد کنند قطعا عامل نگرانی عمده‌ای برای ما خواهد بود. ما به هیچ عنوان چنین طرحی را قبول نخواهیم کرد و این اقدامات را کاملا مردود می‌دانیم و تذکرات لازم را به مراجع ذی‌ربط در این‌باره داده‌ایم و نظراتمان را به طور صریح اعلام کرده‌ایم.
  • در مورد طرح مهمی که آقای لاوروف در مورد موضوع هسته‌یی ایران مطرح کرده است به تفصیل صحبت شد. از دیدگاه ما طرح از باب این‌که گام به گام است و هم برای طرفین تعهدات همزمانی ایجاد می‌کند بسیار مهم است. البته این طرح بسیار مفصل است که قرار شد جزییات آن را مرور کنیم و از طریق کار کارشناسی با یکدیگر بتوانیم آن را تکمیل کنیم.
  •  قرار شد روی آن بیشتر کار شود و با نظر مثبت و دید مثبت به آن نگاه می‌کنیم. ما از هرگونه تلاش و طرحی که منجر به شروع مذاکرات سازنده برای همکاری شود استقبال می‌کنیم ما روش فشار و مذاکره را قطعا مردود می‌دانیم. معتقدیم روش همکاری و مذاکره بسیار حکیمانه‌تر و عقلانی‌تر است که این اقدام روسیه در این جهت ارزیابی می‌شود؛ یعنی همکاری و مذاکره.

/27219

 

منبع: ایسنا