علی پاکزاد: در پی انتشار گزارش «قیمت بنزین با چه دلاری محاسبه می شود؟»، خوانندگان خبرآنلاین در اظهار نظرهایی که در دنباله خبر داشته اند بیشتر به نقد یک نکته پرداخته اند که چرا مبانی محاسبه قیمت بنزین و بسیاری از هزینه ها از سوی دولت دلار است در حالی که در محاسبه و پرداخت یارانه های نقدی و حتی دستمزد، مبنا متفاوت و به اصطلاح ریالی است.
در ادامه می توانید اظهار نطر خوانندگان سایت را ملاحظه کنید، در کنار سئوالات برخی از خوانندگان در حد توان تلاش شده پاسخ هایی ارایه شود، البته این پاسخ ها از موضع دولت بیان نشده است و تنها نگاه کارشناسی مدنظر بوده است.
دیدگاه خوانندگان خبرآنلاین
بدون نام : وقتی گفته می شود بنزین وارد نمی کنند چه دلیلی داره با دلار محاسبه شود؟
بدون نام : حالا که آنقدر به روز هستیم که قیمت حامل های انرژی که جزء سرمایه های ملی است را دولت با نرخ دلار و آزاد با مردم محاسبه کنه، آیا نباید حقوق کارمند و کارگر هم با همین وسواس و دقت نظر تعیین بشه و براش سینه چاک بکنند مسئولین و نمایندگان ملت!!!!!!! نمیدونیم چرا همیشه مردم بدهکارند و تو مخارج و وظایف باید بین المللی باشند، اما دولت در حد جهان چندم وظیفه داره فقط!!!
رامتین دادو : برای بنده این سوال ایجاد شده که بنزین مورد استفاده در بازار داخلی بصورت 100 درصد از تولید داخلی می باشد و بارها تمام دولتمردان ابراز کرده اند که در زمینه تولید بنزین به توان کامل در داخل کشور رسیده ایم ، حالا چرا نرخ فروش داخلی آن بر مبنای نرخ FOB خلیج قرار است محاسبه شود؟ مگر نباید فرمول محاسبه نرخ بنزین نهایتا بر اساس نرخ تمام شده تولید محاسبه شود؟ درضمن چرا زمانیکه یارانه پرداخت میشود ، اختلاف قیمت ارز آزاد و ارز مرجع مبناء محاسبه پرداخت یارانه قرار نمیگیرد؟ لطفا کارشناس محترم که مقاله فوق را نوشته اند به سوالات ما هم پاسخ دهند.
***
خبرآنلاین: دوست عزیز، دیدگاه شما در مورد مبنا قرار گرفتن قیمت تمام شده برای محاسبه قیمت حاملهای انرژی مورد نظر بسیاری از کارشناسان اقتصادی است، اما یک نکته نباید فراموش شود، آنهم اینکه منابع هیدروکربنی که یکی از محصولات آن بنزین است، پایان پذیر بوده و برای کشور سرمایه محسوب می شود، بنابراین نباید قیمت آن در مقایسه با دیگر کالاهای پایین باشد و در فرمول محاسبه قیمت آن، لحاظ کردن فاکتور هزینه فرصت معقول است. بنابر تعریف اقتصاد «هزینه فرصت»، هزینه ای است که شما در ازای انتخاب خود در مقابل امکان انتخاب گرانتر می پردازید، یعنی زمانی که شما می توانید بنزین را به طور مثال حدود 1.5 دلار در هر لیتر صادر کنید زمانی که این محصول را با قیمت 80 سنت در داخل مصرف می کنید در محاسباتتان باید 70 سنت، عدم فایده ناشی از صادرات را نیز لحاظ کنید. اما در محاسبه این هزینه فرصت باید این نکته هم در نظر گرفته شود که فوایدی مانند رفاه حاصل از مصرف داخلی این کالا تا چه حدی است و بعد با یک ضریب تعدیل میزان هزینه فرصت محاسبه شود، به طور مثال زمانی که در ارزان بودن قیمت بنزین در ایران بیشتر از آنکه ناشی از لطف دولت به مردم باشد؛ ناشی از دو موضوع است، اول حمایت از صنایع خودروسازی کشور، دوم نبود سیستم های حمل و نقل عمومی کارآمد و مناسب، اما متاسفانه چون دولت ها در دو دهه اخیر نه توانسته اند ما به ازای این یارانه را از صنایع خودرو سازی دریافت و به دلیل عدم توسعه حمل و نقل عمومی خود را مورد بازخواست قراردهند...
