سخنگوی شورای نگهبان گفت: ۳۰۹ داوطلب برای ۵ حوزه انتخابیه انتخابات مجلس شورای اسلامی پیش‌ثبت نام انجام داده‌اند. همچنین تاکنون ۱۰ نفر برای ۴ حوزه مجلس خبرگان رهبری ثبت نام کردند.

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،  هادی طحان نظیف امروز شنبه در نشست خبری،  درگذشت جمعی از هموطنان و نیروهای مدافع امنیت در آشوب‌ها و اغتشاشات اخیر را تسلیت گفت و افزود: یکی از ناظران شورای نگهبان در همین حوادث به شهادت رسید. این ضایعه را به خانواده این شهید تسلیت می‌گویم، واقعیت این است که دست‌هایی پنهان پشت این آشوب‌ها است.

به روایت ایرنا، وی افزود: دست‌هایی که به خون بیش از ۱۰۰۰ ایرانی در جنگ ۱۲ روزه آلوده است پشت این آشوب‌ها قرار دارد. دخالت‌های خارجی، اعتراضات مسالمت‌آمیز مردم در راستای مطالبات معیشتی را به آشوب و اغتشاشات تبدیل کرد.

سخنگوی شورای نگهبان اظهار کرد: این روزها با صحنه‌هایی مواجه شدیم که برای هر ایرانی دردآور است، مطالبه مردم برخورد با آشوبگران و برهم زنندگان نظم و امنیت است. به همه افرادی که در این آشوب‌ها، عزیزان خود را در راه نظام و امنیت از دست داده‌اند تسلیت می‌گویم.

بازگشت طرح ملی توسعه هوش مصنوعی به مجلس

طحان نظیف با اشاره به بررسی سه طرح و لایحه، ۶ اساسنامه و ۱۸ استعلام دیوان  عدالت اداری در جلسات شورای نگهبان گفت: لایحه الزامات و احکام مورد نیاز قوانین بودجه‌های سنواتی با اصلاحاتی که در جلسه‌ای مورخ ۳۰ آذرماه در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسیده بود در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت و با توجه به اصلاحات به عمل آمده مقایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

وی افزود: طرح ملی توسعه هوش مصنوعی نیزبه دلیل اشکالات و ابهامات از سوی شورای نگهبان به مجلس بازگشت.

سخنگوی شورای نگهبان با اشاره به بررسی طرح پشتیبانی و رفع موانع تولید کشاورزی در شورای نگهبان اظهار کرد: این طرح نیز با برخی ایرادات و ابهامات مواجه شد، در کنار ایرادات شورای نگهبان هیات عالی نظارت نیز ایراداتی را نیز داشت که به مجلس ارسال خواهد شد.

طحان‌نظیف با اشاره به بررسی شش اساسنامه در شورای نگهبان، گفت: اساسنامه سازمان امور اجتماعی کشور و اصلاح اساسنامه صندوق ضمانت سپرده‌ها  تایید شد.

وی اضافه کرد: اصلاح اساسنامه صندوق ضمانت سپرده‌ها هم مورد بررسی قرار گرفت اما همچنان ابهام شورا در بند ۷ به قوت خود باقی است. همچنین اساسنامه شرکت مدیریت دارایی‌های شبکه بانکی در شورای نگهبان مورد بحث و بررسی قرار گرفت که با توجه به اصلاحات به عمل آمده مغایر با موازین شرع و قانون اساسی شناخته نشد.

سخنگوی شورای نگهبان بیان کرد: اساسنامه شرکت مدیریت دارایی‌های شبکه بانکی نیز در شورای نگهبان مورد بررسی قرار گرفت و با ایراد شورا مواجه شد.

طحان نظیف در ادامه با اشاره به بررسی ۱۸ استعلام از سوی دیوان عدالت اداری، بیان کرد: این استعلام‌ها نسبت به دستورالعمل‌ها و آیین‌نامه بود که مورد بررسی قرار گرفت و نظر شورای نگهبان درخصوص آنها اعلام شد.

