سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: موضع ما نسبت به تحولات اخیر، در حمایت از تمامیت سرزمینی، یکپارچگی و استقلال لبنان، موضعی ثابت و اثبات‌شده است. ما همواره بر ضرورت حفظ استقلال و یکپارچگی سرزمینی لبنان و بر حق این کشور برای دفاع از خود در برابر شرارت‌های رژیم صهیونیستی تأکید کرده‌ایم.

به گزارش خبرآنلاین، اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه نشست خبری صبح امروز (دوشنبه ۲۰ مردادماه) خود را با ادای احترام به دیپلمات‌های ایرانی و خبرنگار ایرنا که در تعرض به سرکنسولگری ایران در مزار شریف جان خود را از دست دادند، آغاز کرد.

بقائی گفت: هفته گذشته نیز عرض کردم که هر سال در این ایام، یاد این شهیدان را با اندوهی عمیق و تسلیتی صمیمانه گرامی می‌داریم؛ به‌ویژه امسال که این یادآوری با حوادث تلخ غزه و سرزمین‌های اشغالی فلسطین همزمان شده است. در این روزها، چند خبرنگار و تصویربردار دیگر نیز به شهدای راه حقیقت پیوستند. ما با شدیدترین عبارات، این جنایت جنگی وحشیانه را محکوم می‌کنیم. حمله به خبرنگاران و رسانه‌ها، در هیچ شرایطی، مجاز نیست. در شرایط جنگی، چنین حمله‌ای به روشنی و به‌صراحت، جنایت جنگی تلقی می‌شود. تنها در دو سال گذشته، دست‌کم ۲۴۰ خبرنگار، تصویربردار و فعال رسانه‌ای، در روند نسل‌کشی در فلسطین اشغالی به شهادت رسیده‌اند.

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه بخشی از وصیت نامه «انس‌الشریف» خبرنگار شهید شبکه الجزیره را قرات کرد که :«خداوند می داند که من تمام تلاشم و تمام توانم را به کار بردم تا پشتیبان و صدای مردمم باشم، از همان زمانی که چشمانم را به زندگی در کوچه ها و خیابان های اردوگاه آوارگان جبالیا باز کردم. امید من این بود که خداوند عمرم را طولانی کند تا بتوانم با خانواده و عزیزانم به شهر اصلی خود، عسقلان اشغالی (المجدل) بازگردم. اما خواست خداوند مقدم بود و فرمان او نهایی است. من درد را با تمام جزئیاتش تجربه کرده ام، رنج و فقدان را بارها چشیده ام، اما هرگز در رساندن حقیقت آنگونه که هست، بدون تحریف یا جعل، تردید نکردم - تا خداوند بر کسانی که سکوت کردند، کسانی که کشتن ما را پذیرفتند، کسانی که نفس ما را خفه کردند، و کسانی که قلبشان از بقایای پراکنده فرزندان و زنان ما تکان نخورد و هیچ کاری برای متوقف کردن قتل عامی که مردم ما بیش از یک سال و نیم با آن روبرو بوده اند، انجام ندادند، شهادت دهد. فلسطین را به شما می سپارم، نگین انگشتری جهان اسلام، قلب تپنده هر انسان آزاده در این جهان. مردمش را به شما می سپارم، کودکان بی گناه و ستم دیده اش را که هرگز فرصتی برای رویاپردازی یا زندگی در امنیت و آرامش نداشتند. بدن های پاکشان زیر هزاران تن بمب و موشک اسرائیلی له شد، تکه تکه شد و در سراسر دیوارها پراکنده شد.»

حق ذاتی لبنان برای دفاع از خود و مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی را به رسمیت می‌شناسیم

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در پاسخ به سوال ایرنا مبنی بر اینکه موضع جمهوری اسلامی ایران راجع به موضوع سلاح مقاومت در لبنان چیست؛ این سوال با توجه به واکنش‌ وزارت خارجه لبنان نسبت به سخنان وزیر امور خارجه در مورد این موضوع و ادعای مداخله ایران در امور داخلی لبنان مطرح است، گفت: موضع ما نسبت به تحولات اخیر، در حمایت از تمامیت سرزمینی، یکپارچگی و استقلال لبنان، موضعی ثابت و اثبات‌شده است. ما همواره بر ضرورت حفظ استقلال و یکپارچگی سرزمینی لبنان و بر حق این کشور برای دفاع از خود در برابر شرارت‌های رژیم صهیونیستی تأکید کرده‌ایم.

