تحصیل در مدارس تیزهوشان از گذشته همواره مورد توجه دانشآموزان و والدین بوده و مدارس تیزهوشان اولویت دانش آموزان تلاشگر و نخبه است. دلیل علاقه دانشآموزان به مدارس تیزهوشان، داشتن یک سری ویژگیهای منحصربهفرد است. با وجود اینکه منابع تحصیلی در این مدارس مانند سایر مدارس است؛ اما امکانات آموزشی، شیوه تدریس، تکالیف درسی و برنامۀ آموزشی در این مدارس متفاوت از مدارس دولتی و غیرانتفاعی است.
به طور کلی محیط مدارس تیزهوشان دارای فضای رقابتی هستند و داوطلبان این مدارس برای موفقیت میبایست تلاش و پشتکار خوبی داشته باشند. بارزترین ویژگی مدارس تیزهوشان، گزینش دانشآموزان از طریق آزمون ورودی است. دانشآموزان بدون کسب نمرۀ قبولی و رعایت شروطی خاص، حق ورود به این مدارس را ندارند و به همین دلیل همهساله رقابت زیادی برای ورود به این مدارس وجود دارد. دانشآموزانی که قصد ورود به این مدارس را داشته باشند، باید حدنصاب قبولی در آزمون را کسب کنند. اگر میخواهید از زمان و چگونگی ثبت نام آزمون تیزهوشان مطلع شوید، همراه ما باشید.
زمان و نحوه ثبت نام آزمون تیزهوشان
اولین گام برای ورود به مدارس تیزهوشان، ثبتنام در آزمون ورودی تیزهوشان است. همانند آزمونهای دیگر همه ساله یک بازه زمانی مشخص برای ثبت نام آزمون تیزهوشان اعلام شده و دانشآموزان علاقهمند در این بازه زمانی در آزمون تیزهوشان شرکت میکنند. طبق آمارهای سال گذشته، تاکنون فرایند ثبتنام معمولاً در ماه فروردین (تاریخ ۱ تا ۲۵ فروردین هر سال) انجام میشود. از اینرو، پیشبینی میشود که امسال نیز زمانبندی ثبتنام آزمون تیزهوشان طبق روال مرسوم باشد؛ اما ممکن است این بازه زمانی چند روزی جا به جا شود پس همچنان باید منتظر اعلام تاریخ دقیق بمانیم. در حال حاضر تاریخ دقیقی برای ثبت نام آزمون تیزهوشان مقاطع ششم به هفتم و نهم به دهم ۱۴۰۳-۱۴۰۲ اعلام نشده است.
یکی از خوبیهایی که آزمون تیزهوشان دارد، دفترچه راهنما شرکت در آزمون است که حاوی مطالب بسیار ارزشمندی بوده و هر ساله در زمان مقرری (در بازه زمانی ثبتنام آزمون)، منتشر میشود. این دفترچه با هدف ارائه تمام کلیات و جزئیات آزمون و نحوه پذیرش مدارس تیزهوشان، در سایت قرار میگیرد. از جمله مطالبی که در این دفترچه وجود دارد میتوان به شرایط ثبت نام آزمون تیزهوشان، مدارک ثبتنام و قوانین و ضوابط شرکت در آزمون، شیوه ثبتنام اینترنتی و نحوه پرداخت هزینه ی آزمون، جداول زمانی مهم، منابع و ضرایب دروس امتحانی مختلف، نحوه و زمان دریافت کارت ورود به جلسه آزمون تیزهوشان و… اشاره کرد. از آنجایی که ثبت نام آزمون تیزهوشان پایه هفتم و پایه نهم در سامانههای مجزا انجام میشود، برای ثبتنام در آزمون ورودی تیزهوشان باید با توجه به مقطع تحصیلی مورد نظر به سامانه مربوطه مراجعه کنیم. پس قبل از اینکه بخواهیم در این آزمون ثبتنام کنیم، باید دفترچه ثبتنام آزمون را به دقت مطالعه کنیم. در ادامه مراحل ثبتنام در این آزمون را با هم مرور خواهیم کرد.