پیش ثابت نام ۳۰۹ داوطلب در انتخابات میان دوره ای مجلس

وی در پاسخ به سوالی درباره آغاز فرایند پیش‌ثبت‌نام انتخابات میان‌دوره‌ای مجلس شورای اسلامی، اعلام کرد: ۳۰۹ نفر در پنج حوزه برای انتخابات میاندوره‌ای مجلس پیش‌ثبت‌نام کردند، در مرحله اولیه شورای نگهبان ورودی به بررسی‌ها ندارد بلکه در دستگاه‌های مختلف اقداماتی را انجام داده و اطلاع‌رسانی می‌کند. سازمان ثبت احوال بحث تابعیت‌ها و سن را بررسی کرده و نتیجه را در سامانه ثبت می‌کند. وزارت علوم مدارک تحصیلی را بررسی کرده و نتیجه را به ثبت می‌رساند. دادستان کل نسبت به محکومیت‌های قضایی ورود کرده و اظهارنظر می‌کند. در مرحله پیش‌ثبت‌نام‌ها این دستگاه‌ها پاسخ را به داوطلب از طریق سامانه اعلام می‌کنند.

سخنگوی شورای نگهبان گفت: انتخابات میاندوره‌ای مجلس در حوزه‌های انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو، بندر انزلی، نقده و اشنویه، بستان‌آباد و بندرعباس، قشم و ابوموسی هم برگزار خواهد شد.

طحان نظیف درباره مصوبه مجلس درباره مهریه، افزود: طرح اصلاح قانون نحوه اجرای محکومیت‌های مالی هنوز به دست ما نرسیده است، البته پیام‌های زیادی درخصوص این مصوبه دریافت کرده‌ایم، در این راستا به اطلاع مردم می‌رسانم که این طرح هنوز در مجلس نهایی نشده است. هنوز برخی از موادی این طرح در مجلس نهایی نشده است و برخی از مواد آن به کمیسیون مجلس ارجاع داده شده است.

وی افزود: این مصوبه مخالفان و موافقان زیادی دارد، از آنجا که هنوز محتوای این طرح نهایی نشده است ما نمی‌توانیم درخصوص آن اظهارنظر کنیم اما به مردم اطمینان می‌دهیم که اگر این مصوبه به تصویب مجلس برسد ما در شورای نگهبان نظرات و رویکردهای موافقین و مخالفین را با دقت بررسی خواهیم کرد و این اطمینان را حاصل می‌کنیم که مغایرتی با قانون اساسی و شرع نداشته باشد.

تاکنون ۱۰ نفر در انتخابات خبرگان ثبت نام کردند

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوال ایرنا درباره فرایند برگزاری انتخابات خبرگان رهبری گفت: فرایند ثبت نام خبرگان در ۴ استان آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، تهران و خوزستان از روز گذشته آغاز شده و تا یک هفته ادامه دارد. هیات های نظارت در استان هایی که انتخابات خبرگان دارند تشکیل شده و زمان برگزاری آزمون کتبی و متعاقبا شفاهی به زودی اعلام می شود.

طحان نظیف خبر داد: برای ۴ حوزه انتخابیه آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، تهران، خوزستان در انتخابات میان دوره‌ای مجلس خبرگان رهبری از روز گذشته ۱۰ نفر ثبت نام کرده‌اند.

وی درباره فرایند ثبت نام انتخابات میان دوره ای مجلس گفت: پیش‌ثبت‌نام انتخابات میاندوره‌ای مجلس به مدت چهار روز از ۱۳ تا ۱۶ دی‌ماه انجام شد و مرحله ثبت‌نام اصلی داوطلبان از ۲۹ بهمن تا ۲ اسفندماه خواهد بود. بررسی صلاحیت داوطلبان نیز پس از ثبت‌نام آنها آغاز خواهد شد. هیات‌های اجرایی و هیات‌های نظارت تشکیل شده است و بررسی صلاحیت داوطلبان مطابق جدول زمان‌بندی شده پیش خواهد رفت.

