راه اندازی یک کتابفروشی فرصت و ایدهای عالی برای داشتن یک کسبوکار موفق است؛ اما پروژه راه اندازی مغازه کتابفروشی و لوازم التحریر کاری دشوار است و برای کاهش ریسکهای کار، نیاز به تخصص دارد. اگر ذهن شما هم با سوال چگونه کتاب فروش شویم درگیر شده است، آموزش گام به گام این مقاله را برای راه اندازی کتابفروشی بخوانید. با آموزش، ریسکهای راه اندازی و از بین رفتن سرمایه را کاهش میدهید و به فروش بالای کتاب دست پیدا میکنید.
۱. انتخاب جامعه هدف برای فروش؛ قدم اصولی برای راهاندازی کتابفروشی ایدئال
قبل از راه اندازی کتابفروشی باید کتابها را بشناسید و جامعه هدف خود را بهعنوان مشتری انتخاب کنید. آیا میخواهید به سراغ فروش کتابهای دانشگاهی و کنکوری برای دانشجویان بروید یا یک فروشگاه کتاب کودکونوجوان مانند بادبادک تاسیس کنید. درنتیجه قبل از تامین کتاب برای کتابفروشی نوع کتاب عمومی، دانشگاهی یا کودک را مشخص کنید. با انتخاب جامعه هدف بین کتابخوانها، هنگام خرید کتاب برای کتابفروشی، بهتر بودجه را برنامهریزی خواهید کرد. بهطورمثال، برای گروه سنی نوجوانان باید کتابهایی مانند کتاب مایکل وی را در قفسهها قرار دهید.
اگر قصد راه اندازی فروشگاه کتابهای عمومی را دارید، موضوعات متنوعی از ادبیات ایران و جهان، رمانها، کتابهای شعر و سایر موضوعات را برای کتابفروشی نیاز دارید. برای راهاندازی یک کتابفروشی کوچک، به حداقل ۱۰۰۰ جلد کتاب برای شروع نیاز دارید. برای فروشگاه کتابهای دانشگاهی و کنکوری هم به سراغ کتابهای آموزشی و کنکوری بروید.
۲. نوع فروشگاه (آنلاین و حضوری) کتابفروشی را مشخص کنیم
در مرحله دوم نوع فروش خود را مشخص کنید. برای تاسیس فروشگاه حضوری نیاز به یک مکان تجاری دارید اما برای فروشگاه اینترنتی، باید یک سایت راه بیندازید. برای راه اندازی کتابفروشی اینترنتی دو راه وجود دارد. راه اول تاسیس سایت منحصربهفرد کتابفروشی خودتان و راه دوم فروش کتاب از طریق پلتفرمهای فروشگاهی عمومی است. اینکه آیا فروش اینترنتی کتاب، سودآور است؟ باید گفت: بله. این نوع فروش، یکی از سودآورترین روشهای فروش کتاب است.
فروش انواع رمانهای تخیلی و کتابهای کودک و نوجوان مانند کتاب مدرسه جاسوسی بهصورت اینترنتی، سود بالایی دارد و شما را از هزینههای اضافه فروشگاه حضوری میرهاند. ایده کتابفروشی سیار هم نوع دیگری از کتابفروشی است که برای اولین بار در ایران، توسط کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان برای بچههای مناطق دورافتاده شکل گرفت.
۳. انتخاب اسم ماندگار و مرتبط با نوع کتابها برای کتابفروشی
برند و فروشگاه شما باید نامی شایسته داشته باشد. نامی که برای راه اندازی کتابفروشی خود انتخاب میکنید، نشاندهنده شخصیت برند شماست و با این نام همیشه در ذهنها خواهید ماند؛ بنابراین، اسمی را برای فروشگاه کتاب برگزینید که نوع مخاطب، نوع کتابهایی که دارید و سلیقه شما را نشان دهد. بهعنوان مثال برای گروههای دانشگاهی و کتابهای آموزشی انتخاب نامی عملی مناسب است و برای فروش کتابهایی مانند کتاب دنیای کودکان تیزهوش به سراغ اسامی کودکانه بروید.
۴. توجه به قوانین و مقررات راهاندازی کتابفروشی
برای راه اندازی کتابفروشی آنلاین نیاز به خرید دامین و هاست، طراحی سایت، ثبت برند تجاری و طی کردن راههای بسیاری دارید. اگر قصد راه اندازی فروشگاه حضوری کتاب را دارید، باید مکانی را برای آن انتخاب کنید؛ مجوزهای مربوط به آن را بگیرید و با ناشران و چاپخانهها ارتباطی تنگاتنگ داشته باشید.