وی ادامه داد: درک می‌کنیم که همسایگی با یک موجودیت اشغالگر، که هیچ حد و مرزی در ارتکاب تجاوز و جنایت نمی‌شناسد، شرایط دشواری را ایجاد می‌کند. تجربه نشان داده که در کنار مردم لبنان بوده‌ایم تا در برابر نقض تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی کشورشان از خود دفاع کنند. آنچه بیان شده، موضوع اصلی جمهوری اسلامی ایران دفاع از استقلال ملی و تمامیت سرزمینی لبنان بوده است. تجربه زیست در این منطقه به ما نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی جز با تجهیز کشورها به توان لازم برای دفاع از خود، به هیچ شکل دیگری مهار نمی‌شود. از همین رو، حق ذاتی لبنان برای دفاع از خود و مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی را به رسمیت می‌شناسیم. این حق، حقی ذاتی برای هر کشور، از جمله لبنان، است تا بتواند در برابر تجاوز و دست‌اندازی رژیم صهیونیستی از خود دفاع کند.

وی افزود: قاعدتاً اعمال این حق ذاتی بدون برخورداری از توان نظامی و سلاح ممکن نیست. ما معتقدیم تصمیم‌گیری در خصوص این موضوعات، شأن داخلی لبنان است و مردم این کشور، همراه با اجزای مختلف تشکیل‌دهنده جامعه لبنان، باید از طریق روندهای قانونی و مصوب، مصالح کشورشان را تشخیص داده و بر همان اساس عمل کنند.

رایزنی‌های سطح بالایی میان مقام‌های ایران و ارمنستان انجام خواهد شد

بقائی در پاسخ به این سوال که اخیراً خبری منتشر شده مبنی بر این‌که متن تفاهم «کریدور زنگزور» نوزده روز پیش توسط یک رسانه فرانسوی منتشر شده است. پرسش این است که آیا وزارت امور خارجه ایران از این موضوع اطلاع داشته یا خیر و در صورت اطلاع، چه اقداماتی صورت گرفته است، گفت: در این زمینه باید گفت که ما همواره در تماس نزدیک با کشورهای همسایه خود در منطقه قفقاز جنوبی بوده و هستیم. با هر دو کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان روابط خوبی داریم و برای روابط دوستانه، مبتنی بر حسن همجواری و منافع متقابل، ارزش بسیار زیادی قائل هستیم. طبیعی است که انتظار ما و رویه معمول نیز بر این بوده که در خصوص تحولاتی که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم می‌تواند منافع جمهوری اسلامی ایران را تحت تأثیر قرار دهد، با این کشورها در تماس باشیم. از مدت‌ها پیش، با ارمنستان درباره این موضوعات گفت‌وگو داشته‌ایم. در خصوص اصل موضوع انعقاد توافق صلح نیز، این مسئله جدیدی نیست؛ چنان‌که در گفت‌وگوهای پیشین، دو طرف را ترغیب کرده‌ایم تا در امضای موافقت‌نامه صلح تسریع کنند.

وی افزود: ما معتقدیم این موافقت‌نامه صلح می‌تواند نقطه عطفی در تثبیت صلح و ثبات در قفقاز جنوبی باشد. امروز و فردا نیز رایزنی‌های سطح بالایی میان مقام‌های جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ارمنستان انجام خواهد شد تا دقیق‌تر در جریان ماوقع قرار بگیریم و در صورت لزوم، ملاحظات و نگرانی‌های خود را با آن‌ها در میان بگذاریم.

مذاکره با کشورهای اروپایی متوقف نشده است

سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به این سوال که آیا روند مذاکره با کشورهای اروپایی متوقف شده است، گفت: نمی‌توان گفت این روند متوقف شده است. در نشست استانبول که جمعه دو هفته پیش برگزار شد، طرفین توافق کردند این گفت‌وگوها ادامه یابد. تنها در خصوص زمان و مکان برگزاری دور بعدی تصمیم‌گیری نشده است، اما این به معنای توقف مذاکرات نیست. ما همچنان در ارتباط هستیم تا زمان و مکان مناسب برای برگزاری نشست بعدی را تعیین کنیم.

