هیلاری کلینتون برای تاکید بر آشتی آمده بود اما بر آتش دشمنی دمید

کاسه صبر هیلاری کلینتون وزیر امور خارجه ایالات متحده لبریز شده است. عالی‌رتبه‌ترین مقام سیاسی آمریکا پس از باراک اوباما که کاخ سفید را به خود اختصاص داده‌است، در نخستین سفر خود به پاکستان از زمان روی کار امدن دولت جدید، زبان به انتقاد تندو تیز از دولتمردان پاکی گشود. کمک‌های میلیاردی واشنگتن به اسلام‌آباد و حضور جنگنده‌های این کشور در نبرد با طالبان در مناطق هم‌مرز با افغانستان به هیلاری این اجازه را داد تا ناکامی دولت مرکزی پاکستان در مبارزه با القاعده و طالبان را به باد انتقاد بگیرد. همزمان با ورود هیلاری کلینتون به اسلام آباد در روز چهارشنبه بود که انفجاری در پیشاور قریب به صد تن را به کشتن داد. هیلاری در نخستین ساعات حضور در پاکستان به دلیل فضای سنگین ناشی از حادثه تروریستی پیشاور تمام تلاش خود را به کار گرفت تا با احساسات ضدآمریکایی در میان پاکی‌ها کنار بیاید. با این وجود آخرین روز حضور هیلاری در پاکستان چندان دوستانه نبود. شاید هیلاری در مصاحبه‌های مطبوعاتی با لبخندی بر لب سعی در تقویت موضع دولت و ارتش در برابر شبه‌نظامیان داشت اما فضای حاکم بر دیدار او با خبرنگاران و رهبران تجاری در این کشور اصلاً دوستانه نبود. هیلاری که دولتش هنوز و با وجود گذشت هشت سال از حادثه یازدهم سپتامبر 2001 به دنبال دستگیری عوامل آن حادثه است در این خصوص به خبرنگاران گفت: پاکستان از سال 2002 تاکنون بهشت امنی برای القاعده و طالبان بوده‌است. باور این موضوع سخت است که هیچ ‌مقامی در دولت شما نداند که شبه نظامیان القاعده کجا هستند و این‌که اگر آنها واقعاً به دنبال اعضای القاعده هستند، پس چرا نمی‌توانند آنها را دستگیر کنند یا بکشند. شاید هم دستگیری یا کشتن آنها دست ‌نیافتنی است؛ اما تا جایی که می‌دانم اعضای القاعده در پاکستان هستند.
وزیر امور خارجه آمریکا در دیدار با رهبران تجاری پاکستان با اشاره به بحران اقتصادی پیش‌روی اسلام‌آباد گفت: دولت پاکستان باید در سرویس‌های عمومی این کشور سرمایه‌گذاری کند. هم ‌اکنون پاکستان 180میلیون نفر جمعیت دارد و این آمار به 300 میلیون نیز خواهد رسید. نمی‌دانم دولت شما با این چالش چه خواهد کرد. باید اکنون روند بررسی این چالش را آغاز کنید.
همین حد از انتقادها از سوی هیلاری کافی بود تا روزنامه‌های وطن‌پرست پاکستان دولت زرداری را برای سکوت در برابر انتقادهای هیلاری به باد انتقاد بگیرند. کم نیستند چهره‌هایی در ساختار سیاسی پاکستان که از بله قربان‌گویی‌های آصف علی زرداری رئیس‌جمهوری در برابر دولت باراک اوباما به ستوه آمده‌اند. باراک از همان نخستین روزهای حضور در قدرت با بیان این حقیقت که من چک سفید امضا به دولت پاکستان نخواهم داد با متحد قدیمی کشورش در منطقه اتمام‌حجت کرد. سر و صدای ناشی از اظهارات جنجالی هیلاری به حدی بود که یک مقام وزارت امور خارجه در مقام تصحیح رفتار خانم وزیر ادعا کرد که موضع‌گیری‌های هیلاری کلینتون در سفر به پاکستان با یکدیگر تناقض نداشته است و مأموریت وی با هدف تقویت روابط میان دو کشور انجام شده است.
وزیر امور خارجه آمریکا در عکس‌العمل به حوادث پیشاور گفت: انفجار عظیم اخیر در شهر پیشاور جای شکی باقی نگذاشته که پاکستان در میانه مسیر مبارزه با افراطیون قرار دارد. اگر شما می‌خواهید مناطق این کشور به دست شبه‌نظامیان بیفتد، این انتخاب شماست اما انتخابی ناخوشایند است.
درست در شرایطی که هیلاری کلینتون بر لزوم دستگیری اعضای القاعده توسط دولت پاکستان تأکید می‌کند، منابع اطلاعاتی این کشور از یافتن گذرنامه‌هایی در خانه‌های تیمی در مرز با افغانستان خبر دادند که احتمال دارد به مظنونان حادثه 11 سپتامبر 2001 مرتبط باشد. ارتش پاکستان اقدام به نمایش گذاشتن این گذرنامه‌ها کرده‌است. در میان آنها گذرنامه‌ای وجود داشت که متعلق به فردی به نام «سعید بهاجی» است. گفته می‌شود این فرد، عضو «شبکه هامبروگ» بوده که قصد داشته حملات 11 سپتامبر 2001 را انجام دهد. به گفته سرویس‌های اطلاعاتی ایالات متحده، بهاجی اندکی پیش از حملات 11 سپتامبر 2001 به آلمان گریخته بود. این گذرنامه شامل یک ویزای توریستی برای پاکستان و مهری است که نشان می‌دهد این فرد در چهارم سپتامبر 2001 به شهر کراچی سفر کرده بود.

 

 

منبع: خبرآنلاین

برچسب‌ها