چند وقت پیش بود که خبرش اعلام شد،خبری که موجب خوشحالی بسیاری از مادران شد ،به خصوص مادرانی که همسران مهاجر از جمله افغانی و عراقی داشتند. خبر این بود که رییس سازمان ثبت احوال کشور از صدور شناسنامه ایرانی برای فرزندان اتباع خارجی که همسر ایرانی انتخاب کردهاند خبر داده بود.
ناظمی اردکانی گفته بود : این فرزندان با رسیدن به سن تکلیف میتوانند در خواست تابعیت کرده و با تایید یک مرجع همچون نیروی انتظامی مبنی بر سکونت مداوم در ایران، شناسنامه ایرانی دریافت کنند
حالا هم عضو کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی می گوید که طرح اعطای تابعیت به کودکان حاصل از ازدواج مادران ایرانی و پدران خارجی در سن 18 سالگی تصویب شد.
خلیل حیات مقدم عضو کمیسیون قضایی مجلس شورای اسلامی درباره سرنوشت طرح اعطای تابعیت به کودکان حاصل از ازدواج مادران ایرانی با پدران خارجی گفت: این طرح در روز سهشنبه پس از بازگشت از کمیته تخصصی در کمیسیون قضایی به بحث و بررسی گذاشته شد و در نهایت توسط اعضا تصویب شد.
نماینده مردم ماهشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: مقرر شد این کودکان تا سن 18 سالگی از تمامی حقوق شهروندی همانند ایرانیان استفاده کنند.
حیات مقدم افزود: پس از سن 18 سالگی و با توجه به درخواست این افراد و همچنین نداشتن سابقه کیفری به آنها براساس رآی دادگاه تابعیت تعلق خواهد گرفت.
وی گفت: البته باید در نظر داشت که ازدواج پدران و مادران این فرزندان باید با رعایت ماده 1060 قانون مدنی صورت پذیرفته باشد.و تأکید کرد: این قانون تا پایان سال 95 اجرا خواهد شد در حالی که پیش از این قرار بود تنها در سال 91 این قانون اجرا شود.
اما از طرف دیگر مسئولان امور پناهندگان در وزارت کشور می گویند که تا پیش از این برای صدور شناسنامه و اعطای تابعیت برای این بچه ها قانونی وجود داشته که عملا این قانون را منتفی می کند یعنی در صورتی به این افراد شناسنامه و تابعیت داده می شود که از تابعیت اول خود خارج شوند و تنها به یک تابعیت متعهد باشند ،مثلا فرزندانی با پدر افغان در ابتدا باید درخواست تابعیت از افغانستان کنند و شناسنامه افغانی بگیرند و سپس درخواست خروج از تابعیت بدهند که متاسفانه در این مورد با دولت افغانستان مشکل دارند چرا که دولت افغانستان چنین در خواستی را نمی پذیرد در صورتی که بسیاری از کشور ها مثل عراق به راحتی با این درخواست موافقت می کنند .حالا باید دید که با تصویب مجلس همچنان شرط خروج از تابعیت پدری برای داشتن تابعیت ایرانی پابرجاست یا این کودکان می توانند مستقیما به تابعیت مادری درآیند و شناسنامه ایرانی بگیرند؟
45232