از ابتدا مشخص بود که رژیم صهیونیستی به دنبال تسخیر غزه است

سخنگوی دستگاه دیپلماسی در واکنش به تصویب طرح اشغال غزه توسط کابینه رژیم صهیونیستی با ادعای اینکه این طرح با هدف «رهایی غزه از دست حماس» است، گفت: از ابتدا مشخص بود که رژیم صهیونیستی به دنبال تسخیر غزه و کرانه باختری و محو فلسطین به عنوان یک هویت، یک ملت و یک کشور بوده است. بهانه‌هایی که هر از گاه برای تجدید یا توجیه کشتار مطرح می‌شود، بهانه‌هایی سخیف است که هیچ‌کس باور نمی‌کند. اگر واکنش کشورها را بررسی کنید، اغلب آنان یک‌صدا این طرح را محکوم کرده و با پیشبرد آن مخالفت کرده‌اند، زیرا می‌دانند این طرح در راستای آوارگی اجباری مردم فلسطین و گامی دیگر در تکمیل طرح نسل‌کشی کامل در غزه و فلسطین اشغالی است.

وی ادامه داد: از نظر ما، این طرح چیزی جز ادامه تعدی و نسل‌کشی در غزه نیست. امیدواریم جامعه بین‌المللی با اقدامی معتبر و جدی مانع تحقق چنین شرارتی شود و فراتر از آن، هرچه سریع‌تر اقدام عملی برای توقف جنایات و محاکمه جنایتکاران صورت گیرد.

معرفی سفرای جدید ایران در کشورهای مختلف

بقائی همچنین در مورد سفرای جدید جمهوری اسلامی ایران در کشورهای مختلف، اسامی زیر را ارائه کرد:

• آقای عیسی کاملی، سفیر ایران در لهستان

• آقای شیخ‌الاسلامی، سفیر ایران در سازمان همکاری اسلامی (جده)

• آقای محمدباقر ابوالفتح، سفیر ایران در نامیبیا

• آقای محمدصادق فضلی، سفیر ایران در بلگراد (صربستان)

• آقای امیرحسینی، سفیر ایران در حراره (زیمبابوه)

• آقای حیدریان، سرکنسول ایران در آستاراخان

• آقای سعید حریری، سرکنسول ایران در گوانجو

• آقای ضیایی، کاردار ایران در سانتیاگو (شیلی)

• آقای امیرحسین غریب‌نژاد، از همکاران حوزه دیپلماسی عمومی، به عنوان سفیر جمهوری اسلامی ایران در کرواسی

یکی از اهداف سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به عراق، نهایی‌کردن تفاهم امنیتی بین دو کشور است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به عراق و جزییات توافق امنیتی با این کشور گفت: این سفر در ادامه‌ی مشورت‌ها و رایزنی‌های جمهوری اسلامی ایران با کشورهای همسایه است. سیاست حسن همجواری و تعمیق و تقویت همکاری‌ها با کشورهای همسایه، سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران است که در سطوح مختلف پیگیری می‌شود؛ هم توسط وزارت خارجه و هم توسط سایر ارکان نظام.

بقائی با اشاره به اینکه یکی از اهداف یا دستاوردهای این سفر، نهایی‌کردن تفاهم امنیتی بین دو کشور است، گفت: پیش‌تر، متن این سند نهایی و صورت‌جلسه مربوط به آن امضا شده بود. در این سفر قرار است این متن به امضای مقامات دو کشور برسد. طبیعتاً، مشورت و رایزنی در مورد تحولات منطقه با هدف بررسی موضوعاتی که ممکن است امنیت هر یک از دو کشور را تحت تأثیر قرار دهد، در دستور کار خواهد بود.

وی ادامه داد: سفر به لبنان نیز در راستای تلاش جمهوری اسلامی ایران برای کمک به صیانت از صلح و امنیت در منطقه غرب آسیا صورت می‌گیرد. تحولات مربوط به منطقه غرب آسیا، لبنان و مسائل مرتبط با لبنان و سوریه اهمیت دارد. در این سفر، آقای دکتر لاریجانی قرار است با مقامات ذی‌ربط لبنان هم در این خصوص گفت‌وگو کند.

ایران از ١۵تیرماه رسما به عضویت پالرمو درآمده است

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص دعوت گروه ویژه مالی موسوم به FATF از رئیس مرکز اطلاعات مالی کشورمان برای مذاکره، گفت: در این خصوص، لازم است اشاره کنم که جزئیات بیشتر را می‌توان از وزارت امور اقتصادی و دارایی جویا شد؛ زیرا «واحد اطلاعات مالی» که متولی این موضوع است، در آن وزارتخانه مستقر بوده و مسئولیت اصلی را بر عهده دارد. وزارت امور خارجه نیز بخشی از کار را انجام می‌دهد.

