کامپوزیت کردن دندان امروزه به امری طبیعی تبدیل شده است و بیشتر افراد برای ترمیم دندان از این روش استفاده میکنند، اما درست زمانی که فکر میکنند دندانهایشان ترمیم شده اشتباه کوچکی انجام میدهند که باعث خرابی کامپوزیتشان میشود. آن اشتباه انتخاب نکردن خمیر دندان کامپوزیت است! در این مقاله، به یکی از سوالات رایج مراجعان دندانپزشکان پاسخ میدهیم: برای دندان کامپوزیت، چه خمیر دندانی مناسب است؟
چرا باید از خمیر دندان مخصوص کامپوزیت استفاده کنیم؟
ترمیم دندانها با کامپوزیت از روشهای پرطرفدار برای داشتن لبخندی زیباتر است. با این حال، رسیدن به این لبخند فقط آغاز راه است؛ مراقبت صحیح از دندانهای کامپوزیتی اهمیت زیادی دارد. از انتخابهای مهم در این مسیر، استفاده از خمیر دندان کامپوزیت است؛ انتخابی که در ظاهر ساده به نظر میرسد، اما در عمل تاثیر مستقیمی بر دوام کامپوزیت و سلامت لثهها دارد.
کامپوزیت مانند مینای دندان نیست، مراقبت مخصوص خودش را میخواهد. دندانهای کامپوزیتی به دلیل داشتن سطحی متفاوت با دندانهای طبیعی، نیازمند ترکیبات خاصی در مواد شوینده دهان هستند. خمیر دندانهای معمولی به دلیل خاصیت سایندگی بالا ممکن است باعث کدر شدن یا خراشیدن سطح کامپوزیت شوند. به همین دلیل انتخاب یک خمیر دندان که ملایم، غیرساینده و در عین حال مؤثر بسیار اهمیت دارد.
چه ترکیباتی در خمیر دندان برای کامپوزیت باید وجود داشته باشد؟
خمیر دندان مناسب کامپوزیت باید حاوی ترکیباتی باشد که هم به محافظت از سطح ترمیمشده کمک کند و هم سلامت دهان و لثه را تضمین کند. وجود فلوراید در خمیر دندان کامپوزیت توصیه نمیشود، چون باعث حساسیت شده و گاهی به کامپوزیت آسیب میزند.
همچنین، این خمیر دندانها بهتر است فاقد مواد سفیدکننده قوی مانند پراکسید هیدروژن یا ذرات ساینده باشند. این ترکیبات ممکن است باعث فرسایش سطح کامپوزیت و تغییر رنگ تدریجی آن شوند. به جای این مواد، خمیر دندانهای مناسب معمولاً دارای آنزیمهای ملایم، عصارههای گیاهی مانند آلوئهورا یا روغن درخت چای و ترکیبات محافظ مینای دندان هستند.
چه نوع خمیر دندانی بعد از کامپوزیت نباید استفاده شود؟
بسیاری از افراد بعد از کامپوزیت به سراغ خمیر دندان سفید کننده میروند، در حالی که این نوع محصولات معمولاً با هدف ساییدن لکهها طراحی شدهاند و میتوانند به سطح کامپوزیت آسیب بزنند. همچنین استفاده از خمیر دندانهای زغالی که بهتازگی در بازار محبوب شدهاند، توصیه نمیشود. ذرات زغال فعال خاصیت سایندگی شدیدی دارند و در صورت استفاده مداوم باعث کاهش طول عمر کامپوزیت میشوند. پس چه خمیر دندانی انتخاب کنیم که به محافظ کامپوزیت باشد؟ در ادامه به این موضوع خواهیم پرداخت.
تفاوت خمیر دندان مخصوص کامپوزیت با خمیر دندانهای معمولی چیست؟
خمیر دندانهایی که مخصوص دندانهای کامپوزیت طراحی شدند، معمولاً دارای ساختاری ملایمتر، فرمولاسیون کمساینده و PH کنترلشده هستند. این ویژگیها کمک میکنند که دندانهای ترمیمشده در برابر رنگپذیری و فرسایش محافظت شوند و در عین حال سلامت دهان نیز تأمین گردد. معمولا یک خمیر دندان بدون فلوراید و بدون مواد شیمیایی و رنگ مصنوعی توصیه دندانپزشکان برای خمیر دندان کامپوزیت است.