سخنگوی شورای نگهبان درباره علت کندی روند الکترونیکی شدن کامل انتخابات، افزود: فرایند انتخابات الکترونیکی چند مرحله دارد و تاکنون  قسمت‌های زیادی از آن به صورت الکترونیکی انجام شده است. در بحث اخذ رای و شمارش آرا مقاومتی از سوی شورای نگهبان برای الکترونیکی شدن انتخابات وجود ندارد. ما از این موضوع استقبال می‌کنیم. اما برای ما مهم است که از آرای مردم صیانت شود. سلامت انتخابات برای ما در اولویت است.

طحان نظیف با بیان اینکه اکنون جلسات کارشناسی در وزارت کشور در این زمینه در حال برگزاری است، گفت: در انتخابات پیش‌رو تغییراتی در صندوق اخذ آرای الکترونیکی انجام شده است. اکنون در حال بررسی هستیم تا این تغییرات، روندی به سلامت انتخابات وارد نکند. روند بررسی صندوق‌های جدید در وزارت کشور در حال انجام است. امیدواریم تمهیدات به نحوی اندیشیده شود که مطابق زمان‌بندی پیش رود و با اطمینان از سلامت انتخابات، شاهد برگزاری الکترونیکی باشیم.

نظر شورای نگهبان درباره طرح ساماندهی اعتراضات

وی در پاسخ به سوالی درباره روند رسیدگی به طرح ساماندهی اعتراضات و تجمعات گفت: این موضوع زمان زیادی است که در مجلس در حال بررسی است، در کمیسیون مجلس یک طرح از مجلس دهم در این زمینه وجود دارد  و یک لایحه نیز در مجلس یازدهم در این زمینه به مجلس ارائه شده است.

سخنگوی شورای نگهبان گفت:  بررسی این موضوع در کمیسیون مربوطه نهایی شده و در دستور کار صحن قرار دارد. اگر مجلس در بررسی این موضوع تسریع داشته باشد شورای نگهبان نیز در بررسی آن تسریع خواهد کرد. اما این هیات رئیسه مجلس است که باید تصمیم بگیرد که این موضوع چه زمانی در دستور کار قرار بگیرد.

طحان نظیف در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شورای نگهبان در بررسی بودجه و مصوبات اقتصادی مجلس آثار اجتماعی و معیشتی آن را نیز مورد توجه قرار می‌دهد یا صرفا متکی بر مبنای شرع و قانون اساسی است، بیان کرد: ما این دو موضوع را از یکدیگر جدا نمی‌دانیم یعنی مبانی شرع و قانون اساسی و آثار اجتماعی و معیشتی مصوبات را در یک چارچوب می‌بینیم. اگر آثار اجتماعی و معیشتی مصوبه‌ای مورد توجه قرار می‌گیرد از این جهت مغایرت آن با قانون اساسی و شرع بررسی می‌شود. ما در قانون اساسی اصول متعددی در این زمینه داریم به عنوان مثال پی‌ریزی اقتصاد صحیح و عادلانه. باید توجه داشت در وهله اول دولت و سپس مجلس باید به این موضوعات توجه داشته باشد. شورای نگهبان نیز در اظهارنظر خود اصول قانون اساسی و شرع را لحاظ می‌کند.

با افزایش حقوق‌ها مخالفتی نداریم

وی درباره رویکرد شورای نگهبان درباره اختلاف مجلس و دولت در میزان افزایش حقوق در بودجه ۱۴۰۵ گفت: رویکرد شورای نگهبان در بررسی لایحه بودجه این است که متوجه ایراد اصل ۷۵ نشود. یعنی بار مالی نداشته باشد. آنچه که برای ما در بودجه مهم است این بوده که سقف بودجه تغییر نکند یا درآمدها و هزینه‌ها تراز باشند. شاکله بودجه در مجلس نباید در هم بریزد. اگر این موارد را هم مجلس رعایت کند این اختیار را دارد تغییراتی را که می‌خواهد در بودجه داشته باشد. در بحث افزایش حقوق‌ها نیز این گونه بوده و دولت و مجلس در این زمینه تبادل نظر داشته‌اند. اگر این چارچوبی که بنده گفتم رعایت شود نه‌تنها ما با افزایش حقوق‌ها مخالفتی نداریم، بلکه موافق هستیم.

