به گزارش پایگاه فکر و فرهنگ مبلغ، در سایه موج تبعیض علیه مسلمانان در هند، روزنامهنگاران زن مسلمان با موانع مضاعفی به ویژه هنگام پوشش اخبار در مناطق هندونشین روبه رو هستند.
بنابر روایت شبستان، بسیاری از آنها مورد آزار و اذیت کلامی، تهدید و حتی حملات سایبری قرار میگیرند که مانع کار آنها میشود و برخی از آنها از پوشش میدانی به طور کلی دوری میکنند. اما این امر به خطرات میدانی محدود نمیشود؛ آنها به اتاقهای خبر نیز گسترش مییابند، جایی که روزنامهنگاران زن مسلمان با تبعیض نهادی روبرو میشوند که فرصت رسیدن شان به کار در رسانههای بزرگ را کاهش میدهد.
«سمرا انصاری» روزنامهنگار مسلمان محجبه که برای پلتفرم رسانه دیجیتال مکتوب کار میکند، به خاطر پوشش مسائل حقوق بشر با محدودیتهای مکرر دولتی روبرو است.
وی تجربه خود را در مورد چالشهایی که در روزنامهنگار با آن روبرو است، به اشتراک گذاشت.
او به الجزیره مباشر گفت که این حرفه چالش برانگیز و مملو از موانع است. هر بار که قصد پوشش یک داستان را دارم، باید بارها و با دقت بسیار زیاد ایمنی خود را در نظر بگیرم.
او توضیح داد که ظاهر و لباسش نقش مهمی در نحوه برخورد مردم با او در دوران روزنامهنگاریاش داشته است.
انصاری توضیح داد: در مناطقی با اکثریت هندو، این چالشها به طور قابل توجهی افزایش مییابند. محیط اجتماعی و سیاسی در کشور ما عمیقاً بر کار و تجربه شخصی من تأثیر میگذارد.
او ادامه داد: کار در این عرصه بسیار دشوار است، اما وقتی هویت من مسلمان است، چالشها به طور قابل توجهی افزایش مییابند این دشواریها به گسترش نفرت علیه مسلمانان در جامعه ما برای سالهای متمادی برمیگردد.
این روزنامه نگار مسلمان خاطرنشان کرد که مردم میتوانند در هر زمانی به من حمله کنند، چه اشتباه کرده باشم چه نکرده باشم.
او تأکید کرد که هویت به تنهایی اغلب دلیل کافی برای حملات است. چنین نگرشهایی فقط به جامعه محدود نمیشود، بلکه گاهی اوقات در میان نیروهای پلیس نیز رخ میدهد که لحن آنها با شنیدن کلمه «مسلمان» تغییر میکند.
این روزنامهنگار فاش کرد که به دلیل ناتوانی در تضمین امنیت خود و گروه فیلمبرداریاش هنگام پوشش اخبار، چه در خارج از دهلی و چه در داخل شهر، مجبور به کنار گذاشتن چندین پیشنهاد برای پوشش اخبار، چه در طول دوره انتخابات و چه پس از آن شده است.
اگر حجاب داشته باشید، همه چیز تغییر میکند
از سوی دیگر، فاطمه زهره، روزنامهنگار دیگر هند، حوادث دردناک ناشی از نفرت و تهدیدهایی را بازگو کرد که متوجه او و همکارانش هنگام پوشش اخباری بود که برخی در جامعه هندو ممکن است بحثبرانگیز بدانند.
فاطمه زهره میگوید: هر زمان که حمله تروریستی رخ میدهد، مانند حمله اخیر در پهلگام، کشمیر، پوشش رویدادها در چنین مواقعی به ویژه در مناطق عمدتاً هندونشین، دشوار است که یک چالش دردناک است و اگر روزنامهنگار یک زن مسلمان با روسری یا حجاب باشد، واکنش مردم کاملاً متفاوت است و آنها اغلب از برقراری ارتباط یا شرکت در آن خودداری میکنند.
او افزود: اگر یک دوست یا همکار غیرمسلمان به جای من همان خبر را پوشش دهد، این روند برای او بسیار آسانتر میشود. نیمی از چالشها به آسانی حل می شود، زیرا او مسلمان نیست. زن بودن و مسلمان بودن، مرا در معرض انبوهی از افرادی قرار میدهد که انواع اتهامات را به من وارد میکنند و این به طور قابل توجهی بر سلامت روان من تأثیر میگذارد و تولید محتوایی را که میخواهم منتشر کنم، دشوارتر میکند.
فاطمه زهره، انواع تهدیدهایی را که با آن مواجه است، از تهدید به تجاوز و تحقیر فیزیکی گرفته تا اظهارات تحقیرآمیز در مورد ظاهرش، توصیف کرد.
او گفت: مردم چیزهایی مانند «شما مسلمان هستید، ممکن است در معرض خطر باشید» یا «مسلمانان چیزی نمیدانند» میگویند. این گونه اظهارات بسیار زیاد است و خواندن چنین نظراتی به طور جدی ثبات روانی ما را تضعیف میکند.
از سوی دیگر، شمس تبریز، روزنامه نگار و مدیر یک سازمان رسانهای مستقل، واقعیت دشواری را که روزنامهنگاران زن مسلمان با آن مواجه هستند، برجسته کرد و به فقدان کامل دادههای رسمی در مورد تهدیدها و تخلفاتی که با آن مواجه هستند، اشاره کرد.
تبریز میگوید:هیچ سازمان دولتی، باوجود افزایش میزان آزار و اذیت، دادههایی در مورد تخلفاتی که روزنامهنگاران زن مسلمان با آن مواجه هستند، جمعآوری یا منتشر نمیکند.
او خاطرنشان کرد که این فقدان به پنهان کردن یک واقعیت تلختر کمک میکند.
این روزنامه نگاربه گزارش اخیر فدراسیون بینالمللی روزنامهنگاران اشاره کرد که نشان میدهد ۶۴٪ از روزنامهنگاران زن در سراسر جهان مورد سوءاستفاده آنلاین، از جمله تهدید به تجاوز یا قتل، توهین جنسی، قلدری، تعقیب و سرقت هویت قرار گرفتهاند. با این حال، ۴۷٪ از آنها در سایه فقدان سیستمهای حفاظتی مؤثر در نهادهای رسانهای یا توسط مقامات، این حوادث را گزارش نکردهاند.
تبریز میگوید که روزنامهنگاران زن به ویژه زنان مسلمان، با واقعیت پیچیدهتری روبرو هستند، به ویژه هنگام پوشش مسائل حساسی مانند جرایم ناشی از نفرت یا نقض حقوق بشر علیه اقلیتها.
او خاطرنشان کرد: یک روزنامهنگار زن مسلمان، هنگامی که هویت مذهبیاش از طریق حجاب یا پوشش لباس آشکار میشود، حتی از سوی نهادهای رسمی با طرد، به حاشیه رانده شدن و گاهی حملات کلامی و فیزیکی روبرو میشود.
او توضیح داد که پلیس نقش خود را به طور مؤثر انجام نمیدهد، اغلب تحت فشار سیاسی قرار دارد و در رسیدگی به پروندههای مربوط به روزنامهنگاران زن مسلمان، تعصب آشکاری نشان میدهد. همچنین حضور زنان مسلمان در رسانهها همچنان ناچیز است و کسانی که وارد این حرفه میشوند با انزوای حرفهای و موانع مداوم روبرو هستند.