آذرجزایری: اگرچه همچنان با وجود تاکید بهارستانی ها و دیوان محاسبات کشور به این اشتباه بزرگ، میرکاظمی وزیر نفت وقت، این زیان را که ناشی از تصمیمات بدون پشتوانه کارشناسی وی بوده، قبول ندارد و همچنان استدلال های خود را تکرار می کند اما خبر می رسد که یکی از شرکت های طرف معامله با ایران که پیشتر در دادگاه بین المللی سوئیس از شرکت ملی نفت و شرکت نیکو شکایت کرده بود این بار شکایت خود را به اتاق بازرگانی بین المللی در پاریس کشانده است.
گفته می شود شرکت کاسپین اویل ریسورسز علاوه بر شکایت کردن از مدیران ارشد شرکت ملی نفت و شرکت نیکو، خواستار 96 میلیون دلار خسارت شده است.این درحالی است که تا کنون به دلیل اقدام یک مرتبه برای توقف سوآپ نفت ایران ناچار به صرف هزینه برای استخدام وکلایی جهت دفاع در دادگاه شده اند که این خود هزینه زیادی را برای ایران در بر داشته است.در شرایطی که در صورت مذاکره و اطلاع قبلی به این شرکت ها می شد حداقل از شکایت بین المللی و خدشه دار شدن نام ایران در مجامع بین المللی به جهت متعهد نبودن به قراردادهای رسمی جلوگیری کنیم.
ضمن آنکه اخیرا میرکاظمی در دفاع مجدد از این اقدام خود تاکید کرده است من از سوآپ 150 هزار بشکه نفت جلوگیری کرده ام تا اینکه این رقم به نام سهمیه ایران بفروش نرسد.این درحالی است که سوآپ واقعی در آنزمان روزانه 70 هزار بشکه در روز بوده است.
در عین حال وی تاکید کرده این میزان نفت به عنوان سهمیه ایران و در قالب سهمیه اوپک از طریق ما بفروش می رسیده در حالیکه کارشناسان تاکید دارند که سوآپ نفت هیچ وقت جزو سهمیه محسوب نمی شود.اگرچه این اطلاعات بیش از این بارها به میرکاظمی ارائه شده است اما وی همچنان بر استدلال خود مبنی بر محاسبه سوآپ در تولید نفت اصرار دارد.
در این بین میرکاظمی تاکید می کند ما در هر بشکه 20 سنت سود برده ایم و نفت 80 دلاری خود را از دست داده ایم.این درحالی است که در آنزمان نیز کارشناسان بارها به وی تاکید کردند سود حاصل از سواپ با در نظر گرفتن کیفیت نفت خام های وارداتی و تولید فراورده های نفتی با ارزش بالاتر و عدم پرداخت هزینه انتقال از جنوب به شمال بیش از 3 دلار در هر بشکه بوده و نه 20 سنتی که وزیر اسبق نفت برآن اصرار دارد.
به هر حال در شرایط فعلی گفته می شود مسوولان نفتی در تلاشند تا سواپ نفت را از سر بگیرند و برهمین اساس نیز امور حقوقی نفت با همکاری امور بین الملل این شرکت قراردادهای جدید را به امضاء رسانده اند اما به هرحال در حال حاضر نتیجه این اقدام تنها شکایت از ایران در مجامع بین المللی بوده است.
به هرحال آنچه در حال حاضر ناگفته باقی مانده است سکوت مسوولان در مقابل این اشتباه بزرگ و ضرر ملی است.چرا که در شرایطی که میرکاظمی همچنان اصرار دارد که کار درستی انجام شده اما رئیس کمیسیون انرژی مجلس معتقد است این وزیر با تکیه بر گزارش غلط یک فردی که بشکه و تن را اشتباه محاسبه کرده بوده، تصمیم اشتباه گرفته است. نتیجه تمام این ضدونقض ها تا کنون خدشه دارشدن اعتبار ایران در مجامع بین المللی بوده است.
بنابراین در شرایطی که مشخص نیست چه کسی باعث این ضرر ملی شده، بهتر است یک نهاد تصمیم گیر این موضوع را پیگیری و گزارش مستندی از این اتفاق جمع آوری کند تا مشخص شود اشتباه چه بوده تا در اینصورت بتوان هم اعتبار از دست رفته را بازگرداند و هم مسوولان دولتی بدانند که اگر اشتباهی می کنند باید جوابگوی ضرر وارد شده به منافع ملی باشند.
/22131