چربی خون یکی از مهمترین عوامل مضر برای سلامتی ما است. با افزایش مصرف غذاهای چرب، سطح کلسترول و چربی خون افزایش مییابد و این اتفاق باعث بروز بیماریهای قلبی، عروقی و سایر مشکلات جدی میشود. برای کاهش چربی خون چه بخوریم؟ خوشبختانه، وجود برخی از غذاها به ما در کنترل و کاهش میزان این چربیها کمک میکند.
برای کاهش چربی خون چه بخوریم؟
امروزه باتوجه به تحقیقات علمی و توسعه فناوری، محققان توانستند غذاهایی که تأثیرات مثبتی بر کاهش چربی خون میگذارند را کشف کنند. این غذاها با عناصر مغذی خاصی که دارند، باعث کاهش سطح LDL (کلسترول بد) و افزایش سطح HDL (کلسترول خوب) میشوند، پس اگر چربی بالایی دارید، اینها را به رژیم غذایی تان اضافه کنید. غذاهای مفید برای کلسترول بالا عبارتاند از:
1. بلغور جو دوسر
بلغور جو دوسر دارای فیبر محلول است که باعث کاهش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی کم یا به عبارت دیگر کلسترول بد میشود. فیبر محلول در غذاهایی مانند لوبیا، کلم بروکسل، سیب و گلابی نیز یافت میشود. این ماده مغذی توانایی کاهش جذب کلسترول در جریان خون را دارد. مصرف ۵ تا ۱۰ گرم فیبر محلول یا حتی میزان بیشتری از آن در روز، باعث کاهش سطح کلسترول LDL میشود یک وعده غلات صبحانه با بلغور جو دوسر یا سبوس جو دوسر حدوداً ۳ تا ۴ گرم فیبر دارد. اگر میوههایی مانند موز یا انواع توتها را هم به آن اضافه کنید، فیبر بیشتری دریافت خواهید کرد.
2. ماهی و اسیدهای چرب امگا 3
ماهی چرب دارای سطح بالایی از اسیدهای چرب امگا 3 است کهتری گلیسیرید (نوعی چربی موجود در خون) را کاهش میدهد. این اسیدها به کاهش فشار خون و خطر ابتلا به لخته شدن خون کمک میکنند. سیدهای چرب امگا 3 در افرادی که قبلاً حملات قلبی داشتند، باعث کاهش خطر مرگ ناگهانی میشوند. این اسیدها بر سطح کلسترول LDL تأثیر نمیگذارند، اما ممکن است به کاهشتری گلیسیرید و افزایش کلسترول HDL کمک کنند. انجمن قلب آمریکا به دلیل فواید بسیار زیاد اسیدهای امگا 3، خوردن حداقل دو وعده ماهی در هفته را توصیه میکند. بالاترین سطح اسیدهای چرب امگا ۳ در ماهیهای زیر یافت میشود:
-
ماهی خال خالی
-
شاه ماهی
-
ماهی تن
-
ماهی سالمون
-
ماهی قزل آلا
غذاهایی مانند گردو، بذر کتان و روغن کانولا نیز جزء غذاهای مفید برای کلسترول بالا هستند و مقادیر کمی اسیدهای چرب امگا 3 دارند. قرصهای مکملهای امگا 3 و روغن ماهی هم در صورت مشورت با پزشک و موافقتش گزینه خوبی خواهند بود.
3. مغزها
مصرف آجیلهای درختی کلسترول خون را بهبود میبخشند. بهعنوانمثال مطالعات نشان دادند گردو حاوی چربیهای امگا 3 است و به محافظت از قلب و کاهش خطر حمله قلبی در افرادی که بیماری قلبی دارند کمک میکند. همه آجیلها کالری بالایی دارند بنابراین روزانه یک مشت از آن را به سالادتان اضافه کنید یا بهعنوان میان وعده آنها را بخورید.
4. بادام
برای کاهش چربی خون چه بخوریم؟ در میان مغزیجات مختلف، «بادام» بهترین گزینه است. بادام معمولاً بهعنوان یک تنقلات یا یک ماده افزودنی به غذاها مصرف میشود. این مغز فواید زیادی برای سلامت قلب و عروق دارد و سطح کلسترول HDL را افزایش میدهد و سطح LDL را پایین میآورد. بادام حاوی پروتئین، فلاونوئید، ویتامینE، منگنز، مس، منیزیم و EC است؛ به همین علت به ساخت عضلات و بازسازی بافتهای بدن کمک میکند. فلاونوئیدهای موجود در آن با محافظت از سلولهای قلب و عروق از آسیب رادیکالهای آزاد جلوگیری میکند. ویتامین E باعث تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از التهابات میشود. همچنین منگنز، مس و منیزیم موجود در بادام به حفظ سلامت عصبی، عضلانی و استخوانی کمک میکنند.
