صادق زیباکلام در یک فایل صوتی که در کانال تلگرامی خود منتشر کرد رویارویی مجاهدین و نظام را یکی از غمگینترین رویدادهای انقلاب خواند.
مهمترین بخشهای صحبتهای صادق زیباکلام را در ادامه میخوانید:
- بدون تردید، یکی از غمانگیزترین و ناگوارترین رویدادهای بعد از انقلاب، رویارویی میان نظام و مجاهدین بود. هر قدر در خصوص ابعاد لطماتی که این برخورد بر کل انقلاب وارد ساخت، گفته شود سخنی به اغراق نرفته.
- شخصاً معتقدم که یکی از دلایلی که باعث گردید تا انقلاب از آرمانهای دمکراتیک و آزادیخواهانهاش فاصله گرفته و به سیاستهای رادیکال و خشن در قبال مخالفین و تحملناپذیری منتقدین و ناراضیان برود، رویارویی نظام با مجاهدین بود.
- ریشۀ دشمنی میان مجاهدین و اسلامگرایانی که رهبری انقلاب را بدست آورده بودند، بازمیگشت به سالهای قبل از انقلاب. مجموعهای از اختلافات عقیدتی، بعلاوۀ کشمکشهای سیاسی و برخوردهای اجتماعی در سالهای قبل از انقلاب، بالأخص میان مبارزین مسلمان درون زندان، شکاف عمیقی میان مجاهدین و سایر اسلامگرایان بوجود آورده بود.
- بعد از انقلاب، آن اختلافات و دشمنیها بواسطۀ رقابتهای سیاسی بر سر قدرت، عمیقتر و گستردهتر هم شدند. قبل از انقلاب و بهواسطۀ مبارزه با رژیم محمدرضاشاه پهلوی، آن دشمنیها خیلی فرصت بروز وظهور پیدا نکرده و همچون آتشی بهزیر خاکسترپنهان مانده بودند.
- بعد از انقلاب، آن آتش فوران کرد و هر چه بر سر راهش بود را به آتش کشید. انفجار هفتم تیر و انفجار نخستوزیری، بخشی از آن فوران بود. مجاهدین ترور و بمبگذاری میکردند، و نظام هم مثل برگ خزان آنان را اعدام میکرد. تا رسیدیم به فاجعۀ دردناک اعدامهای سال۶۷.
- آیا امکان داشت جلوی آن برخورد گرفته میشد؟ شاید؛ اما بجز مرحوم مهندس «بازرگان» و آیتالله «طالقانی»، هیچ فرد دیگری در صدد جلوگیری از آن برخورد بر نیامد.
- فیالواقع هر دو طرف، اگر نگفته باشیم که چندان هم بیمیل به برخورد و تسویهحسابهای گذشته نبودند، دستکم هیچ تلاشی در جهت جلوگیری از برخورد بهعمل نیاوردند.
- مطمئن از پیروزی، مجاهدین از همان ابتدای انقلاب بدنبال جمعآوری اسلحه و سازماندهی بودند. رقبای آنان هم که حالا بقدرت رسیده بودند، همانطور که گفتیم، هیچ تلاشی در جهت مصالحه و جلوگیری از برخورد با مجاهدین بعمل نیاوردند.
- برخوردها و درگیریهای پراکنده در یکی - دو سال نخست انقلاب، سرانجام در خرداد سال۶۰ تبدیل به جنگی تمامعیار شد.
بیشتر بخوانید:
۲۱۶۲۱۷