بقائی ادامه داد: مهم‌ترین تحول اخیر، که البته لزوماً مرتبط با FATF نیست بلکه به‌عنوان یک تصمیم حاکمیتی و بر اساس تشخیص مصالح کشور از سوی مراجع تصمیم‌گیر اتخاذ شده، عضویت جمهوری اسلامی ایران در «کنوانسیون مقابله با جرایم سازمان‌یافته فراملی» موسوم به کنوانسیون پالرمو است. پس از تأیید این عضویت در مراجع ذی‌صلاح، سند الحاق ایران به این کنوانسیون نزد دبیرکل سازمان ملل متحد تودیع شد. این اقدام در تاریخ ۱۵ مرداد (۶ اوت) انجام گرفت و بدین‌ترتیب، ایران رسماً به عضویت این کنوانسیون درآمد.

وی افزود: کنوانسیون پالرمو، که از سال ۲۰۰۳ لازم‌الاجراست، یکی از معاهدات بین‌المللی مهم در زمینه مقابله و همکاری بین‌المللی علیه جرایم سازمان‌یافته فراملی محسوب می‌شود. ایران نیز از نخستین امضاکنندگان این معاهده بوده است. عضویت در این سند، از جمله موضوعاتی بوده که در تعاملات میان ایران و FATF مطرح بوده و امیدواریم این تحول بتواند به پیشبرد کار همکاران ما در واحد اطلاعات مالی و وزارت امور اقتصادی و دارایی، در زمینه‌های مرتبط با دستور کار آن‌ها، کمک کند.

معاون وزیر امور خارجه ارمنستان فردا به تهران سفر می‌کند

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره احتمال و کیفیت نقش‌آفرینی ایران در فرایند صلح اعلام شده از سوی ارمنستان و جمهوری آذربایجان گفت: منطقه‌ قفقاز، به‌طور مشخص قفقاز جنوبی، برای جمهوری اسلامی ایران از نظر ژئوپلیتیک، سیاسی، اقتصادی و روابط همسایگی ارزش بسیار بالایی دارد. بنابراین، طبیعی است که ما در روندهایی که به هر نحوی می‌تواند تحولات آنجا را شکل دهد یا تحت تأثیر قرار دهد، دخیل هستیم.

بقائی با اشاره به اینکه ما در تماس نزدیک با هر دو کشور جمهوری آذربایجان و جمهوری ارمنستان بوده‌ایم، ادامه داد: سفر معاون وزیر امور خارجه ارمنستان، که فردا به تهران خواهند آمد، در همین راستاست. امروز نیز قرار است نخست‌وزیر ارمنستان با رئیس‌جمهور گفت‌وگو داشته باشد تا توضیحاتی درباره‌ی همین تحولات ارائه دهد. وزیر خارجه ارمنستان تأکید کرد که ارمنستان از هر اقدامی که به نوعی ناسازگار یا نگران‌کننده برای جمهوری اسلامی ایران باشد، خودداری خواهد کرد.

وی خاطرنشان کرد: رابطه‌ای که ما با ارمنستان داریم، چون الان موضوع اصلی پرسش‌ها درباره‌ی ارمنستان و آن راه‌گذری است که قرار است از خاک ارمنستان عبور کند، رابطه‌ای دیرینه و مستحکم است. ما مرز مشترکی کوتاه با ارمنستان داریم، در مقایسه با سایر مرزهایمان. از حدود ۶ هزار کیلومتر مرز زمینی با کشورهای همسایه، تنها حدود ۴۰ کیلومتر آن با ارمنستان مشترک است. ولی این مرز یکی از امن‌ترین مرزهای ماست؛ مرز دوستی.

بقائی گفت: به همین دلیل، حتماً در همه‌ی این تحولات، از نزدیک مواضع و دیدگاه‌های خود را مطرح می‌کنیم. ما، در عین استقبال همیشگی از رفع انسداد و گسترش مسیرهای ارتباطی و مواصلاتی بین کشورهای منطقه، به‌عنوان ابزاری برای بهبود وضعیت اقتصادی، توسعه و رفاه ملت‌های منطقه همواره اعلام کرده‌ایم که هرگونه اقدام در این زمینه نباید مغایر با حقوق بین‌الملل باشد، نباید مرزهای بین‌المللی را نقض کند، نباید حاکمیت ملی کشورها، منافع متقابل آن‌ها یا ساختارهای ژئوپلیتیک را به هم بزند.