خمیر دندان معمولی با داشتن انواع رنگ مصنوعی، اسانسها، مواد ساینده، فلوراید، پارابن و دیگر موادی که ممکن است برای کامپوزیت مضر باشند انتخاب خوبی نخواهند بود، به همین دلیل باید سراغ یک خمیر دندان کاملا طبیعی بروید. شاید عجیب به نظر برسد، اما واقعیت این است که یک خمیر دندان معمولی میتواند بهمرور رنگ کامپوزیتها را تغییر دهد، آنها را کدر و شکننده کند یا منجر به تخریب زودهنگام شود.
روش استفاده از خمیر دندان کامپوزیت چیست؟
استفاده از خمیر دندان مناسب کامپوزیت زمانی اثرگذاری کامل دارد که با مسواک مخصوص کامپوزیت و مناسب همراه شود. مسواک کامپوزیت معمولا الیاف نرم و سری کوچک دارند، به همین دلیل با ترکیب شدن با خمیر دندان مخصوص کامپوزیت به سطح خوب بهداشت دندان کامپوزیت شده خواهید رسید. استفاده از نخ دندان یا واترجت نیز در کنار این روتین میتواند این ترکیب را کامل کند.
آیا استفاده از دهانشویه و مکملها برای دندان کامپوزیت شده ضروری است؟
اگرچه خمیر دندان کامپوزیت نقش اصلی را در مراقبت روزانه ایفا میکند، اما در بسیاری از موارد استفاده از دهانشویههای ملایم نیز توصیه میشود. این محصولات میتوانند باکتریهای باقیمانده در دهان را کاهش دهند و بوی دهان را کنترل کنند؛ البته باید حتماً از دهانشویههای بدون الکل استفاده شود تا موجب خشکی دهان و تحریک لثه نشوند. در کنار آن، برخی مکملها مانند ویتامین D و C در تقویت لثهها و سلامت دهان تاثیر دارند. به هر حال دندان کامپوزیت شده مراقبتهای خاص خودش را میخواهد.
چگونه خمیر دندان کامپوزیت را از میان برندهای مختلف انتخاب کنیم؟
در بازار امروز، برندهای متعددی محصولات ویژه دندانهای کامپوزیتی ارائه دادند، اما همه آنها استاندارد لازم را ندارند. برای انتخاب یک خمیر دندان کامپوزیت ابتدا باید مواد تشکیل دهنده آن را بررسی کنید تا فاقد مواد مضر باشد. سپس مطمئن شوید که آن خمیر دندان بدون رنگ است. حال شما به انتخای یک خمیر دندان کامپوزیت خوب نزدیک شدید.
برند ۲۰۸۰ که با شعار ۲۰ دندان سالم در ۸۰ سالگی توانسته این روزها میان مردم محبوبیت به دست آورد، خمیر دندان زیرو ۲۰۸۰ مخصوص کامپوزیت را روانه بازار کرده است. این خمیر دندان، یک خمیر دندان بدون فلوراید، بدون پارابن، بدون رنگ، بدون مواد شیمیایی و سازگار با انواع کامپوزیت است.
خط تولید تخصصی ۲۰۸۰ برای محصولات مخصوص کامپوزیت به اینجا ختم نمیشود، بلکه علاوه بر خمیر دندان کامپوزیت، این برند مسواک مخصوص کامپوزیت نیز دارند. مسواکهای مخصوص کامپوزیت ۲۰۸۰ شامل مسواک کراس اکشن ۲۰۸۰، مسواک سنستیو ۲۰۸۰، مسواک سوپر سنستیو ۲۰۸۰ و مسواک کلاسیک تیپرد ۲۰۸۰ میشود. این برند تمامی این محصولات را با فرمول اختصاصی برای کامپوزیت عرضه میکند که مورد تایید جامعه دندانپزشکان ایران است.
جمعبندی
ترمیم دندان با کامپوزیت، سرمایهگذاری برای لبخند زیبا است. اما بدون مراقبت درست، این سرمایه به سرعت ارزش خود را از دست میدهد. انتخاب یک خمیر دندان مناسب که با نیازهای خاص دندانهای کامپوزیتی هماهنگ باشد، میتواند طول عمر این ترمیمها را افزایش داده و سلامت کلی دهان را حفظ کند. اگر شما کامپوزیت کردید باید بدانید که دیگر مانند سابق نمیتوانید از مسواک و خمیر دندان معمولی استفاده کنید، به همین دلیل نیازهای جدیدی پیدا خواهید کرد که نیازمند محصولات مخصوص و حرفهای است.