میلگرد یکی از مقاطع فولادی بسیار پر کاربرد در صنعت ساختمان سازی و صنعت است که دارای انواع مختلف از نظر ظاهری است.
انواع میلگرد
میلگرد به سه دسته میلگرد ساده، میلگرد آجدار و میلگرد آجدار پیچیده یا کلاف تقسیم میشود که کاربردهای متفاوتی دارند و هر یک از انواع میلگرد دارای نقاط مثبت و منفی خاص خود هستند. نوع میلگردها یکی از عوامل اصلی استفاده در پروژه ها است، همچنین قیمت میلگرد آجدار کارخانه های مختلف مانند: میلگرد اروند و میلگرد گروه ملی و میلگرد خلیج فارس و... با توجه به سایز و گرید با هم تفاوت دارند. در این مقاله سعی داریم به طور اختصاصی به میلگرد آجدار و کاربرد آنها بپردازیم.
کاربرد میلگرد آجدار و اهمیت استفاده آن
بیشترین مورد مصرف میلگرد، معمولا در صنعت ساختمانسازی است. از تیرآهن در ساخت سازههای فولادی و از میلگرد در ساخت سازههای بتنی استفاده میشود. کاربردهای میلگرد آجدار زیاد هستند که برخی از آنها افزایش نیروی برشی، استفاده در بتنریزی کف سازهها، در بتنریزی دیوارها، تقویت فونداسیون و افزایش مقاومت بتن است.
همان طور که گفته شد از میلگرد آجدار در چندین نوع محصول میانی میتوان استفاده کرد که این محصولات در مراحل مختلف مسلح کردن بتن کاربرد دارند. از جمله این محصولات می توان به خاموت، سنجاقی، رکابی، و عصایی اشاره کرد.
دلیل استفاده زیاد میلگرد آجدار در صنعت ساختمان سازی این است که در میلگرد آجدار، آجهای موجود روی این محصولات باعث میشود که در زمان بتن ریزی اتصال به خوبی بین میلگرد و بتن ایجاد شود. اتصال محکم احتمال جدا شدن قطعات را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. همچنین این میلگردها خاصیت خمش و شکسته شدن بهتری نسبت به میلگردهای ساده دارند.
نقش میلگرد در بتن:
به طور کلی میلگردها برای جبران ضعف مقاومت کششی بتن در مقابل نیروهای وارد شده درون بتن استفاده می شوند و بتن را مسلح می کنند. میلگردها با ترکیب آلیاژهای مختلف برای کاربردهای متنوع تولید میشوند. میلگرد آجدار باعث افزایش چسبدگی آن درون بتن می شود و در نتیجه احتمال آسیب و شکستگی در سازه تا حد زیادی کاهش پیدا میکند. بنابراین میبینیم که میلگرد نقشی بسیار مهم در بتن ایفا میکند. همانطور که میدانیم، بتن بسیار محکم است اما اگر بر مرکز بتن فشار بالایی وارد شود، این ماده به راحتی دچار ترک و شکستگی میشود. بنابراین تیر بتنی را با میلگردهای آجدار مسلح میکنیم. زمانی که این تیر بتنی به خوبی محافظت شده باشد با اولین فشار وارده دچار آسیب و شکستگی نخواهد شد. این روش جلوی شکستگی بتن را میگیرد چراکه میلگرد فشار وارد شده بر سازه را دریافت و بدون آسیب رساندن به بتن آن را خنثی میکند.
از دیگر دلایل استفاده ار میلگرد در بتن، کاهش ضخامت بتن است. زمانی که میلگرد در بتن ریزی مورد استفاده قرار میگیرد دیگر نیازی نیست از بتن با ضخامت بالا استفاده کرد. دلیل این موضوع استحکام بالای بتن ریزی بدون نیاز به افزایش ضخامت بتن است. بتنی که دارای خواص شکنندگی است، حال با استفاده از میلگرد نه تنها بسیار محکم شده بلکه پیادهسازی آن نیز آسان تر شده است. علاوه بر تمام این موارد، استفاده از میلگرد باعث کاهش هزینه ساخت و ساز نیز می شود که در هزینه های تمام شده یک پروژه ساختمانی نقش بسزایی دارد. قیمت میلگرد آجدار همواره از دغدغه های اصلی سازندگان و پیمانکاران ساختمان بوده است. با توجه به تنوع محصولات و کارخانه های تولیدی، نوسانات قیمت روز میلگرد آجدار و مباحث فنی و تخصصی همواره استفاده از مشاوره افراد متخصص می تواند در خریدی مطمئن موثر باشد.
انواع میلگرد آجدار:
همانطور که گفته شد، میلگردها به دو دسته ساده و آجدار تقسیم میشوند. عرضهی آنها نیز به دو صورت شاخهای و کلاف میباشد.
