محمد جواد عاصمی‌پور

1- زمانی که در سال‌های 63 تا 67 مدیر مناطق نفت‌خیز جنوب بودم، اگر اشتباه نکنم 9 مهندس نفت خانم (فارغ‌التحصیل دانشکده نفت آبادان) فقط در اداره کل مهندسی نفت شاغل بودند، آن هم در دوران جنگ و زیر بمباران‌ها.
به شهادت آقای باوریان مدیر‌کل مهندسی نفت وقت از بهترین‌ها بودند. به شهادت مهندسین نفت مرد که به گزارشات آنان بسیار احترام می‌گذاشتند.
2- اتخاذ سیاست پذیرش صرفاً دانشجوی مرد در دانشگاه صنعت نفت در دهه 60 یک بار امتحان و با شکست مواجه شد و مجدداً در زمان‌ آقای زنگنه احیا شد و آثار مثبت آن را دیدیم.
3- هیچ‌کدام از مشاغل وزارت نفت براساس جنسیت تعریف نشده و به لحاظ قانونی هم هیچ‌کدام از مسوولان نفت حق عدم استخدام کارمند زن به صورت تبعیضی را ندارند و شرح مشاغل و نیاز‌های شغلی براساس جنسیت نیست.
4- در حال حاضر در بسیاری از مشاغل مهندسی که نیاز به حضور در کارگاه‌ها و واحد‌های عملیاتی را دارد خانم‌های زیادی شاغل هستند و به بهترین وجه وظایف خود را انجام می‌دهند.
5- در سطح ملی خوشبختانه هم قانون اساسی و هم مقررات اداری و هم سابقه تمدن و فرهنگ اسلامی و ملی ما چنین تبعیضی را قائل نشده و افتخار ما در منطقه این است که در کنار کشور‌هایی که اجازه رانندگی و یا مشارکت در انتخابات را به زن نمی‌دهند، ما در سطح پارلمان، معاونت رئیس‌جمهور و در مشاغل حرفه‌ای زن‌ها از مرد‌ها در بعضی عرصه‌ها جلو افتادند. در حالی که بحث مشارکت یک ورزشکار زن عربستان در المپیک مسئله روز شده و ورزشکاران زن ما در کنار مردان افتخار‌آفرین‌اند.
6- مشاغل مرتبط به رشته‌های تحصیلی در دانشگاه صنعت نفت هیچ مغایرتی با جنسیت ندارد و به جز مشاغل تکنسینی مثل مشاغل روی دکل‌های حفاری، یا در بخش تکنسینی واحد‌های بهره‌بردار، پالایشگاه‌ها و... هیچگونه مشکلی با حضور زن در این مشاغل ندارند. در حالی که صد‌ها مهندس نفت مرد در ادارات مرکزی در شرکت نفت چه در بخش پایین‌دستی و چه بالادستی شاغل هستند. چرا نباید زنان نیز به مثابه آنان در ادارات مهندسی نفت، مخازن، حفاری، زمین‌شناسی، بهره‌برداری نفت و حتی در بخش مهندسی و ساختمان که در پروژه‌های نفت و گاز هم در بخش طراحی و هم در بخش اجرا نیازمند تخصص مهندس نفت هستند، حضور یابند. بسیاری از مشاغل مانند مهندسی نفت، مهندسی مخازن، پالایش و پخش و پتروشیمی مشاغل مطالعاتی و نظارتی هستند.
7- در بسیاری از سایر مشاغل مهندسی نیاز به حضور در کارگاه‌ها و واحد‌های عملیاتی وجود دارد و خانم‌ها شاغل هستند.
8- با همه احترامی که برای دکتر سلحشور و دکتر راشد قائل هستم، متأسفانه به دلیل عدم آشنایی آنان با سازمان و نیازهای صنعت‌نفت صرفاً براساس سلیقه‌های بعضی از مدیران که در دهه 60 منجر به توقف پذیرش زنان در دانشگاه صنعت‌نفت شد، چنین اظهارنظرهایی کرده‌اند. این سلیقه‌ها را قبلاً در حال‌حاضر نیز در تفاوت بین دانشگاه‌های سراسری و آزاد در بعضی رشته‌ها شاهدیم که استاندارد دوگانه است و در حالی که در دانشگاه‌های سراسری پذیرش زن و مرد. در بعضی رشته‌ها وجود دارد، در دانشگاه آزاد خلاف آن عمل می‌شود و باید دید فرزندان دختر این آقایان در چه رشته‌هایی تحصیل کرده و کجا شاغل هستند؟ و چرا این نسخه‌ها را فقط برای دیگران می‌پیچند.
9- لذا به دلیل آنکه
الف - طبق قانون اساسی این تبعیض خلاف است.
ب - طبق قوانین استخدامی مصوبه مجلس این تبعیض خلاف است.
ج - طبق نیازهای صنعت‌نفت و تعریف شرح مشاغل و نیازهای شغلی خلاف است.
د - طبق مصوبات هیأت‌مدیره و مقررات اداری نفت خلاف است.
هـ - طبق اصول انسانی خلاف است.
و - طبق قرآن و تعالیم اسلامی خلاف است.
لذا وزیر نفت باید هرچه سریع‌تر از اتخاذ این تصمیمات غیرانسانی، غیرقانونی، غیراداری و تبعیض‌آمیز جلوگیری کند.

*قائم مقام سابق شرکت ملی نفت
/3131

منبع: خبرآنلاین