وی با اشاره به اینکه این موضع ثابت ماست که هر دو کشور همسایه به‌خوبی از آن مطلع هستند، گفت: مداخله‌ قدرت‌های فرامنطقه‌ای را به هیچ عنوان و به هر شکلی برای امنیت و ثبات این منطقه مفید نمی‌دانیم. مخالفت خود را در این مورد به‌سرعت ابراز کرده‌ایم و در تماس‌های آینده با مقامات ارمنستان، این موضوع را به‌روشنی بیان خواهیم کرد.

دیدارهای معاون مدیرکل آژانس از صبح امروز آغاز می‌شود

بقائی در پاسخ به سوالی در خصوص برنامه سفر معاون مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به ایران، گفت: در سفر امروز معاون آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به تهران، قرار است گفت‌وگوها از صبح امروز آغاز شود. به نظر می‌رسد ایشان دیداری نیز با مقامات وزارت امور خارجه داشته باشند. با این حال، پیش‌بینی نتیجه این گفت‌وگوها در حال حاضر زود است؛ زیرا موضوعات مطرح‌شده فنی و پیچیده هستند.

وی با اشاره به اینکه وضعیت کنونی ایران با آژانس، وضعیتی منحصربه‌فرد در تاریخ این نهاد است، گفت: نمونه مشابهی وجود ندارد که تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز یک کشور، که به‌صورت ۲۴ ساعته تحت نظارت آژانس قرار دارد، هدف حمله قرار گیرد و آژانس در واکنش معقول و منطقی لازم کوتاهی کرده و محکومیتی در حد انتظار انجام ندهد. از این منظر، ما نسبت به عملکرد آژانس گلایه‌مند هستیم.

سخنگوی وزارت خارجه افزود: نکته دیگر این است که هیچ روش یا شیوه‌نامه مشخصی برای چنین مواردی وجود ندارد. بنابراین، این نشست قاعدتاً بر گفت‌وگو درباره نحوه ادامه تعامل ایران و آژانس، با در نظر گرفتن اتفاقات هفته‌های اخیر، به‌ویژه تعرض رژیم صهیونیستی و آمریکا علیه تأسیسات هسته‌ای صلح‌آمیز ایران و همچنین با لحاظ مصوبه مجلس شورای اسلامی در خصوص تعامل ایران و آژانس متمرکز خواهد. بود.

میزبانی نروژ در مذاکرات احتمالی مورد تایید نیست/ آمریکا رژیم صهیونیستی را به‌عنوان نایب خود به جنگ با ایران فرستاد

سخنگوی وزارت امور خارجه ضمن رد ادعای میزبانی دور آینده مذاکرات غیرمستقیم ایران و آمریکا از سوی نروژ، درباره ادعای وزیر امور خارجه آمریکا مبنی بر اینکه حمله به تأسیسات هسته‌ای ایران با نیت جلوگیری از تبدیل درگیری میان اسرائیل و ایران به یک جنگ منطقه‌ای و فراگیر بوده است، گفت: خیلی روشن است که این یک ادعای مضحک است. شما برای توجیه یک قانون‌شکنی آشکار، تجاوز و تعرض به تمامیت سرزمینی یک کشور و نقض حاکمیت ملی ایران، چنین بهانه‌ سخیفی را مطرح می‌کنید و این به هیچ عنوان قابل توجیه نیست.

وی ادامه داد: واقعیت امر که نباید به هیچ عنوان مخدوش شود، این است که آمریکا در میانه‌ مذاکرات، در شرایطی که قرار بود دو روز بعد دور ششم مذاکرات را برگزار کنیم، به نوعی رژیم صهیونیستی را به‌عنوان نایب خود به جنگ با ایران فرستاد و بعد از آن، بدتر از همه، خودش در این تجاوز نظامی آشکار علیه جمهوری اسلامی ایران مشارکت کرد. این بهانه‌ها و ادعاها به هیچ عنوان بار سنگین مسئولیت آمریکا به‌خاطر ارتکاب این عمل متخلفانه و مجرمانه را کم نمی‌کند.

