رابرت گیتس وزیر دفاع آمریکا در تازهترین گفتوگوی خود با شبکه تلویزیونی سیانان تصریح کرد: تحریمهایی که غرب در صورت عدم متوقف شدن برنامه اتمی ایران در نظر دارد میتواند موجب تغییراتی در این کشور شود. گیتس که در آستانه دیدار نمایندگان کشورهای 1+5 و ایران در شهر ژنو سخن میگفت اشاره کرد که میزان بیکاری در ایران به 40 درصد رسیده و تحریمهای قبلی ایران اکنون نتیجه خود را نشان داده است.
درعین حال گیتس همچون گفتوگوهای قبلی خود حمله نظامی به تأسیسات اتمی ایران را بیارزش دانست و افزود: واقعیت این است که گزینه نظامی به جز به تعویق انداختن برنامههای اتمی ایران کار چندانی نمیتواند انجام دهد. از سوی دیگر با توجه به اینکه مقامات اسرائیل همچنان ایران را تهدید شماره یک خود میدانند گیتس اشاره کرد که مقامات آمریکایی تلاش میکنند تا اسرائیلیها را از حمله به تأسیسات اتمی ایران منصرف کنند چرا که روند دیپلماتیک در حالحاضر برای متوقف کردن این برنامه در حال انجام است. گیتس در ادامه گفت: ما به شکل جدی با آنها در ارتباط هستیم و همچنان از آنها درخواست کردهایم تا اجازه دهند مسیر دیپلماتیک در زمینه برنامه اتمی ایران ادامه یابد.
در همین حال در شرایطی که ایران در روزهای گذشته دست به تست موشکهای دوربرد و میانبرد خود زده است هیلاری کلینتون با حضور در برنامه face the nation در شبکه تلویزیونی سیبیاس اشاره کرد برخی از تحریمهایی که توسط شورای امنیت تاکنون درباره ایران اعمال شده کارایی کامل نداشته اما کشورهای عضو این شورا از دور تازه تحریمهای کرهشمالی شیوههای تازهای برای کارایی بهتر تحریمها آموختهاند. همچنین علیرغم اظهارات اخیر دمیتری مدودف رئیسجمهور روسیه در مورد همکاری با کشورهای غربی برای اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران، کلینتون از تأیید این موضوع خودداری کرد ولی گفت که روسیه در روزهای اخیر شاهد نشانههای جدیدی از تهدیدآمیز بودن رفتار ایران بوده و در عین حال روسیه در تحریمهای کرهشمالی همکاری خوبی داشته است. کلینتون همچنین با اشاره به دیدار این هفته نمایندگان ایران و کشورهای 1+5 تأکید کرد که ایران باید در این دیدار نشان دهد که برنامه اتمیاش برای اهداف غیرنظامی است و نگرانیهای جامعه بینالمللی را کاملاً برطرف کند.
تحریمهای تازه اقتصادی برای ایران
اما روزنامه واشنگتن پست در مقالهای به قلم گلن کسلر به دور تازه تحریمهای آمریکا علیه ایران در صورت شکست گفتوگوهای ایران و 1+5 در شهر ژنو اشاره دارد. به نوشته این روزنامه دولت اوباما قصد دارد راههای ارتباط اقتصادی ایران با سایر کشورهای جهان را قطع کند و در عین حال شرکتهای بیمه پس از اعمال این سیاست تازه از قبول ریسک ارسال محموله برای ایران صرفنظر خواهند کرد. بنا به این طرح مسئولین آمریکایی در تلاش هستند تا راههایی را برای ممانعت از ارسال محمولههای تجاری از بنادری چون دبی، هنگکنگ، سنگاپور و سایر بنادری که به عنوان طرف سوم در معاملات تجاری عمل میکنند شرایط تازهای را برای اقتصاد ایران به وجود آورند.
در همین حال مقامات آمریکایی تصریح کردند که تمامی اقدامات آتی با هدف از کار انداختن بخشهای مختلف اقتصادی ایران و ممانعت از حمایتها برای گسترش برنامه نظامی ایران است. تلاشها برای این منظور در دوره ریاست جمهوری بوش آغاز شد و هدف اصلی خطوط کشتیرانی ایران و بانکهای این کشور بود و اکنون مقامات آمریکایی قصد دارند در کنار اعمال تحریمهای تازه، ممانعتهای اعمال شده قبلی در زمینه ایران را با شدت و دقت بیشتری اعمال کنند و به همین منظور استوارت لوی معاون وزیر خزانهداری آمریکا که طراح اصلی این تحریمها علیه ایران بود برای ادامه این مسیر از سوی باراک اوباما در مقام خود ابقا شده است.
به گزارش این روزنامه با وجود انجام بررسیهای لازم در این رابطه پی جی کراولی سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در تازهترین اظهار نظرش در رابطه با تحریم ایران اشاره کرد که آمریکا تا پایان سال برای مشاهده نتایج گفتوگوها صبر خواهد کرد و در صورتی که پاسخهای ایران منفی باشد، در این صورت تحریمها اعمال خواهد شد.