به رغم حمایت شفاهی روسیه باید دید در زمان اعمال تحریم‌های تازه برای ایران روسها تا چه حد با دیگر کشورهای شورای امنیت همراه خواهند شد

هاوارد لا فلاشی تحلیلگر سیاسی روزنامه کریستین ساینس مانیتور در مقاله‌ای تحت عنوان بازی دوگانه روسیه در موضوع هسته‌ای ایران به اقدامات و اظهارات اخیر مقامات روسی در رابطه با برنامه اتمی ایران می‌پردازد و می‌نویسد: عدم موفقیت ایران در پاسخگویی به پیشنهاد اخیر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی برای انتقال اورانیوم کم‌غنی‌شده این کشور به خارج و فرآوری آن برای استفاده در رآکتور تهران می‌تواند بار دیگر احتمال تحریم‌ها علیه این کشور را افزایش دهد.

اما بخش اعظم گفت‌وگوها برای عملی کردن این تحریم‌ها می‌تواند متوجه روسیه شود که در مسائل مربوط به برنامه اتمی ایران همیشه برخوردی دوگانه داشته است ولی اکنون مدتی است که از ایده تحریم حمایت می‌کند. ولی با وجود این حمایت شفاهی باید دید در زمان اعمال تحریم‌های تازه برای ایران روسها تا چه حد با دیگر کشورهای شورای امنیت همراه خواهند شد. دیمیتری مدودف و نیکلا سارکوزی رؤسای‌جمهور روسیه و فرانسه در بیانیه‌ای مشترک در روز دوشنبه اشاره کردند که صبر جامعه جهانی ابدی نخواهد بود. این دو رهبر که برای مراسم بیستمین سال فروپاشی دیوار برلین در آلمان بودند دور تازه تحریم‌ها علیه ایران را رد نکردند چراکه این کشور علی‌رغم مخالفت‌های شورای امنیت سازمان ملل به برنامه غنی‌سازی خود ادامه می‌دهد.

این اظهارات به دنبال گفته‌های مدودف به نشریات آلمانی در روزهای اخیر بود که تصریح کرد روسیه در صورتی که ایران با قدرتهای جهانی در زمینه برنامه اتمی‌اش همکاری نکند در تحریم‌های تازه علیه ایران شرکت خواهد کرد. رئیس‌جمهور روسیه در گفت‌وگو با اشپیگل با اشاره به پیشنهاد جدیدی که به ایران ارائه شده، گفت: من نمی‌خواهم بر دور تازه تحریم‌ها علیه ایران تأکید کنم اما اگر که هیچ حرکت مثبتی مشاهده نشود هیچ کس این سناریو را حذف نخواهد کرد.

آمریکا، روسیه و فرانسه در ماه گذشته در مورد معامله‌ای با مقامات ایرانی مذاکره کردند که طبق آن بیش از سه‌چهارم از اورانیوم کم‌غنی‌شده ایران به روسیه و فرانسه برای فرآوری بیشتر منتقل می‌شود و این انتقال می‌تواند نگرانی‌های جامعه بین‌المللی را از بابت ساخت بمب اتمی در ایران از میان ببرد و امیدهای دولت اوباما را برای مذاکره با ایران در دیگر زمینه‌ها زنده نگاه دارد.
اما گزارشهای رسانه‌های ایران و همچنین بیانیه‌هایی که از سوی برخی از مقامات ایران منتشر شده است این معامله را منتفی دانسته است و خواهان خرید اورانیوم بیست درصد غنی‌شده و انتقال اورانیوم کم‌غنی‌شده به مکانی تحت بازرسی آژانس شده‌اند.

این رفتار جدید ایران باعث شده تا بار دیگر نگاه‌ها متوجه روسیه شود که به عنوان عضو دائم شورای امنیت دارای حق وتوی تحریم‌های تازه ایران می‌باشد. چین نیز دارای حق وتوی است و بارها عنوان کرده علاقه‌ای به بحث در مورد دور تازه تحریم‌ها علیه ایران ندارد ولی برخی از دیپلمات‌ها معتقدند درصورت همراه شدن روسیه با تحریم‌ها چین نیز حرفی برای مخالفت نخواهد داشت.

روسیه همچنین دارای روابط اقتصادی با ایران است و همکاری طولانی در صنعت اتمی ایران و توسعه داشته‌های تسلیحاتی ایران داشته است.

دیوید البرایت مدیر انستیتو علوم و امنیت بین‌المللی در واشنگتن می‌گوید: این دو کشور دارای همکاری نظامی گسترده هستند و پیش از سال 2004 نیز همکاری‌های مشکوک اتمی داشته‌اند.
اما روسیه که به شکل رسمی سیستم دفاع موشکی اس 300 را به ایران فروخته است از تحویل آنها به ایران خودداری می‌کند. البرایت در این زمینه می‌گوید: روس‌ها شرایط همکاری‌شان با ایران را با شرایط جهانی و فشارهای وارده بر این کشور تنظیم می‌کنند و از این رو اگر ایران پاسخ منفی به پیشنهاد انتقال اورانیوم بدهد شاید معامله دو کشور برسر این سیستم دفاع موشکی به هم بخورد.

 

منبع: خبرآنلاین