در دومین گردهمایی شهرداران استان سمنان، مجموعه‌ای از مهم‌ترین چالش‌ها، دغدغه‌ها و دستاوردهای مدیریت شهری استان مطرح شد؛ از تأکید معاون سازمان شهرداری‌ها بر تبدیل محدودیت‌ها به فرصت، تا گزارش دفتر امور شهری درباره رشد ۱۸ هزار ساعت آموزش، رصد ۹۸ مسئله شهری در نشست‌های میدانی، هشدار رئیس شورای شهر نسبت به خلأ پارلمانی شهرداری‌ها و تشریح چالش‌های منابع انسانی، بودجه‌ای و ناوگان حمل‌ونقل از سوی شهردار سمنان. این گردهمایی تصویری روشن از نیازها و مسیر آینده شهرداری‌های استان ارائه کرد.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین استان سمنان ، گزارش کامل این گردهمایی به شرح زیر می باشد:

***معاون شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور:

شهرداری‌ها می‌توانند با نگاه نو، منابع محدود را به فرصت تبدیل کنند

معاون شهرداری‌های سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌های کشور در این گردهمایی با تأکید بر ضرورت نگاه نوآورانه در مدیریت شهری گفت:«محدودیت‌های مالی و اداری می‌تواند محرکی برای خلاقیت شود و شهرداری‌ها قادرند با نگاه تازه، منابع محدود را به فرصت تبدیل کنند.»

کوروش امیدی پور با اشاره به حل بخش قابل توجهی از مشکلات شهرداری‌ها با سازمان تأمین اجتماعی اظهار داشت:«بدهی‌ها و مشکلات اداری شهرداری‌ها با تأمین اجتماعی طی تفاهم‌نامه‌ای حل شد و همزمان مسیر ایجاد فرصت‌های نوآورانه برای مدیریت شهری کشور باز شده است. لغو بخش قابل توجهی از جرائم و پایان حسابرسی‌های طولانی‌مدت، به‌ویژه برای شهرداری‌های کوچک، یک دستاورد ملی است.»

امیدی پور افزود:«شهرداری‌ها بیش از ۵۰۰ خدمت مستقیم و غیرمستقیم، از صدور پروانه ساخت تا جمع‌آوری زباله ارائه می‌دهند و همین گستره مسئولیت، اهمیت نقش آنها را در اداره کشور دوچندان می‌کند.»

وی بهره‌وری هزینه‌ها را فراتر از صرفه‌جویی دانست و گفت:«حتی اقدامات کم‌هزینه مانند سنسورهای سطل زباله، چراغ‌های راهنمایی هوشمند و سامانه‌های آبیاری مبتنی بر رطوبت، تأثیر اجتماعی و زیست‌محیطی قابل توجهی دارد.»

معاون سازمان شهرداری‌ها با اشاره به کاهش درآمدهای سنتی افزود:«ایجاد درآمدهای پایدار از فرصت‌های جدید، از جمله انرژی‌های نو ضروری است. تفاهم‌نامه اخیر با صندوق نوآوری و شکوفایی مسیر بهره‌گیری شهرداری‌ها از تسهیلات ارزان‌قیمت برای تولید انرژی پاک را فراهم کرده است.»

او همچنین بر نقش اقتصاد شبانه و پروژه‌های کم‌هزینه شهری تأکید کرد:«با نورپردازی بافت تاریخی، اصلاح مبلمان شهری و ایجاد بازارچه‌های محلی می‌توان اقتصاد خرد محله‌ها را فعال کرد.»

امیدی پور شفافیت در هزینه‌ها و گفت‌وگو با مردم را محور اعتمادسازی دانست و گفت:«اعتماد عمومی باعث افزایش مشارکت شهروندان و بخش خصوصی در پروژه‌های شهری می‌شود.»

وی در پایان خواستار هوشمندسازی و تصمیم‌گیری داده‌محور شد و افزود:«حتی شهرهای کوچک باید مسیر مدیریت مدرن را آغاز کنند. نمونه استان سمنان نشان می‌دهد همدلی میان استانداری، شورا و شهرداری می‌تواند مشکلات را به فرصت تبدیل کند.»

***رشد ۱۸ هزار ساعت آموزش و عملکرد پسماند در شهرداری‌های استان

رضا امینی، مدیرکل دفتر امور شهری و شوراهای استانداری سمنان نیز با ارائه گزارشی از عملکرد شهرداری‌ها گفت:

«تا پایان مهرماه امسال، حدود ۱۸ هزار و ۲۰۲ ساعت دوره آموزشی برای شهرداری‌های استان برگزار شده و بودجه شهرداری‌های استان نیز با رشد ۶۰ درصدی همراه بوده است.»

