آمار تلفات جاده ای در ایران به 23 هزار کشته در سال می رسد. اما آیا فقط دلیل این کشته ها، ایمنی ماشین های ایرانی است؟

بسیاری از کاربران خبرآنلاین برای دو خبر مرتبط با هم، نوشته اند که ایمنی خودروهای تولیدی ایران پایین است. البته این عقیده ای است که پلیس راهنمایی و رانندگی هم به آن معترف است و به همین دلیل ترمز ضد قفل و کیسه هوا را برای همه خودروهای تولیدی داخل و وارداتی، اجبار کرده است.

اما در این میان، هستند آنهایی که معتقدند باید فرهنگ رانندگی را اصلاح کرد و ایراد هم فقط به کیفیت خودروهای داخلی بر نمی گردد. یکی از کاربران دراین باره نوشته است: "مهمترین مولفه در سلامت رانندگی احتیاط است، هیچ می دانستید ایمن ترین خودروها با سرعت زیر 70 کیلومتر تست تصادف می شوند. و درصورت عدم احتیاط حتی با ایمن ترین خودروها (بنز. بی ام دبلیو ، ولوو )هم هموطنان عزیزمان قادر خواهند بود خودکشی و دیگر کشی را ه بیاندازند. به امید ایجاد فرهنگ رانندگی ایمن."

همچنین کاربر دیگری نوشته: "مقصر نه ماشین پراید نه کمپانی، مقصر اصلی رانندگی وطرز گواهینامه دادن هست,اگر جای پراید بنز یا بی ام وی هم بود همین میشد.شما ببیند در ان وقت روز در ان مسیر که اتش نشان با ترافیک بوده این پراید چه سرعتی داشته.فقط مشکل بد رانند گی کردن است."

کاربری هم نوشته: "درسته که نوع و کیفیت ماشین در حوادث رانندگی مهم است ولی هر ماشینی با این وضع جاده ها و عوامل خطرساز می تواند حادثه ساز باشد و ماشین هایی هم که ریسک بیشتری دارند راننده باید احتیاط بیشتری بکند و در کشور ما هم انتخاب ماشین خیلی محدود است و چاره ای جز احتیاط کردن ما نیست."

در تایید هم کاربری نوشته: "بنظر بنده خودروی پراید درسته که ایمنی خودروهای روز دنیا را ندارد ولیکن اکثر کسانی که پراید سوار میشن طوری این ارابه را می رونند که انگار پشت رول فراری نشستن بنظرم باید در این زمینه اطلاع رسانی و فرهنگ سازی شود."

یکی از محاطبان هم نه ماشین را مقصر می داند و نه جاده را: "نه جاده مقصره ، نه اون ماشین . فقط رانندس که قاتل اون چند نفره . از قدیم گفتن چرا عاقل کند کاری که باز آرد پشیمانی ؟ ما بایس فرهنگ رانندگیمونو خیلی تقویت کنیم . خیلی داداش! خدا عاقبتمونو ختم به خیر کنه ."

کاربری هم نوشته: "اینکه پراید ماشین ضعیفی است شکی در آن نیست ولی همیشه تقصیر را نباید به گردن دیگران انداخت واقعا نحوه رانندگی ما ایرانی ها چقدر با استانداردها نزدیک است.چند درصد از رانندگان خورروی های خود را در دوره های زمانی معین از نظر فنی-جلوبندی -استهلاک لاستیکها چک می کنند.و واقعا اگر خودروی ایمن دیگری بجای پراید در تصادف با اتوبوس بود بازهم سرنشینان آن زنده می مانند.ضمن اینکه از هر خودرویی باید به اندازه هزینه ا یی که برای آن می کنیم انتظار داشته باشیم."
برای خواندن نظرات بیشتر، پاسخ و رای به نظرات دیگران به این خبر و این خبر مراجعه کنید.

نکته: نظراتی که در خبر اصلی و یا در این خبر منتشر شده اند، هیچ کدام نظر و عقیده خبرآنلاین نیست، خبرآنلاین تنها نظرات کاربرانش را منتشر می کند.

4747

منبع: خبرآنلاین