میلگرد آجدار در سایز ۸ تا ۳۲میلیمتری در کارخانههای مختلفی در سراسر ایران تولید می گردند. کارخانه های مختلفی در ایران وجود دارند که مقاطع مختلف فولادی را در سایز های مختلف و در گرید های متنوع تولید میکنند. سایز بندی میلگرد آجدار از ۸ شروع میشود و تا ۳۲ ادامه میابد که به صورت اعدد زوج اضافه میشوند.
مثال:۸ . ۱۰ . ۱۲ . ۱۴ . ۱۶ ….. ۳۲
به طور مثال عمده تولید میلگرد اروند خرمشهر در سایز های ۱۴ الی ۲۰ میباشد.
میلگردها از نظر شکل آج نیز با هم تفاوت دارند. سه نوع متداول میلگردهای آجدار به صورتA۲ ،A۳ ، A۴ در بازار موجود هستند. میلگرد A۳ بیشترین کاربرد را در ساختمان سازی دارد و عموما به عنوان میلگرد طولی استفاده می شود. قیمت خرید میلگرد آجدار کارخانه های مختلف با توجه به سایز و گرید با هم تفاوت دارند.
نحوه تولید میلگرد به روش نورد گرم
تولید میلگرد آجدار معمولا با فرایند نورد گرم انجام میشود . برای این کار، ابتدا شمش فولادی را تا دمای نرم شوندگی حدود ۱۰۰۰ تا ۱۱۰۰ درجه در کورههای مخصوص، به حالت مذاب در آمده و سپس بهوسیله یک جک هیدرولیکی در ردیفهای مشخص به داخل کوره هدایت و برای نورد آماده میشوند. طی فرآیند نورد، شمش فولادی نرمشده و طی سه مرحله به سطح مقطع دایره و قطر مناسب می رسد. طی فرآیند نورد، از قطر شمش کاسته و به طول آن افزوده میشود؛ به این مرحله از تولید، «مرحلهی رافینگ» گفته میشود. هرچه شمش از فولاد باکیفیتتری ساخته شده باشد، کیفیت نهایی میلگرد تولیدشده بیشتر میشود .پس از رسیدن به قطر مناسب، شمش، وارد مرحلهی استند یا همان قفسههای نورد میشود که در آن، خروجیهای مختلفی برای تولید قطرهای مختلف میلگرد وجود دارد. پس از طی کردن این مرحله، میلگرد، وارد مرحلهی آجزنی شده و با توجه به استاندارد مد نظر، آج بر روی میلگرد ایجاد خواهد شد. نهایتا میلگردها با طول استاندارد ۱۲ متر برش داده شده و بعد از بستهبندی روانه بازار میشوند. قیمت میلگرد آجدار در گرید های مختلف متفاوت است و با توجه به کارخانه تولیدی، نرخ میلگرد آجدار متغییر است. در زیر مشخصات میلگرد آجدار گرید های مختلف گفته شده است.
تولید میلگرد آجدار بر اساس استاندارد ملی ایران در سه نوع آج ۳۴۰ یا میلگرد A۲، آج ۴۰۰ یا میلگرد A۳ و آج ۵۰۰ یا همان میلگرد A۴ انجام میشود. جهت ایجاد آج ۳۴۰، آجزنی، مستقیماً در خط نورد گرم انجام میشود و برای ایجاد آج ۴۰۰ و ۵۰۰، پس از خنککردن میلگرد با آب تا دمای محیط، فرآیند آجزنی انجام میگیرد.
قیمت میلگرد آجدار
همانند دیگر مقاطع فولادی، از عوامل تاثیرگذار بر نوسانات قیمت روز میلگرد آجدار و نرخ میلگرد آجدار، میتوان نرخ تورم، بهای ارز و دلار، قیمت مواد اولیه، بازارهای داخلی و خارجی، بورس کالا و میزان عرضه و تقاضا را شمرد. همچنین استاندارد میلگرد ،کارخانهی تولیدکننده، روشهای تولید، میزان خرید میلگرد آجدار و … از دیگر عوامل تاثیرگذار بر قیمت میلگرد آجدار هستند.
نرخ خرید میلگرد آجدار با توجه به سایز، گرید و کارخانه تولیدی متغییر است. قیمت روز میلگرد آجدار کارخانه های مختلف از جمله کارخانه میلگرد اروند خرمشهر، میلگرد گروه ملی و میلگرد خلیج فارس را میتوانید روزانه در سایت آریا آهن مشاهده نمایید.
برای مشاوره خرید میلگرد و اطلاع از قیمت روز میلگرد اروند، میلگرد گروه ملی، خلیج فارس و دیگر کارخانه های فولادی خوزستان با شماره های زیر در تماس باشید:
۰۲۱-۲۲۱۴۲۲۴۵
۰۹۱۲۲۷۶۱۸۵۱
ariaahan@gmail.com
instagram:aria.aahan
t.me/ariaahan