نسرین وزیری: عماد افروغ که حدادعادل را در ریاست مجلس هفتم «بیش از حد اهل ملاحظه و مصلحت» میدانست در گفتوگو با خبرآنلاین، از ماجرای حکمیت در مجلس هشتم نیز انتقاد کرد و گفت: اینکه کسی حکم شود، بدون اینکه اعطای حکمیت به او شده باشد و قول شرفی را اخذ کند، و برخی به آن اتکا کرده و استیضاح را ملغی کنند؛ کار عجیبی بود. در صورتیکه این استیضاح می توانست به یکی از نکات قوت این مجلس بدل شود و نگذارد که یک فرد مورد دار، یک پست کلیدی را اشغال کند. مجلس که جای این ریش و سبیل گرو گذاشتنها و حکمیتها نیست!
مشروح گفتوگو با رئیس پیشین کمیسیون فرهنگی مجلس را در ادامه مطالعه فرمایید:
*نظرتان درباره ترکیب نمایندگان راه یافته به مجلس نهم چیست؟ به نظرتان این مجلس با اکثریت اصولگرا چه تفاوتهایی با مجالس هفتم و هشتم خواهد داشت؟
بنده از آرایش سیاسی مجلس نهم بیاطلاعم. کسی هم نمیتواند ادعا کند که دراین زمینه اطلاع کافی دارد. چون تا مجلس نهم تشکیل نشود و مواضع نمایندگان مشخص نشود، نمیتوان درباره آن داوری قطعی کرد. بویژه آنکه تعداد قابل توجهی از راه یافتگان به مجلس نهم، اصلا سابقه نمایندگی ندارند و برای اولین بار است که به عضویت خانه ملت در میآیند.
بر اساس مواضع کنونی آنها هم نمیتوان اظهارنظر کرد و مواضع بعدیشان را پیش بینی نمود، چرا که امکان تغییر در مواضع افراد وجود دارد. اما از بین کسانی که از تهران وارد مجلس نهم شدند، خوشحالم که چهرههایی مستقل ومنتقد و موجه همچون آقایان مطهری، توکلی، مصباحی مقدم و نادارن به مجلس نهم راه یافتهاند که هر کدام وزنهای برای مجلس بودند و برای مجلس هشتم آبرو داری کردند. حضور این افراد در مجلس نهم مایه خوشحالی دلسوختگان نظام و انقلاب است.
بر اساس مواضع کنونی آنها هم نمیتوان اظهارنظر کرد و مواضع بعدیشان را پیش بینی نمود، چرا که امکان تغییر در مواضع افراد وجود دارد. اما از بین کسانی که از تهران وارد مجلس نهم شدند، خوشحالم که چهرههایی مستقل ومنتقد و موجه همچون آقایان مطهری، توکلی، مصباحی مقدم و نادارن به مجلس نهم راه یافتهاند که هر کدام وزنهای برای مجلس بودند و برای مجلس هشتم آبرو داری کردند. حضور این افراد در مجلس نهم مایه خوشحالی دلسوختگان نظام و انقلاب است.
*یکی از نخستین مباحث پس از تشکیل مجلس نهم، تعیین رئیس این مجلس است. به نظر شما رئیس مجلس باید چه خصوصیات و ویژگیهایی داشته باشد؟
رئیس مجلس در یک کلام باید در راس امور بودن مجلس را فهم کرده، حفظ و دنبال کند. هم در نظر و هم در عمل. در راس امور بودن مجلس ملزوماتی دارد که به حد کافی تمام ویژگیها را در خودش می گنجاند. همین که فهم شود که در راس امور بودن یعنی چه؟ و چه ملزوماتی دارد؟، کفایت میکند.
جهت روشن شدن این مساله صفات دیگری چون شجاعت، اهل حقیقت بودن، قانونگرایی و برخورد با لابیها هم برای ریاست مجلس لازم است. چرا که برخی لابیها ممکن است مجلس را به بیراهه بکشاند. از این رو رئیس مجلس، باید با استفاده از ابزارهای قوه مقننه مانع از این کار شود و نگذارد که مجلس و نمایندگان اسیر لابی شوند و در راس امور بودن و استقلال مجلس تحت الشعاع قرار نگیرد.
رئیس مجلس باید خودش را باور داشته باشد و متوجه وظایف ریاست باشد. از این رو فقط باید دل مشغولی مجلس را داشته باشد و به آن به عنوان سکوی پرشی برای مقامات بالاتر ننگرد. کما اینکه در تاریخ ما چنین شده است. اگر کسی با این چشم انداز خواستار ریاست مجلس باشد هم به جایگاه فعلی مجلس آسیب می زند و هم به جایگاه بعدی که وارد آن میشود. البته کسی منکر این نیست که رئیس مجلس عندالاقتضاء میتواند برای مقامات بعد کاندیدا شود. اما از الان نباید چنین خیزی بردارد و باید همه هم و غمش حضور در مجلس و مدیریت آن باشد.