تذکر این نکته هم لازم است که مفهوم هزینه فرصت با یارانه بسیار متفاوت است، ولی در شرایط فعلی می بینیم با استفاده غلط از مفهوم هزینه فرصت به جای یارانه وضعیت ناخوشایند امروز در سیاستهای اقتصادی ایجاد شده ، البته همانطور که شما اشاره دارید، حتی این تعریف غلط هم یک طرفه استفاده شده است، در حالی که اگر این مبنا در زمینه به طور مثال هزینه فرصت نیروی انسانی هم مورد استفاده قرار می گرفت، یعنی مبنای دستمزد هم متوسط نرخ دستمزد در کشورهای رو به توسعه و یا پیشرفته تر از ما قرار می گرفت، آنگاه شرایط فرق می کرد، ولی با توجه به آنکه منابع انسانی هنوز در جمع سرمایه های اقتصاد کشور قرار نگرفته، می بینیم این اتفاق نمی افتد، شاید ملموس ترین نتیجه این وضعیت فرار مغزها باشد.
***
بدون نام : مقاله ای بسیار دقیق است و مدتها است که چنین مساله ای را در نظرات سایتهای مختلف عنوان میکنم. ولی اولین بار است که به آن اشاره میشود.افزایش قیمت ارز در ایران، که به صورت مشکوکی افزایش یافت، به خاطر این بوده که دست دولت را برای افزایش قیمت حامل های انرژی باز بگذارد. باید جلوی این بی قانونی را گرفت. طبعا نرخ ارز دولتی باید مبنای محاسبه قیمت حاملها قرار گیرد. با این حساب مثلا بنزین، در حال حاضر حتی بیش از قیمتی که در قاون پیش بینی شده در حال فروش است و نباید دیگر گران شود. خواهشا این مساله را پیگیری کنید.
سعید : دخلمون به ریال، خرجمون به دلار!
ana : بنزین با هر قیمتی باید برای جلوگیری از رانت و فساد تک نرخی باشد.
بدون نام : انصاف نیست با دلار 1900 یاهر دلاری به غیر از دلار رسمی محاسبه شود، اگر گران تر می خواهند بفروشندباید مالیات باشد که صرف کار مشخصی مثل توسعه حمل و نقل عمومی هم شود.
بی نام : بهتره به این نکته هم اشاره بشه که کشورهای همسایه اگر بنزین رو به این قیمت می خرند، اما اتومبیل رو 2 تا 5 برابر ارزون تر از ما هم می خرند، مگر یک اتومبیل در هر ماه چند لیتر بنزین مصرف میکند! در واقع بنزین رو یک ایرانی خیلی گرون تر از تمام کشورهای دنیا با احتساب تمام مالیات ها می خرد !!!
بدون نام : فرقی ندارد ولی با هر قیمتی که محاسبه بشه مبلغ یارانه پرداختی به مردم هم باید با همان نرخ حساب شود. میزان صادرات روزانه نفت ایران بالغ بر 2.2 میلیون بشکه بوده، که بنا به اظهارنظر مسئولین محترم علیرغم تحریم ها کاهش نیافته . با توجه به اینکه سایر هزینه های کشور ازمحل مالیات ها و صادرات غیرنفتی و میعانات گازی تامین میشود ، با حذف یارانه ها باید ماهیانه تقریبا معادل قیمت یک بشکه نفت به هر ایرانی پرداخت شود.
بدون نام : این حرفها را ول کنید. مگر زمانی که می خواستند بنزین را سهمیه بندی کنند، نگفتند که این سهمیه بندی برای دو ساله و با پولی که می ماند پالایشگاه می زنیم و دوباره بنزین رو بانرخ پایین عرضه کنیم، چون تولید داخلی است. حالا آقای احمدی نژاد چرا سر حرفت نایستادی؟ منتظر جواب قانع کننده ات هستم دکتر.البته اگر جوابی داشته باشی.خبرآنلاین جان عزیزت این حرف دل مارو به دکتر برسون...
بدون نام : خوش خبر باشید!
بدون نام : اگر بنزین تو کشور تولید می شود .... همونی که هر از گاهی می گویید، پس چرا به نرخ دلار حساب می کنید .... شما می گویید اقتصاد اروپا و غرب اشتباه هست، اما خودتان همان سیاست ها را انجام می دهید.
احسان : شده یه بام و دو هوا بنزین بر اساس دلار واسه مردم حساب می شود، یارانه براساس ریال یعنی یارانه از 40 دلار رسیده به 20 دلار یعنی یه مدت دیگه یارانه خود بخود ناچیز شده و نیازی به حذف کردن آن نیست.
بدون نام : پس چطوره که افزایش حقوق را به راحتی حساب میکنند؟
ابهری : لطفا همین کار را در مورد حقوق کارمندان انجام دهید تا بلکه هم کار مفیدی انجام داده باشید و هم نتیجه ملموسی بدست آید؟
***
خبرآنلاین: به احتمال زیاد می توانید مطلب مورد نظر خود را در اینجا پیدا کنید.
***
بدون نام : گرانی بنزین همه کالا ها را گران میکند.آنها که 2 یا 3 ماشین دارند و مرفه اند ،باید مالیات تصاعدی بپردازند.
بدون نام : من پارسال ماهانه 400 دلار حقوق می گرفتم ولی امسال با افزایش قیمت دلار 210 دلار می گیرم!!!
/31222