5. آووکادو
آووکادو منبع خوبی از مواد مغذی و اسیدهای چرب تک غیراشباع است. تحقیقات نشان میدهند فیبر موجود در آووکادو میتواند سطح کلسترول بد را بهبود ببخشد. در هفته مصرف دو وعده آووکادو برای سلامت قلب مفید است و خطر ابتلا به انواع بیماریها را کاهش میدهد. مردم تمایل دارند برشهای آووکادو را به سالاد و ساندویچ خود اضافه کنند یا آنها را بهعنوان غذای جانبی بخورند.
6. روغنهای گیاهی
روغن گیاهی از دانه گیاهان روغن دار استخراج میشود. این نوع روغن فواید زیادی برای سلامت قلب و عروق دارد. آنها دارای چربیهایی هستند که سطح کلسترول HDL را افزایش و سطح LDL را کاهش میدهند. اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 باعث کاهش التهاب، افزایش خون رسانی به بافتهای قلبی و کاهش خطر ایجاد لخته خون میشوند. این روغنها حاوی ویتامینE، اسید لینولئیک و اسید آلفالینولئنیک هستند. ویتامین E به تقویت سیستم ایمنی و جلوگیری از التهابات کمک میکند. اسید لینولئیک و اسید آلفالینولئنیک هم باعث تولید پروستاگلاندینهایی که مسئول تنظیم فشار خون، دفع سدیم، تقسیم سلولی و پاسخ التهابی هستند، میشوند.
7. روغن زیتون
برای کاهش چربی خون چه بخوریم؟ سعی کنید از روغن زیتون به جای سایر چربیها استفاده کنید. شما میتوانید سبزیجات را در روغن زیتون تفت دهید، بهعنوان سس سالاد آن را با سرکه مخلوط کنید یا از روغن زیتون بهعنوان جایگزین کره در آشپزیهایتان استفاده کنید.
8. آب پنیر
پروتئین آب پنیر که در محصولات لبنی یافت میشود، فواید زیادی برای سلامتی ما دارد. مطالعات نشان دادند که پروتئین آب پنیر هم کلسترول بد و هم فشار خون را کاهش میدهد. بنابراین از امروز به بعد آب پنیر را بهعنوان یک آب بیخاصیت دور نریزید و آن را به چشم یک خوراکی سالم ببینید.
9. لوبیا سفید
لوبیا سفید در لیست غذاهای مفید برای کلسترول بالا قرار میگیرد و معمولاً بهعنوان یک غذای اصلی یا یک پیش غذا سرو میشود. لوبیا سفید فواید زیادی برای سلامت قلب و عروق دارد، منبع خوبی از فیبر حلال است و باعث کاهش جذب چربی در روده میشود. فیبر حلال با کمک به تولید یک ماده ژلاتینی در روده، باعث میشود کلسترول و چربیها جذب نشوند. لوبیا سفید حاوی پروتئین، فولات، آهن و پتاسیم است. پروتئین به ساخت بافتهای بدن، فولات به تولید خون و پیشگیری از کم خونی، آهن به حمل اکسیژن در خون و پتاسیم به کاهش فشار خون کمک میکند.
10. بادمجان
بادمجان یک نوع سبزی است و معمولاً بهعنوان یک غذای اصلی یا گاهی پیش غذا درست میشود. بادمجان دارای مقدار زیادی فلاونوئید (یک نوع آنتیاکسیدان قدرتمند) است. فلاونوئید میتواند الزامات سلولهای قلب و عروق را برآورده و از آسیب رادیکالهای آزاد جلوگیری کند. رادیکالهای آزاد مولکولهایی هستند که باعث اکسیداسیون و التهاب در بدن میشوند. اکسیداسیون و التهاب باعث آسیب به دیوارههای رگهای خونی شده و کلسترول را در آنها جمع میکند. فلاونوئید با جلوگیری از این فرآیند از بروز بیماریهای قلبی و عروقی پیشگیری میکند.
به یاد داشته باشید انتخاب مواد غذایی صحیح و سبک زندگی فعال و بهداشتی، در مدیریت سطح چربی خون بسیار مؤثر است. پس از این لحظه به بعد هدفتان این باشد که از این غذاهای سالم بهطور مداوم در تغذیه روزانهتان استفاده کنید. با رعایت اصول سالم تغذیه میتوانید به شادابی و سلامتی برسید و عمری طولانی داشته باشید. دبرای درمان چربی خون بالا، میتوانید روی رژیم لیمومی هم حساب کنید. این رژیم علاوه بر اینکه شما را لاغر میکند، چربی خونتان را نیز کاهش میدهد.