به گزارش خبرانلاین، مسعود فراستی که در کافه خبر درباره دیدگاه خود در مورد سینمای ایران سخن می گفت، در بخشی از سخنانش درباره تاثیر شرایط بر سینماگران و نقش فیلمساز درغلبه روی اوضاع به وجود آمده برای او، اظهار داشت: «در این زمینه اول خود آدمها هستند و بعد فضاست. فکر نمیکنم فضا مهمتر از آدمهاست. هر فضایی بدتر از فضای روسیهای که نمیشد در آن نفس کشید که نیست؛ از همان فضا چهار تا آدم مهم فیلمساز و نویسنده در میآید. آدمها صرفا محصول فضا نیستند. این ادعایی که میکنند هنر هنر و من هم نمیفهمم یعنی چی بر همین تاکید دارد که هنر نباید متاثر از فضا باشد تا بتواند اوضاع را عوض کند.»
او ادامه داد: «در کشور ما نه تنها موفق به تغییر اوضاع نمیشود، بلکه کاملا تابع اوضاع است و حتی نیمقدم جلوتر نمیرود تا دنیایی ارائه دهد که هرچند روی هوا نیست، اما عقل و مزهای از همین اوضاع درش هست. علاوه براینکه از روزمرگی فاصله میگیرد. تا لحظهای که پدیدهای رابه طور جدی نداریم این پدیده بین اوضاع و دل در حرکت است. در مورد اوضاع گفتیم؛ دل هم این است که وقتی هنرمندی به چیزی اعتقادی جدی دارد، اثرش در میآید.»
فراستی با اشاره به آثار حاتمی کیا گفت: «در شرایط کنونی ما این ویژگی را نداریم و تا وقتی چنین است میبینم اثر فیلمساز اگر دیگر آن کار دلی نباشد با تکنیک 20 سال قبل ساخته میشود. مثلا «دیدهبان» مال سال 68 است و الان سال 90 هستیم. جدا از اینکه حرف «گزارش یک جشن» چیست و من آن را قبول دارم یا نه، این سئوال مطرح میشود که چرا این فیلم به لحاظ تکنیکی عقب است؟ این نشان میدهد که بین 68 تا 90، این آدم (ابراهیم حاتمیکیا) که به نظرم یکی از دو سه نفری است که سینمای 30 سال اخیر را نمایندگی میکند، سینما ندارد و در مصاحبهاش در برنامه «راز» میگوید اصلا سینما مهم نیست و اگر من به حرف ملتهبی برسم حرفم را میزنم.»
او اظهار داشت: «آخر در چه مدیومی این حرف را میزنی؟ اگر حرفت جدی است باید فرم پیدا کند، تا وقتی که حرفی فرم پیدا نمیکند اصلا آن حرف را نداریم. تا زمانی که فرم پیدا نشده اصلا حرفی برای گفتن نیست. به همین دلیل فکر میکنم ما سینمایی نداریم که در آن حرف بزنیم. اگر در دو سه سال من از دو سه فیلم خوشم بیاید به معنای داشتن سینما نیست، معنای آن این است که این دو سه فیلم در آمدهاند. در کل این 30 سال فقط میتوان از 10 فیلم نام برد که به سینما نزدیک هستند و حرف آنان قابل درک است و باقی را نمیفهمم. یعنی ما صاحب سینمای ملی اینجایی که بتواند حرف امروز را بزند نیستیم. حالا اسم این بدبینی است...»
متن کامل سخنان فراستی را اینجا بخوانید.
58243