او درباره پسماند افزود:«۱۸ شهرداری استان دارای سایت پسماند هستند. سرانه تولید پسماند در استان نسبت به میانگین کشوری کمتر و حدود ۶۰۰ گرم برای هر فرد در روز است. مجموع پسماند تولیدی استان ۴۲۰ تن در روز است که بخش قابل توجهی توسط شهرداری سمنان پردازش و بازیافت می‌شود.»

وی ادامه داد:«برنامه‌ریزی کرده‌ایم تا حداقل ۵۰ درصد پسماندهای استان پردازش و بازیافت شود.»

امینی همچنین درباره تأمین قیر توضیح داد:«در سال ۱۴۰۲ حدود ۵ هزار و ۴۰۰ تن قیر تخصیص یافت و ۹۵ درصد آن دریافت شد، اما در سال ۱۴۰۳ با کاهش سهمیه روبه‌رو بودیم.»

او از تحویل بخشی از تجهیزات آتش‌نشانی در سال ۱۴۰۴ خبر داد و افزود:«۳۰ تا ۴۰ درصد شهرداری‌ها توانستند این تجهیزات را دریافت کنند، هرچند هنوز با کمبود مواجه هستیم.»

وی گفت:«تا کنون چهار شهرداری استان موفق به هوشمندسازی خدمات خود شده‌اند.»

***سیف‌السادات: رصد ۹۸ مسئله شهری در استان سمنان

سید محمدحسین سیف‌السادات، نماینده ویژه سازمان شهرداری‌ها و دهیاری‌ها در بخش دیگری از گردهمایی اعلام کرد:

«در نشست‌های میدانی با شهرداران سمنان، شاهرود، دامغان و گرمسار، ۹۸ مسئله شهری مطرح شد که در شش محور تخصصی دسته‌بندی گردید.»

او توضیح داد:«موارد شامل ۲۸ موضوع در خدمات شهری، ۲۳ مورد در منابع انسانی و ساختار تشکیلاتی، ۱۹ مورد در حوزه شهرسازی، ۱۵ مورد مربوط به بودجه و درآمدهای پایدار، ۸ مورد فرهنگی و اجتماعی و ۶ مورد عمران و ترافیک است.»

وی برخی چالش‌های مشترک در استان را چنین برشمرد:«کمبود آب، ساختار سازمانی آتش‌نشانی، مدیریت پسماند، فرسودگی حمل‌ونقل عمومی و تجهیزات تفکیک و دفن پسماند.»

سیف‌السادات افزود:«در زمینه بدهی‌های تأمین اجتماعی، با تصمیمات جدید ملی روند بهبود در حال شکل‌گیری است.»

***رئیس شورای شهر سمنان: خلأ جایگاه پارلمانی شهرداری‌ها جدی است

مهدی خراسانیان، رئیس شورای اسلامی شهر سمنان نیز با اشاره به گستردگی وظایف مدیریت شهری گفت:«مشکلات شهرداری‌ها کوچک و بزرگ ندارد؛ چراکه وظایف و انتظارات یکسان است.»

او ادامه داد:«این گردهمایی‌ها موجب هم‌افزایی، انتقال تجربه و طرح دقیق چالش‌های مشترک می‌شود. دهیاری‌ها و شهرداری‌ها باید جایگاه قوی‌تری در ساختار حاکمیتی داشته باشند.»

خراسانیان درباره خلأهای موجود اظهار کرد:«شهرداری‌ها از جایگاه پارلمانی برخوردار نیستند و نبود معاون پارلمانی برای پیگیری رسمی مطالبات شهری در مجلس، روند حل مشکلات را کُند می‌کند. این خلا باعث استمرار بسیاری از چالش‌ها شده است.»

***شهردار سمنان: چالش‌های منابع انسانی و الزامات جدید بودجه‌ای جدی است

حمید قاسمی، شهردار سمنان نیز چالش‌های منابع انسانی، بودجه‌ای و پروژه‌ای شهرداری‌ها را تشریح کرد و گفت:«تنوع وضعیت استخدامی نیروها از جمله رسمی، پیمانی و قراردادی باعث تفاوت برداشت‌ها و در برخی موارد کاهش انگیزه کارکنان شده است. در حالی‌که بسیاری، وظایف مشابه دارند.»