لیست پرونده های در حال پیگیری در وزارت‌خارجه

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری گفت: دو پرونده‌ای که پیگیری آن‌ها برای ما بسیار مهم است، یکی همان است که در مقدمه اشاره کردم؛ حمله تروریستی به کنسولگری ایران در مزارشریف در سال ۱۳۷۷، و دیگری موضوع ربایش چهار دیپلمات ایرانی در لبنان در سال ۱۳۶۱. اگر بخواهم موضوع دیگری را نیز اضافه کنم، تعرض به سفارت جمهوری اسلامی ایران در لندن در سال ۱۳۵۹ است.

وی ادامه داد: این سه حادثه، از تلخ‌ترین رویدادها علیه نمایندگی‌های دیپلماتیک و کنسولی ایران در خارج از کشور بوده و ما هر سه را همچنان با جدیت پیگیری می‌کنیم. همچنین لازم است یاد و خاطره همه دیپلمات‌ها و کارکنان وزارت امور خارجه که در جریان این حوادث به شهادت رسیدند، گرامی داشته شود. در مورد مزارشریف، این پرونده همچنان در دستور کار ماست و از هر فرصتی برای طرح موضوع و تلاش جهت شناسایی عاملان و اجرای عدالت استفاده می‌کنیم. در سالگرد این تجاوز، روز جمعه گذشته نیز بیانیه مشخصی صادر کردیم.

بقائی ادامه داد: در خصوص ربایش چهار دیپلمات ایرانی در لبنان، حدود یک ماه پیش، در سالگرد این واقعه نیز بیانیه‌ای منتشر شد. آنچه روشن است این است که این چهار نفر در زمانی که لبنان در اشغال رژیم صهیونیستی بود، توسط گروه‌های مسلحی که با این رژیم همکاری می‌کردند، ربوده شدند و اطلاعات ما حاکی از انتقال آنان به سرزمین‌های اشغالی است. این موضوع هم در سطح سازمان ملل ثبت شده و هم در سال ۲۰۰۸ مقام‌های لبنانی رسماً آن را در سازمان ملل مطرح کردند. از مدت‌ها پیش، ما پیشنهاد تأسیس یک کارگروه یا کمیته حقیقت‌یاب مشترک با لبنان را مطرح کرده‌ایم تا سرنوشت این عزیزان مشخص شود. این پرونده همچنان در دست پیگیری جدی است

پیگیری حقوقی تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا به‌صورت جدی در دستور کار قرار وزارت امور خارجه است

سنخگوی وزارت امور خارجه درباره‌ آخرین وضعیت مستندسازی و پیگیری موضوع تجاوز رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران و همچنین جنایت‌های جنگی‌ گفت: ما از ابتدا، پیگیری حقوقی تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی و آمریکا را به‌صورت جدی در دستور کار قرار دادیم. یک بخش عمده‌ کار، مستندسازی است. وزارت خارجه در این زمینه اقدامات زیادی را از همان ابتدای شروع این تجاوز آغاز کرد. بخش بین‌الملل ما مکاتبات و مستندات لازم را با سازمان ملل متحد و سایر نهادهای ذی‌ربط انجام داده است. متن انگلیسی و فارسی این مستندات آماده شده که قابلیت بهره‌برداری در سطح رسانه‌ای هم دارد.

بقائی ادامه داد: بخش دیگر مربوط به قوه قضاییه و معاونت حقوقی ریاست‌جمهوری است که ما باز در ارتباط نزدیک با آن‌ها هستیم و کمک می‌کنیم تا ببینیم چگونه می‌توان موضوع طرح دعوا نزد مراجع ذی‌صلاح بین‌المللی را پیش برد. لازم است از حیث کیفری و طرح کیفرخواست علیه عاملان و مشارکت‌کنندگان در تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی، قاعدتاً در محاکم داخلی اقدام شود، احکام لازم صادر گردد، و بر اساس آن‌ها ما بتوانیم احیاناً در سطح بین‌المللی نیز موضوع را پیگیری کنیم.

