به گزارش خبرآنلاین، اصغر جهانگیر در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا ارائه لایحه جدید قانون مهریه که به تضمین پرداخت ۱۴ عدد سکه از مهریه اشاره دارد، افزایش پروندههای مطالبه مهریه در دستگاه قضایی شده است یا خیر، گفت: طبق بررسیهای به عمل آمده این لایحه موجب افزایش پرونده در دستگاه قضایی نشده است.
وی افزود: در قانون برنامه پنج ساله ششم به شاکیانی که برای اخذ مهریه به ادارات ثبت مراجعه میکنند اجازه داده بود که برای وصول مهریه مستقیماً به دادگاه مراجعه کنند که این موضوع در قانون برنامه هفتم نسخ شد و در این قانون متقاضیان مهریه بدون محدودیت میتوانند به مراجع قضایی یا ادارات ثبت مراجعه کنند. موضوعی که در خصوص اصلاح قانون نحوه اجرای محکومیتهای مالی در مجلس و کمیسیون قضایی مطرح است به لحاظ اینکه در مقام اجرای احکام مهریه، در بسیاری از موارد منجر به بازداشت زوج میشد و این امر علاوه بر اینکه مشکلات جدی برای خانوادهها ایجاد میکرد، منجر به تشتت نهاد خانواده میشد و در بسیاری از پروندهها که زوج به زندان میرفت پس از آزادی زندگی آنها ادامه پیدا نمیکرد؛ بنابراین نباید قانونی بنویسیم که زمینه توسعه اختلافات در نهاد خانواده را فراهم کند.
وی ادامه داد: اگر مرد در زمان ازدواج تعهد مالی را پذیرفته است، در صورت استطاعت مالی باید از وی گرفته شود، اما در شرایطی که استطاعت مالی نداشته باشد نباید وی را روانه زندان کنیم. این روند موجب افزایش زندانیان مالی در کشور شد و در مواردی که مهریه رقم نامتعارف داشت این موضوع بیشتر به چشم میخورد.
سخنگوی قوه قضاییه گفت: در شرایطی که زوج استطاعت پرداخت مهریه به زوجه را نداشته و خانوادهها نیز در جریان ازدواج از این عدم استطاعت آگاهی داشتند در واقع مهریهای که در عقدنامهها به عنوان عندالمطالبه درج میشد گاهی امکان مطالبه نداشت. در واقع عندالمطالبهای که در این سندها قید میشد عندالاستطاعه بود و اگر زوج شرایط پرداخت مهریه را داشت اقدام به پرداخت آن میکرد. این موضوع محل اشکال حقوقی، فقهی و شرعی شد و مجلس در راستای محدود ساختن سقف مهریه درصدد رفع این مشکل برآمد.
۴۷۴۷