به گزارش خبرآنلاین، این تصمیم در راستای بررسی لایحه اجازه افزایش سرمایه ایران در بانک ترمیم و توسعه که بخشی از بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول است، اخذ شد. در مذاکرات نمایندگان مشخص شد که ایران در حال حاضر 175 میلیون دلار در این بانک سرمایهگذاری کرده است و دولت خواستار افزایش 78 میلیون و 51 هزار دلاری سرمایه ایران در این بانک شده بود.
نادر قاضیپور نماینده ارومیه از مخالفان این لایحه بود که می گفت: ما که هر روز از سوی مجامع بینالمللی و غربی تحریم میشویم. بانک جهانی هم عامل غرب برای اجرای این تحریمهاست. چرا باید پول بیت المال را به آنها بدهیم؟ تا کنون چقدر از بانک جهانی وام گرفتهایم؟ برای چه طرحهایی؟ چرا به جای افزایش سرمایه و رتبهامان در بانک اسلامی جهانی میخواهیم در بانک جهانی سرمایهمان را افزایش دهیم؟
به گفته وی، اگر به فرموده رهبری کشور برتر منطقه در افق 1400 باشیم، باید بانک جهان اسلام را در دست خودمان بگیریم. این نماینده اصولگرا با تاکید بر اینکه افزایش سهام در بانک جهانی، هیچ فایدهای برای ما ندارد، ادامه داد: دولت از میزان سرمایهگذاری و وامهای دریافتی از این بانک گزارش بدهد. وقتی نمایندگان هیچ اطلاع دقیقی از عملکرد دولت در این زمینه ندارند، چطور درباره آن تصمیم گیری کنند؟ اگر پول داریم به حساب بانک جهان اسلام بریزیم که مسلمین استفاده کنند، نه ملت بلاد کفر!
اما غلامرضا مصباحیمقدم رئیس کمیسیون هدفمند کردن یارانهها در موافقت با این لایحه از بانک جهانی و صندوق بینالمللی پول به عنوان دو نهاد بینالمللی واقع در واشنگتن یاد کرد و افزود: کشورها بسته به سهامی که در این دو نهاد دارند، حق رای خواهند داشت. در حال حاضر ایران 175 میلیون دلار سهام در این بانک دارد. سهام ما قبل از انقلاب بیشتر بوده و یک میلیارد و 200 میلیون به ایران وام دادند. بعد از انقلاب هم 2 میلیارد و 200 میلیون وام دیگر گرفتهایم. هرچند که رویکرد آنها به ایران بسته به سیاستهای آمریکا در قبال ایران است، اما برای استفاده از این ظرفیت باید در آنجا حضور داشته باشیم.
رئیس سابق کمیسیون اقتصادی افزود: بیش از 9 میلیون دلار کمکهای مجانی به ایران کردهاند اما در شرایطی هم کمک نکردهاند. اما نباید تریبونمان را در آنجا از دست بدهیم. مثل اینکه حضورمان در سازمان ملل را حفظ میکنیم تا مخاطبان جهانی داشته باشیم. در این مراکز جهانی، علیه ایران موضع گیریهایی میشود و ما باید نماینده داشته باشیم تا از خودمان دفاع کنیم.
نماینده دولت در دفاع از این طرح، از تلاش دشمن برای به حاشیه راندن ایران در مجامع بینالمللی یاد کرد و از لزوم پررنگ کردن نقش ایران در یان مجامع سخن گفت که نمونه آن حضور رئیسجمهور در تمامی اجلاسیههای سازمان ملل است.
او این حضور را فرصتی مغتنم برای ارائه دیدگاههای ایران و مقابله با زیادهخواهیهای آمریکا خواند و افزود: بانک جهانی یکی از فرصتهای مغتنمی است که ایران میتواند مقاصد و اهدافش را در آن دنبال کند.
نماینده دولت با اشاره به حضور بیش از 60 ساله ایران در این بانک جهانی، گفت: ایران در قالب گروه کشورهای EB16 (شامل پاکستان، مراکش، افغانستان، تونس و غنا) عضو بانک جهانی است و باید سهاممان را متناسب با مصوبه شورای حکام افزایش دهیم تا جایگاهمان در مدیریت اجرایی این بانک حفظ شود.
نهایتا هم مجلس به این لایحه رای داد تا سهام ایران به میزان 78 میلیون دلار در بانک جهانی افزایش یابد.
/3129