نگار علی- این پدیده زمانی رخ داد که تودهای بسیار بزرگ از پلاسمای داغ از سطح خورشید جدا شد و به سمت فضا حرکت کرد. اندازه این توده به بیش از یک میلیون کیلومتر میرسد، یعنی بیشتر از دو برابر فاصله بین زمین تا ماه. تصاویر ثبتشده توسط ماهوارههای ناسا نشان میدهند که این پدیده به شکل بالهایی از خورشید جدا شده است.
با وجود اینکه این اتفاق در فاصلهای دور از زمین رخ داده، کارشناسان هشدار میدهند که ممکن است باعث ایجاد یک طوفان مغناطیسی شدید در جو زمین شود. «یوره آتاناکوف»، کارشناس شفقهای قطبی، اعلام کرده این طوفان میتواند بسیار قویتر از طوفانهای معمول باشد و روی سیستمهای ارتباطی و الکتریکی اثر بگذارد.
نشانههای اولیه این رویداد هماکنون دیده شده است. به گفته منابع علمی، پرتوهای قدرتمند ناشی از این فوران خورشیدی باعث اختلالات رادیویی در مناطقی از نیمکره زمین که در آن زمان رو به خورشید بودند شده است. این مناطق شامل بخشهایی از آمریکا، اروپا، آفریقا، خاورمیانه و جنوبشرق آسیا هستند.
فوران خورشیدی چیست؟
فوران خورشیدی زمانی رخ میدهد که فعالیتهای مغناطیسی شدید در سطح خورشید باعث آزاد شدن ناگهانی انرژی بسیار زیاد میشود. این انرژی به شکل نور و ذرات باردار به فضا پرتاب میشود. همچنین، همزمان با این فوران، تودهای از ذرات باردار خورشیدی که به آن «خروج جرم از تاج خورشیدی» گفته میشود، نیز به سوی زمین حرکت کردهاند.
این ذرات با سرعتی بین ۲۵۰ تا ۳۰۰۰ کیلومتر در ثانیه حرکت میکنند و ممکن است طی یکی دو روز آینده به زمین برسند.
دانشمندان همچنان در حال بررسی دقیق اثرات این پدیده هستند، اما احتمال مشاهده شفقهای قطبی زیبا در مناطق شمالی زمین وجود دارد. همچنین به افراد و سازمانها هشدار داده شده تا در صورت بروز اختلال در ارتباطات یا تجهیزات الکترونیکی، آماده باشند.
منبع: hindustantimes
۲۲۷۲۲۷