به گزارش خبرآنلاین، فهرستنامه ایران(کتابشناسی فهرستهای دستنویسهای اسلامی در کتابخانههای ایران)» به اهتمام حسین متقی از سوی کتابخانه مجلس منتشر شد. مولف این اثر در پیشگفتار گزارشی از تاریخچه فهرستنویسی در ایران و چگونگی تنظیم اثر ارائه میکند که از بخشهای آن میتوان به «کتابخانه بیفهرست، کتابخانهای صامت و بیزبان است» و «فهرستها کلید طلایی گنجینههای مواریث کهن کتابخانهها و گنجینههای جهانی به شمار میروند» اشاره کرد.
کلیات دستنویسهای اسلامی در ایران، کتابشناسی مشترک فهرستهای ایران، کتابشناسی اختصاصی فهرستهای ایران، نمایه پدیدآوران، نمایه عناوین مقالات، کتابها و پایاننامهها، نمایه کتابخانهها و مجموعهها، نمایه شهرها، نمایه گزیده منابع پژوهش و مقدمه مؤلف به زبان انگلیسی از دیگر بخشهای این کتابند.
این کتابشناسی الفبایی، دادههای مختصر صدها فهرست نسخههای خطی تدوین شده به زبانهای فارسی، عربی، ترکی، اردو، انگلیسی، آلمانی، روسی و زبانهای دیگر، شامل اطلاعات کتابشناختی فهرستهای چاپی (مستقل یا مشتمل)، فهرستهای دستنوشته، فهرستهای مقالهای منتشر شده در ضمن نشریات و مجلات داخلی و خارجی، فهرستهای دیجیتالی در قالب لوحهای فشرده از آغاز تا خرداد 1390( ژوئن 2011) درج شدهاند.
در این اثر بیش از 2000 عنوان (بدون لحاظ تعداد جلدهای آثار) فهرست منتشر شده در قالب کتاب، مقاله، آثار دیجیتالی و بانکهای اطلاعاتی یا منتشر نشده (مخطوط) به اجمال و تفصیل گزارش شدهاند.
در مجموع آثار ارایه شده این اثر، با احتساب تکرار معرفی برخی دستنویسها حدود 377000 عنوان نسخه خطی از 536 مجموعه عمومی یا خصوصی در 145 شهر، به اختصار یا تفصیل، معرفی شدهاند که نسبت به آمارهای پیشین، در این حوزه، نشان از رشد کمی و کیفی این دادهها دارند.
کتابخانه مجلس شورای اسلامی نخستین چاپ کتاب «فهرستنامه ایران(کتابشناسی فهرستهای دستنویسهای اسلامی در کتابخانههای ایران)» را که چاپ آن به تازگی پایان یافته است، در هفته پایانی آذر وارد بازار نشر می کند.
6060