متاسفانه مجلس ما هیچگاه در راس امور نبوده است. این موضوع نیاز به فهم مساله و بررسی فرصتها دارد. امیدوارم شاهد این موضوع باشیم که در مجلس نهم، عدهای دور هم بنشینند و در مورد در راس امور بودن مجلس بررسی کرده و راهکار و طرح ارائه دهند تا قوه دیگری در امور مجلس دخالت نکند.
*از میان گزینههای موجود برای ریاست مجلس، چه کسی را مصداق ویژگیهایی که برشمردید میدانید؟
من نمیخواهم وارد مصادیق شوم. ازاین رو مواضع گذشتهام را در این زمینه تکرار میکنم. من ریاست مجلس هفتم را نپسندیدم. چون بیش از حد اهل ملاحظه و مصلحت بود و جایی هم که از اختیارات خودش بود، مقامات دیگر را درگیر میکرد و نشان میداد که بیتوجه به این جایگاه است. در مجلس هشتم به استثنای مواردی که نپسندیدم، ریاست مجلس هشتم را قویتر از مجلس هفتم دیدم.
*مواردی که نپسندیدید چه بود؟
مواردی در این مجلس رخ داد که مرا ناراحت کرد و معتقدم که در کارنامه این مجلس نمیتوان این موارد را موفق دانست. یکی از این موارد نافرجامی استیضاح وزیر اقتصاد، علی رغم اختلاس سه هزار میلیارد تومانی بود. وزیر اقتصاد مسئول بلاوجه این مساله بود که عدم استیضاح وی و رای اعتماد مجدد به او پیام خوبی برای جامعه نداشت و دلالت خوبی هم برای این موضوع نشد.
نکته بعدی، موضوع استعفای نمایندگان در اعتراض به عدم سوال از رئیس جمهور بود که آن هم پیام خوبی نداشت. نهایتا این سوال در صحن علنی مجلس مطرح شد و دیدم که اتفاقی هم نیفتاد. اما چرا باید کار به جایی می رسید که نمایندهای برای انجام وظیفه قانونی خود، درخواست استعفا بدهد؟ این دو اتفاق در مجلس هشتم برای من و بسیاری از دیگر شهروندان شوک برانگیز بود. ما توقع چنین مدیریتی را در این مجلس نداشتیم. چرا که رئیس مجلس هشتم وجهه انتقادی، مستقلتر و قابل قبول تری را به نسبت مجلس هفتم داشت.
داستان حکمیت در این مجلس نیز برای من خاطره بدی بود و مرا متاثر کرد. اینکه کسی حکم شود، بدون اینکه اعطای حکمیت به او شده باشد و قول شرفی را اخذ کند، و برخی به آن اتکا کرده و استیضاح را ملغی کنند، کار عجیبی بود. در صورتیکه این استیضاح می توانست به یکی از نکات قوت این مجلس بدل شود و نگذارد که یک فرد مورد دار، یک پست کلیدی را اشغال کند. مجلس که جای این ریش و سبیل گرو گذاشتنها و حکمیتها نیست! مجلس محل قانون است و هرچیز باید روال قانونی خود را طی کند.
اینکه چه کسانی در مجلس نهم کاندیدای ریاست بشوند را باید منتظر ماند و دید اما برای انتخاب وی، باید از گذشته درس عبرت گرفت.
*به عنوان رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس هفتم، عملکرد این کمیسیون در مجلس هشتم به ریاست آقای حدادعادل را چگونه می بینید؟
من دقیقا به همین دلیل که خودم رئیس این کمیسیون بودم نباید به قضاوت درباره آن بنشینم. بهترین کسانی که در این باره میتوانند قضاوت کنند، نمایندگانی هستند که در هر دو کمیسیون حضور داشتهاند. در دوره ریاست من، 11 طرح اساسی از جمله طرح ساماندهی مد و لباس، طرح دسترسی آزاد به اطلاعات و تسهیل ازدواج جوانان و سه تحقیق و تفحص بزرگ انجام شد.هرچند که متاسفانه دولت هرگز قانون تسهیل ازدواج جوانان را ابلاغ نکرد که اجرایی شود و رئیس وقت مجلس نیز متاسفانه هیچ واکنشی نشان نداد و مساله را مسکوت گذاشت.
خود شما میدانید که کمیسیون مجلس هشتم چند طرح ابداعیای داشت که به سرانجام هم رسید؟ زمانی که من مسئولیت این کمیسیون را داشتم، تمام وقتم را در مجلس صرف میکردم اما باز هم وقت کم میآوردم. در ابتدای مجلس هفتم من کارگروههایی را تشکیل دادم تا مواردی را که می توان بررسی کرد در حوزههای مختلف استخراج کرده و اولویتبندی کنند. حتی از مرکز پژوهشها هم خواستم که درباره هر یک از این موارد همراهی کرده و نظر مشورتی بدهد. اما واقعا در کمیسیون فرهنگی مجلس هشتم چه کارهایی انجام شد؟ بهتر است نمایندگان عضو این کمیسیون در مجلس جاری به این سوال پاسخ دهند.
/2929