محبوبه عمیدی: حدود یک قرن است که عکاسی از ارواح آغاز شده اما اگر سری به صندوق ایمیلهایتان بزنید، میبینید طی سالهای اخیر این روند افزایش یافته و شما هم از روحهایی که در پس زمینه عکسهای گوناگون دیده میشوند، ایمیلهای متعددی دریافت کردهاید. واقعیت چیست؟ ارواح توانستهاند به جهان ما باز گردند یا راز دیگری در پس این تصاویر فراطبیعی نهفته است؟
عکاسی از ارواح یک قرن پیش و با هدف دست انداختن مردم کوچه و بازار و درگیر کردن ذهن آنها با فعالیتهای فراطبیعی آغاز شده، اما با ظهور دوربینهای دیجیتال، موبایلهای دوربیندار و استفاده روزافزون از رسانههای اجتماعی ابعاد گستردهتری پیدا کرده است.
به گزارش نیوساینتیست، شکارچیان ارواح به خوبی میتوانند از این فناوریها استفاده کنند، مخصوصا موبایلهای دوربیندار ارزانقیمت که آن طور که از گفتههای دیو وود از انجمن مطالعه علمی پدیدههای ناهنجار برمیآید، میتوانند یکی از بهترین ابزارها برای شکار اشباح است.
در بسیاری از این موبایلها از لنزهایی با کیفیت پایین استفاده شده که میتواند تأثیرات منفی نوری متعددی ایجاد کند و باعث شود تصویر نهایی در چشم افرادی که به این اثرات آشنا نیستند، ناهنجار به نظر برسد.
از سوی دیگر این روزها هر کسی که به ابزارهای عکاسی دسترسی دارد، عکسهای بسیار بیشتری نسبت به گذشته میگیرد و همیشه میتوان در میان این همه عکس، چندتایی را پیدا کرد که کمی غیرعادی به نظر برسند. وود میگوید: «یک شب به خانهای قدیمی و خاک گرفته بروید و عکسهای متعددی بگیرید. به شما قول میدهم در میان آنها عکسهای عجیبی پیدا شود».
برای اینکه ببینید فناوری چطور به کمک شکارچیان روح در قرن بیست و یک آمده، بد نیست سری به عکسهای این مجموعه بزنید و ببینید هنوز میتوانید به چشمهایتان اعتماد کنید؟
جسم اثیری
شبحی که در این تصویر میبینید یکی از محبوبترین شبحهای دوره ویکتوریا است. این شبح ممکن است از بازگشت نور فلاش توسط بخشی بههمفشرده از عدسی ایجاد شده باشد یا به سادگی حاصل بخار آب میعان شده ناشی از تنفس عکاس در هوای سرد باشد. شکارچیان ماهر ارواح همیشه تلاش کردهاند با اجتناب از سیگار کشیدن یا دمیدن نفس در دوربین از ایجاد چنین شبحی در حیاط یخزده کلیساها خودداری کنند.
گردبادی در وسط تصویر
یکی دیگر از اشکال غیرعادی که در تصاویر دیده میشود، این گردباد نقرهای است که به نظر میرسد عکس را به دو قسمت تقسیم کرده است. کارشناسان میگویند در بسیاری از موارد بند دوربین که جلوی لنز آن را گرفته عامل ایجاد این گردباد است اما هر عکس بهتر است به تنهایی بررسی شود.
ارواح فروزان
عدسی دوربینهای عکاسی از چندین بخش شیشهای تشکیل شده است. این بخشها میتوانند نور طبیعی را منعکس یا آن را به سمت حسگرهای دوربین پراکنده کنند. نتیجه میتواند یک تابش ضعیف یا ناحیهای رنگپریده و لکهها یا خطوطی در تصویر باشد. در بسیاری از موارد مشابه این مشکلات نوری هستند که باعث ایجاد این لکهها میشوند نه ناهنجاریها!
گویهای نورانی
در عکسهای نیمه دهه 1990/1370 این گویهای نورانی ظاهر شدند. بسیاری از افراد آنها را حاصل نیروی روح میدانستند اما تحقیقات نشان میدهد این کرههای نورانی توسط اثر نور بر ذرات گردوغبار یا حشرات ایجاد شدهاند. سیستمهای عدسی در بسیاری از دوربینهای کامپکت دیجیتال فعلی به شکلی طراحی شدهاند که نمیتوانند روی اجسامی که از چندین سانتیمتر به آنها نزدیکترند، فوکوس کنند. در نتیجه ذرات گردوغباری که در این ناحیه قرار میگیرند میتوانند به کمک روشنایی حاصل از نور فلاش به این کرههای نورانی تبدیل شوند.
اشباح
اگر با کمک نور فلاش از پشت پنجره عکاسی شود، عبور نور از شیشه اشباحی را در تصویر نهایی ایجاد میکند که «روح فلفل» یا Pepper's ghost نامیده میشوند. نور فلاش میتواند اثرات دیگری نیز روی عکسها داشته باشد، به عنوان مثال اگر در خارج از فریم اجسامی صاف و صیقلی وجود داشته باشند، میتوانند در اثر بازتاب یا تفرق نور حاصل از آن تصاویری را در دور دست ایجاد کنند که غیرطبیعی به نظر میرسند. علاوه بر این سرعت پایین شاتر میتواند از اجسامی که در حرکت هستند، جسم اثیری بسازد.
پاریدولیا
اگر فیلم ذهن زیبا را دیده باشید، درک مفهوم پاریدولیا برایتان آسان خواهد بود. این کلمه به یک پدیده روانشناسی اشاره میکند که در آن محرکهای مبهم حسی که اغلب به شکل صوت یا تصویر هستند، به صورت معنیداری ادراک میشوند. در حقیقت مغز ما تلاش میکند از میان الگوها چیزی را کشف کند که معنیدار است، درست کاری که جان نش میخواست با کنار هم چیدن اعداد و ارقام انجام بدهد. در نتیجه میتوانیم از میان ابرها تصویر انسانی را کشف کنیم یا در عکسها الگوهای مبهم را به اشکال مختلفی نسبت بدهیم و اشباح گوناگونی را در عکسها کشف کنیم که چیزی جز بازتابها و خطوط مبهم نیستند.
53273