او یکی از مشکلات مهم را محدودیت نیروهای قراردادی برای پذیرش پست‌های مدیریتی دانست و افزود:«برخی مدیران به دلیل نبود پست سازمانی امکان تصدی جایگاه‌های مدیریتی ندارند و این نیازمند بازنگری است.»

قاسمی به مصوبه جدید هیئت وزیران درباره پیش‌بینی بودجه انتخابات در ردیف بودجه شهرداری‌ها اشاره کرد و گفت:«این موضوع چالش جدیدی ایجاد کرده زیرا رقم و شیوه هزینه‌کرد آن مشخص نیست.»

وی افزود:«مسائل مرتبط با سه درصد تفکیک املاک برای آموزش و پرورش همچنان پابرجاست.»

شهردار سمنان درباره ناوگان حمل‌ونقل گفت:«در سال ۱۴۰۲ برای خرید ۱۱ دستگاه اتوبوس اقدام شد که ۶ دستگاه تحویل شده و ۵ دستگاه در انتظار تحویل است.»

او در پایان بر ضرورت بازنگری نظام منابع انسانی، شفاف‌سازی الزامات بودجه‌ای و تسریع در تحویل ناوگان تأکید کرد.

‍ ***تأکید معاون عمرانی استاندار بر پرهیز شهرداران از مداخله در انتخابات و تسریع در تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام

فرج‌اله ایلیات، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری سمنان در همایش شهرداران استان با تأکید بر ضرورت حفظ بی‌طرفی مدیریتی در آستانه انتخابات شوراها، خواستار پرهیز کامل شهرداری‌ها از هرگونه ورود جناحی و حمایت از نامزدها شد.

ایلیات با اشاره به حضور فعال مدیران وزارت کشور در استان، از جمله دکتر نصرتی و معاونان وی، افزود: صدای شهرهای استان به‌طور مستمر به وزارت کشور منتقل می‌شود و این همراهی جای قدردانی دارد.

معاون عمرانی استاندار با اشاره به پراکندگی جغرافیایی استان و وجود ۲۱ شهر از میامی تا گرمسار و ایوانکی، توضیح داد: برگزاری همایش‌های استانی با این گستردگی دشوار است، اما از ابتدا تلاش کردیم فضای گفت‌وگوی مستقیم با شهرداران فراهم شود تا مشکلات مشترک بررسی و تصمیم‌گیری شود.

ایلیات با اشاره به آغاز زمان برنامه‌ریزی بودجه سال آینده، به برخی چالش‌های حقوقی و درآمدی شهرداری‌ها اشاره کرد و گفت: در موضوعاتی مانند اجرای ماده ۱۰۱ و قانون درآمدهای پایدار، شاهد عوارض‌های موازی و بعضاً مصوباتی هستیم که در دیوان عدالت اداری ابطال می‌شود. اعمال درصدهای غیرقانونی، به‌ویژه در حوزه تفکیک و عمران شهری، سرمایه‌گذاران را دچار ضرر می‌کند و باید اصلاح شود.

وی از تشکیل جلسات تخصصی با حضور مدیرعامل سازمان همیاری شهرداری‌ها خبر داد و افزود: از شهرداری‌ها خواسته‌ایم ظرفیت‌های سرمایه‌گذاری خود را اعلام کنند. سازمان همیاری آمادگی دارد در قالب مشارکت، پروژه‌های سرمایه‌گذاری به‌ویژه در حوزه گردشگری را راهبری کند. بسیاری از شهرهای ما با وجود برخورداری از زیرساخت‌هایی مانند آب، برق و گاز، هنوز از ظرفیت گردشگری خود بهره‌برداری نکرده‌اند.

معاون عمرانی استاندار با اشاره به پیگیری‌های مستمر استاندار محترم سمنان در حوزه گردشگری و جلسات فشرده روزهای اخیر، تأکید کرد: با وجود محدودیت اعتبارات استانی، مجموعه شهرداری‌ها موفق شدند نسبت به سال گذشته افزایش درآمد را ثبت کنند و این دستاوردی ارزشمند در شرایط تورمی و رکود ساخت‌وساز است.

ایلیات در پایان خطاب به شهرداران گفت: در فرصت باقی‌مانده از دوره مدیریت شهری، لازم است پروژه‌های نیمه‌تمام با جدیت بیشتری پیگیری و تا پایان سال به بهره‌برداری برسد.