سخنگوی شورای نگهبان در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه در اصل ۸۶ قانون اساسی مصونیت نمایندگان در اظهارنظر در طول دوره نمایندگی تاکید شده است، اظهار کرد: ساز و کار نظارت بر رفتار نمایندگان در دوره نمایندگی در قانون نظارت بر رفتار نمایندگان مشخص شده است و تشخیص این موضوع نیز بر عهده هیات نظارت بر رفتار نمایندگان در مجلس است. مرجع نهایی این قانون نیز خود قوه قضاییه است.

طحان نظیف در پاسخ به سوالی درباره برگزاری تجمعات قانونی گفت: همانطور که رهبر معظم انقلاب تاکید کردند اعتراض از اغتشاش جداست. اصل ۲۷ قانون اساسی برگزاری اجتماعات و راهپیمایی‌ها را با قیود و چارچوبی معین مجاز دانسته است از جمله اینکه در آن حمل سلاح انجام نشود، مخل مبانی اسلامی نباشد و چندین مورد دیگر. در اجرای اصل ۲۷ قانون اساسی قانون عادی وجود دارد. اما اگر مجلس بخواهد همانطور که اشاره کردم قانون جدید در این زمینه تصویب کند حق مجلس است و ما نیز در شورای نگهبان آن را بررسی خواهیم کرد.

وی در پاسخ به سوالی درباره تعویق برگزاری انتخابات شوراها، اظهار کرد: اگر منظور شما تعویقی است که اکنون انجام شده و انتخابات شوراها به اردیبهشت‌ماه سال آتی موکول شده است در این زمینه مجلس شورای اسلامی تصمیم گرفت، از آنجا که انتخابات ریاست‌جمهوری به شکل زودهنگام برگزار شد و عملا دستگاه‌ها امکان برگزاری همزمان این دو انتخابات را نداشته‌اند و با تعویق آن موافقت کردند. شورای نگهبان نیز این موضوع را تایید کرد. اما اگر منظور شما تعویق دوباره این انتخابات است باید بگویم خیر چراکه فرآیند انتخابات آغاز شده است و چنین امکانی وجود ندارد.

سخنگوی شورای نگهبان درباره اینکه آیا افرادی که در انتخابات مجلس رد صلاحیت شده‌اند می‌توانند در انتخابات میاندوره‌ای در همان حوزه یا حوزه دیگر ثبت‌نام کنند، تاکید کرد: بنده بارها این موضوع را اعلام کرده‌ام که در هر انتخابات صلاحیت افراد به شکل مجزا بررسی می‌شود. ممکن است در یک انتخابات صلاحیت فردی رد شود اما در انتخابات بعدی دلایل رد صلاحیت مرتفع شده و وی تایید شود یا برعکس. پس امکان ثبت‌نام وجود دارد و ما در هر دوره صلاحیت افراد را مجددا بررسی می‌کنیم.

اسناد معتبر را در صلاحیت داوطلبان بررسی می‌کنیم

طحان نظیف در پاسخ به سوالی درخصوص اینکه برخی از نمایندگان ادوار مجلس معتقدند که دلایل رد صلاحیت آنها پرونده‌هایی بوده که در هیات نظارت بر رفتار نمایندگان مختومه شده است، گفت: شورای نگهبان مستندات و اسناد و مدارک متقن و معتبر را در بررسی صلاحیت داوطلبان مبنای کار خود قرار می‌دهد. اینکه این اسناد و مدارک از چه طریقی در اختیار شورای نگهبان قرار می‌گیرد برای ما مهم نیست آنچه که برای ما مهم است اعتبار اسناد و مدارک است، حال این مدارک از هیات نظارت بر رفتار نمایندگان باشد یا جاهای دیگر، مهم برای ما متقن و معتبر بودن اسناد و مدارک است.