امید کریمی: هرچند بسیار بودند خانواده هایی که اندک پس انداز خود را برای ثبت نام عمره مفرده دادند و البته از اعلام نشدن اولویت های ثبت نامی در موعد مقرر و خبرهای مبهمی که از اعزام ها هست، سرخورده و عصبانی شدند.
اگر خبرهایی که درباره نتیجه ثبت نام عمره مفرده در خبرآنلاین را بخوانید، حتما به میزان اعتراضات مردم به شیوه ای که سازمان حج و زیارت برای اعلام نتایج قرعه کشی پیش گرفت، پی می برید. هرچند این گوشه هایی از اعتراضات بسیار است.
داستان ثبت نام عمره مفرده از تابستان امسال شروع شد؛ سازمان حج و زیارت اعلام کرد از 24 شهریور 90، برای عمره ثبت نام می کند و از همان زمان حواشی شروع شد؛ برخی شعبه های بانک های ملی و ملت پیش ثبت نام را شروع کردند و بسیاری از مردم هم رفتند با پرداخت 20-30 هزار تومان، در لیست های طویلی ثبت نام کردند. هرچند که سازمان حج و زیارت اعلام کرد ثبت نام پیش از 24 شهریور تخلف و ممنوع است.
پیش از آن هم خبرهای متناقضی درباره ثبت نام در عمره مفرده شنیده شد، اینکه آنهایی که پیش از این در عمره ثبت نام کردهاند و یا مشرف شده اند، نمی توانند تا 5سال به عمره بروند، هرچند که سازمان حج و زیارت، این خبر را تکذیب کرد، اما همین خبر کافی بود تا بعدها، بهانه به دست انبوهی از ثبت نام کننده ها بدهد. اینکه چرا وقتی 6.5 میلیون ثبت نام کرده اند، اولویت را به انهایی نمی دهید که تاکنون به عمره نرفته اند؟
اما از 24 شهریور که ثبت نام شروع شد، داستان تسهیلات 800 هزار تومانی بانک های عامل به متقاضیان عمره هم شروع شد. اما با استفتاء بعثه مقام معظم رهبری از مراجع تقلید، وام ها ربوی محسوب شد و همه چیز تغییر کرد. پس از یکی دو هفته کش مکش، بانک ها پذیرفتند تسهیلات را بدون سود پس بگیرند. (اینجا، اینجا و اینجا را بخوانید.)
اما ثبت نام ادامه داشت و در نهایت 6.5 میلیون نفر برای عمره ثبت نام کردند. عمره ای که اعلام شد حداقل 10 سال طول می کشد و البته فقط 2.5 میلیون نفر به قید قرعه به عمره اعزام می شوند و همین شروع اعتراضات بود؛ اعتراض به اعلام نشدن برنامه های سازمان حج و زیارت و امیدواری های نافرجام مردمی که برای عمره ثبت نام کردند. هرچند پس از آن سازمان حج و زیارت اعلام کرد قرعه کشی می کند و همه را به عمره می برد. تاریخ قرعه کشی هم سه ماه و چهار روز پس از پایان ثبت نام، یعنی در 28 دیماه اعلام شد.
اما نکته ای که اینجا بود، 5 هزار و 200 میلیارد تومان برای ثبت نام عمره جمع شد و البته کسی هم نگفت سودی به این حجم پول تعلق می گیرد یا نه.
اما استثناء در تاریخ 28 دیماه قرعه کشی انجام شد و این خودش شروعی بر اعتراضات دیگر بود. سازمان حج و زیارت اعلام کرد اولویت ها را به بانک های عامل اعلام کرده است و آنها خودشان اطلاع رسانی می کنند. چیزی که اتفاق نیفتاد.
بانکها هم اولویتی اعلام نکردند تا اعتراض ها بیشتر شود و این سوال پیش بیاید، بانک ها چرا اولویت ها را اعلام نمی کنند و چرا سودی به پول مردم نمی دهند و البته آیا آنها از ترس خارج شدن بخش بزرگی از 5 هزار و 200 میلیارد تومان که در یک ماه به شبکه بانکی وارد شده بود، از شبکه بانکی می هراسند؟ پاسخ روشن نیست، اما چند نفر از کاربران خبرآنلاین که گویا کارمندان بانک ملت بودند، نوشتند به این سپرده ها، سود 6 درصد تعلق می گیرد؛ پایین ترین سود بانکی.
با این حال، هنوز تکلیف عمره مفرده مشخص نیست. به نظر می رسد سازمان حج و زیارت هم خودش نمی داند با 6.5 میلیون مشتاق اعزام به عمره چگونه برخورد کند و چگونه برنامه ریزی کند تا بتواند همه انها را به عمره اعزام کند. مسافرتی که اگر قرار بر اجرا باشد، از سه سال آینده شروع می شود و حداقل 10 سال طول می کشد.
4747