استفاده از سازوکار موسوم به «ماشه» به‌عنوان تهدیدی برای فشار علیه ایران، نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت

سخنگوی وزارت خارجه در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسشی درباره امکان توسل اروپا به فعالسازی مکانیسم بازگشت خودکار تحریم‌ها گفت: ابزارسازی از سازوکار موسوم به «ماشه» برای اعمال فشار علیه ایران، نشانه تمایل سه کشور اروپایی به عدم نقش‌آفرینی سازنده و جدی در این موضوع است. تأکید ما این است که کشورهای اروپایی، به دلایل روشن، هم به‌جهت قصور در ایفای تعهدات خود طبق برجام و هم به دلیل رویکردشان پس از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی علیه ایران و خودداری از اتخاذ موضع‌گیری منطقی و قانونی در برابر این قانون‌شکنی آشکار، عملاً خود را از مزایای عضویت در برجام محروم کرده‌اند.

بقائی ادامه داد: اروپا، اگر تمایل به نقش‌آفرینی سازنده، اثرگذار و معتبر در فرایند مذاکرات مرتبط با موضوع هسته‌ای دارد، باید رویکرد خود را بازبینی کند. قطعاً استفاده از این موضوع به‌عنوان تهدیدی برای فشار علیه ایران، نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت، جز آنکه اروپا را بیش از گذشته به حاشیه براند.

مذاکرات هسته‌ای براساس تصمیم مراجع صلاحیت‌دار صورت می‌گیرد

بقائی در پاسخ به این سوال که آیا با توجه به حضور علی لاریجانی در شورای عالی امنیت ملی، پرونده هسته‌ای به این نهاد بازخواهد گشت، گفت:

درباره مذاکرات مرتبط با موضوع هسته‌ای، وزارت امور خارجه بر اساس تصمیم‌گیری در مراجع صلاحیت‌دار نظام و در چارچوب سلسله‌مراتب کاملاً روشن و قانونی اقدام می‌کند و دیدگاه‌های خود را نیز به نحو مقتضی به مراجع تصمیم‌گیری اعلام می‌دارد.

وزارت امور خارجه متولی مذاکرات است

سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه این نشست خبری در پاسخ به پرسشی مشابه گفت: موضوع هسته‌ای قاعدتاً همیشه با هماهنگی و به نوعی زیر نظر شورای عالی امنیت ملی انجام می‌شده؛ یعنی وزارت امور خارجه به‌عنوان متولی مذاکرات، نهایتاً بر اساس تصمیم‌هایی که از سوی ارکان نظام اتخاذ می‌شده، کار را پیش می‌برده است.

وی با تاکید بر اینکه اکنون هم به همان شکل کار ادامه پیدا خواهد کرد، افزود: امیدواریم که با حضور آقای دکتر لاریجانی در شورای عالی امنیت ملی، بتوانیم در همه موضوعاتی که مرتبط با دیپلماسی کشور است، همچون گذشته، ان‌شاءالله فعالانه مسائل را به پیش ببریم.

شرایط منطقه رایزنی‌های ایران با کشورهای منطقه را اقتضا می‌کند

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره‌ سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی به عراق و لبنان بود و هدف این سفر گفت: اتفاقاً چون شرایط حساس است، اقتضا می‌کند که رایزنی‌های جمهوری اسلامی ایران با کشورهای منطقه، با هدف روشنِ صیانت از صلح، ثبات و امنیت در منطقه غرب آسیا، بیشتر شود. هدف هم در عراق و هم در لبنان، گفت‌وگو با مقامات ذی‌ربط این دو کشور با هدف تبادل نظر در مورد آخرین تحولات منطقه و کمک به حفظ و تقویت صلح و ثبات در منطقه است.

مشارکت آمریکا در حمله به ایران جایی برای «اعتماد صفر» هم باقی نگذاشته است

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره شروط مذاکره با آمریکا و جلب اعتماد ایران برای مذاکره گفت: ما هیچ اعتمادی به آمریکا نداریم حتی زمانی که با آمریکا مذاکره می‌کردیم، به هیچ عنوان به آن‌ها اعتماد نداشتیم. حمله رژیم صهیونیستی در میانه مذاکرات و سپس مشارکت آمریکا در آن حمله اساساً جایی برای «اعتماد صفر» هم باقی نگذاشته است.

وی ادامه داد: آنچه تضمین‌کننده استقلال، تمامیت سرزمینی و عزت ماست، توانمندی‌های داخلی است؛ از جمله توانمندی در حوزه نظامی که نیروهای مسلح ما با جدیت آن را دنبال خواهند کرد. در عرصه دیپلماسی نیز، وزارت امور خارجه با تمام توان از همه ابزارهای خود برای استفاده بهینه، به‌هنگام و مؤثر از ظرفیت دیپلماسی جهت پیشبرد منافع عالی ملت ایران بهره خواهد گرفت.