برای راه اندازی فروشگاه کتاب باید مدارک مربوط به کتابفروشی و پروانه کار معتبر خود را به همراه مدارک تحصیلی و سند مکان فروشگاه به وزارت کار و امور اجتماعی ارائه دهید.
۵. پیدا کردن بهترین محل برای فروش کتابها
انتخاب مکان کسبوکار شما، برای فروش بیشتر کتابها اهمیت دارد. با انتخاب محل کتابفروشی در مکانهای شلوغ، نام برند خود را بهتر به دیگران معرفی میکنید. سعی کنید از کوچهها یا خیابانهای خلوت دوری کنید و به سراغ مکانهای آشنا بروید.
۶. طراحی ویترین کتابفروشی بهعنوان جلد فروشگاه
پس از انتخاب مکان کتابفروشی و طراحی فضای داخلی آن، زمان چیدمان دکور ویترین فرا میرسد. اگر از یک کتابفروش بپرسید که درآمد کتابفروشی از کجا است؟ یکی از راههای کسب درآمد را چیدمان جذاب کتابهای پرفروش در ویترین معرفی میکند؛ بنابراین بیشتر درآمد شما از ویترین کتابفروشی است؛ کتابهای پرفروش سال و ماه را بشناسید و بدانید که کدام کتابها بیشترین مخاطب را دارند.
تهیه امکانات موردنیاز فروشگاه مانند قفسههای کتاب یا لوازم التحریرهای جانبی را هم فراموش نکنید. اگر قصد برگزاری مراسمهای امضای کتاب را دارید، بهتر است فضایی را برای آن در نظر بگیرید. کتابفروشی کودکان هم نیاز به فضایی راحت برای مطالعه کودکان دارد. فضایی را باید به انبار تخصیص دهید.
۷. تامین کتابها از عمدهفروشیها برای هزینه کمتر
اگر برایتان سوال شده است که از کجا کتاب عمده بخریم، ناشران بهترین گزینه هستند. بیشتر کتابفروشان کتابها را از ناشران یا ویزیتورها (واسطهها) خریداری میکنند. روشهای مختلفی هم برای ثبت سفارش کتاب وجود دارد. سفارش تلفنی، ثبت کتاب حضوری یا خرید اینترنتی انواع روشها برای تامین کتابها هستند. همچنین برای تاسیس کتابفروشی میتوانید از کتابفروشیهای بزرگ و عمدهفروشیها نمایندگی بگیرید.
۸. استخدام کارکنان از بین افراد کتابخوان
برای راه اندازی کتابفروشی حضوری به حداقل کارکنان از میان سمتهای شغلی فروشنده، مدیر، حسابدار، کارمند دفتر یا پشتیبانی برای انبارداری و البته نیروی خدمات نیاز دارید. نقش فروشنده ارتباط مستقیمی با خواننده و مخاطب شما دارد و روی فروش شما تاثیر مستقیم میگذارد.
بهتر است هنگام انتخاب فروشنده، آن را فردی انتخاب کنید که تسلط بالایی روی عناوین و مطالب کتابها داشته باشد. کارمندانتان باید بتوانند مخاطب را هنگام خرید کتاب راهنمایی کنند. داشتن حسن شهرت اعضای کتابفروشی بین افراد جامعه مزیت خوبی برای فروش بیشتر شما خواهد بود.
تامین کتاب کودکان برای کتابفروشی از سایت بادبادک
تنوع و جذابیت مجموعه کتاب شما، یکی از عوامل مهم برای جذب مخاطب است؛ بنابراین، در انتخاب کتابها تنوع را در نظر بگیرید و تلاش کنید کتابهایی با محتوای متنوع و جذاب را به مشتریانتان ارائه دهید. خرید کتاب برای کتابفروشی را از انتشارات یا چاپخانهها انجام دهید. فارغ از مراحلی که در این مقاله گفته شد، رقابت با سایر کتابفروشیها را هم فراموش نکنید. از استراتژیهای مناسبی مانند برگزاری مراسم امضای کتاب استفاده کنید.
به سن مخاطب هم توجه داشته باشید و بهعنوان مثال، برای کودک و نوجوان کتابهای کودکانه در قفسهها بچینید. یکی از بهترین سایتهای فروشگاهی کتاب کودکان، سایت بادبادک است که انواع کتابهای آموزشی کودکان، رمان و کتابهای متنوع را با خرید اینترنتی برای همگان فراهم میکند. برای خرید کتابهای کودک و نوجوان از سایت بادبادک به آدرس اینترنتی badbaddak.ir رجوع کنید.