ثبت نام آزمون تیزهوشان ششم
تاریخ برگزاری آزمون ورودی مدارس تیزهوشان برای پایه ششم به هفتم هر ساله توسط مرکز ملی پرورش استعدادهای درخشان اعلام میشود. اطلاع از این زمان بسیار مهم بوده و در صورتی که داوطلب، تاریخ برگزاری آزمون را فراموش کند یا تاخیر داشته باشد، شانس ورود به مدارس تیزهوشان را به طور کامل از دست میدهد. این آزمون فقط شامل سؤالات استعداد تحلیلی یا هوش بوده و هیچگونه سؤال استعداد تحصیلی یا سؤالات درسی را شامل نمیشود؛ به عبارت دیگر، دانشآموزان نیازی به مطالعه کتب درسی ندارند زیرا تمام سؤالات صرفاً در زمینه ارزیابی هوش و استعداد داوطلبان طراحی میشوند.
خوب است بدانیم که اهمیت آزمون تیزهوشان ششم بیشتر از آزمون تیزهوشان نهم است. افراد قبولشده در آزمون ششم به هفتم، در این مرحله، یعنی پایه نهم به دهم به شکل مستقیم و بدون آزمون پذیرش میشوند. علاوه بر این، تعداد پذیرش و ظرفیت مدارس تیزهوشان در آزمون ششم به هفتم نیز بالاتر بوده و از نظر پاسخگویی به سؤالات و رقابت نیز این آزمون سادهتر از آزمون نهم است.
طبق آمار رئیس سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان و دانشپژوهان جوان ، در آزمون سازمان استعدادهای درخشان سال ۹۸ حدود ۱۷۴ هزار داوطلب در پایۀ هفتم آزمون سمپاد شرکت کرده بودند که در مجموع تعداد ۱۷ هزار و ۲۲۳ نفر شرکتکننده در این آزمون پذیرفتهشدهاند. لازم به ذکر است که ظرفیت پذیرش هر یک از مدارس تیزهوشان ششم به هفتم استانها محدود بوده و هر مدرسه حدوداً بین ۴۰ الی ۶۰ نفر را پذیرش میکند.
ثبت نام آزمون تیزهوشان نهم
دانشآموزانی که شانس ورود به مدارس تیزهوشان در مقطع ششم را از دست داده باشند، یک بار فرصت دارند تا با شرکت در آزمون تیزهوشان نهم به دهم شانس ورود خود به مدارس تیزهوشان را امتحان کنند. ظرفیت مدارس تیزهوشان متوسطۀ دوم، یعنی در آزمون نهم به دهم مقداری کمتر است. بهعنوان مثال در سال ۹۸ تعداد ۱۳۲ هزار و ۳۵۹ نفر شرکت کردهاند اما ۱۲ هزار و ۶۳۳ نفر در نهایت پذیرفته شدند. این آزمون در مقایسه با آزمون تیزهوشان ششم کمی سختتر است و سؤالات آزمون تیزهوشان نهم به دهم به دو دسته سؤالات استعداد تحلیلی و استعداد تحصیلی تقسیم میشود. سؤالات استعداد تحلیلی که سابقۀ زیادی در آزمون تیزهوشان نهم به دهم ندارند، بهمنظور ارزیابی قدرت تحلیل دانشآموزان، از منبعی خارج از کتابهای درسی طرح شده و شامل ۵۰ سؤال هستند که برای پاسخگویی به آنها ۵۰ دقیقه وقت در نظر گرفته شده است. نیمی از امتیاز آزمون تیزهوشان نیز به سؤالات استعداد تحصیلی اختصاص پیدا کرده است. این ۵۰ سؤال از کتب درسی پایههای هشتم و نهم دورۀ اول متوسطه مطرح میشوند و دانشآموزان میبایست در مدتزمان ۷۰ دقیقه، به آنها پاسخ دهند.
از طرفی بسیاری از دانشآموزانی که در آزمون تیزهوشان نهم به دهم شرکت میکنند، تجربۀ بسیار بیشتری در زمینه مدیریت آزمون و تستزنی دارند و با مطالعه دقیق میتوانند در این مدارس پذیرفته شوند.
شرایط ثبتنام مدارس و آزمون تیزهوشان نهم به دهم:
- دارا بودن تابعیت ایرانی (اتباع خارجی با داشتن کد اتباع میتوانند ثبتنام خود را انجام دهند)
- کسب معدل حداقل ۱۹ در پایه هشتم
جمعبندی
توصیه ما به شما داوطلب گرامی این است که اخبار ثبت نام آزمون تیزهوشان ششم به هفتم و نهم به دهم را از منابع معتبری مانند رسانۀ دیجیتال تیزلند دنبال کنید و با مطالعه دقیق دفترچه آزمون، برنامهریزی خود را برای آزمون پیشرو انجام دهید.