به گزارش خبرنگار خبرآنلاین سومین نشست تخصصی تاریخ مجلس با تمرکز بر مجالس دورههای سیزدهم تا شانزدهم شورای ملی عصر امروز سه شنبه 26 اردیبهشت با حضور جمعی از مورخان در ساختمان قدیم مجلس آغاز بکار کرد. دومین مقاله مجلس سیزدهم و نقد دیکتاتوری رضاشاه بود که توسط مرتضی دهقان نژاد دانشیار گروه تاریخ دانشگاه اصفهان ارائه شد. مرتضی دهقان نژاد دانشیار گروه تاریخ دانشگاه اصفهان گفت:مجلس پنجم شورای ملّی در سال 1304هـ.ش. رأی به تغییر سلطنت و جایگزینیِ رضا شاه پهلوی به جای احمدشاه قاجار داد. اما در سال1320هـ.ش./1940م. در حالی که درجاتی از دموکراسی بر کشور حاکم شده بود، رضاشاه مجلس سیزدهم را آماده میکرد تا فرزندش محمدرضا را به جای او برگزیند.
او در استعفانامة خود علّت کنارهگیری را عدم توانایی در رسیدگی به امور کشور عنوان کرده و از مجلس خواسته بود که از 25 شهریور ماه 1320 عموم ملّت، فرزند او را به عنوان ولیعهد و جانشین او بپذیرند. ولی با توجه به شرایط سیاسی کشور و فضای باز سیاسی که اتّفاق افتاد، بسیاری از نمایندگانی که تا دیروز جرئت سخن گفتن دربارة شاه و مقام سلطنت را نداشتند، به نقد اوضاع کشور پرداختند. آنان روشِ کشورداری رضا شاه را بهشدّت مورد انتقاد قرار دادند؛ امری که تا زمان سیطرة وی امری محال به نظر میرسید. "
وی افزودئ: "در سخنرانیهای نمایندگان دورة سیزدهم شاهد بیاناتی هستیم که از 1304 هـ.ش. تا آن زمان کسی جرئت بر زبان آوردن آن را نداشت. حال، پرسش اصلی این است که این جرئت و جسارت را از کجا پیدا کرده بودند؛ آیا حضور مردم به آنان چنین قدرتی داده بود؟ آیا حضور دولتهای خارجی باعث شده بود که آنان نترسند؟ و یا اینکه بعد از مدّتها مجلس شورای ملّی هویّت واقعی خود را پیدا کرده بود و میتوانست در مقابل دولت، ایستاده و حتی بسیاری از لوایح آن را رد کند؛ پاسخگویی به این سؤالات، موضوع مقالة حاضر خواهد بود."
/6262