ورودی به ملاقات‌های روسای جمهور دیگر کشورها با هم نداریم

سخنگوی وزارت امور خارجه درباره دیدگاه ایران پیرامون دیدار روسای جمهور آمریکا و روسیه گفت: ما ورودی در ملاقات‌های دیگران نداریم. آنچه مهم است، تمرکز بر پیگیری منافع و مصالح خود و منطقه‌ی خودمان است. ما با دوستان روس در ارتباط هستیم درباره‌ی موضوعاتی که در دستور کار روابط دوجانبه و رایزنی‌های چندجانبه ما قرار دارد، از جمله موضوع هسته‌ای.

ایران و چین بر اساس مصالح و منافع خود تصمیم خواهند گرفت

بقائی همچنین درباره تحریم‌های آمریکا علیه ایران و تاثیر آن بر روابط اقتصادی با چین گفت: این تحریم‌ها فقط علیه یک یا دو کشور نیست. آمریکا همه قواعد و مقررات بین‌المللی در زمینه تجارت آزاد را تضعیف کرده؛ چه از طریق اعمال تعرفه‌های تجاری علیه کشورها و چه، بدتر از آن، از طریق اعمال تحریم علیه روابط مشروع و قانونی کشورهای مختلف.  تردیدی نیست که اقدام آمریکا یک اقدام خلاف قانون و مغایر مقررات حقوق بین‌الملل است، زیرا تصمیم ایران و چین به عنوان دو کشور مستقل و عضو سازمان ملل متحد را مورد تعرض قرار می‌دهد. این به هیچ عنوان قابل توجیه نیست. رابطه‌ ما با جمهوری خلق چین، رابطه‌ای مستحکم است و هر دو کشور بر اساس تشخیص مصالح و منافع خود، حتماً در این زمینه تصمیم خواهند گرفت و به روابط خوب خود ادامه خواهند داد.

مصر نقش مهمی در ایجاد نوعی اجماع منطقه‌ای علیه تجاوز نظامی به ایران ایفا کرد

اسماعیل بقائی در پاسخ به سوالی در خصوص زمان احیای کامل روابط دیپلماتیک با مصر گفت: در مورد روابط با مصر، مطمئناً اخبار تماس‌های وزیر امور خارجه با همتای مصری را دنبال می‌کنید. طی این یک سال، تماس‌های مستمر و نزدیکی با مصر داشته‌ایم، هم در زمینه مسائل دوجانبه و هم در خصوص موضوعات منطقه‌ای. پس از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی علیه ایران، شاهد بودید که مصر نقش مهمی در ایجاد نوعی اجماع منطقه‌ای علیه این تجاوز ایفا کرد. بنابراین، تماس‌های ما با مصر به‌صورت مستمر ادامه دارد.

وی ادامه داد: در زمینه روابط دوجانبه، همان‌طور که آقای وزیر هم اعلام کردند، به تفاهم‌های لازم رسیده‌ایم؛ اما در نهایت، تصمیم‌گیری نهایی درباره این موضوع بر عهده هر دو طرف خواهد بود. ما اعلام کرده‌ایم که در این زمینه عجله‌ای نداریم؛ هم‌اکنون رابطه داریم و دفتر حفاظت منافع ما در قاهره و نیز دفتر حفاظت منافع مصر در تهران فعال هستند. اما اگر منظور شما احیای رابطه متعارف دیپلماتیک و اعزام سفیر است، این مسئله‌ای است که دو طرف باید در زمان مناسب درباره آن تصمیم بگیرند.

گفت و گو ایران و آمریکا از طریق واسطه ها ادامه دارد

سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص موضوع گفت‌وگو با آمریکا نیز گفت: قاعدتاً گفتگوها از طریق واسطه‌ها ادامه دارد. درباره موضوعات مختلف، از طریق دفتر حفاظت منافع آمریکا و همچنین از طریق کشورهایی که در این یک سال در مواردی پیام‌هایی را رد و بدل کرده‌اند، در صورت نیاز پیام‌ها را مبادله می‌کنیم؛ اما تاکنون درباره انجام مذاکره هیچ تصمیمی اتخاذ نشده است.

315 315