وزیر بهداشت امروز درحالی از شورای عالی استان ها درخواست کمک به پزشک خانواده را داشت که می گفت برای اجرای این طرح در نیمی از کشور، 900 میلیارد تومان بودجه نیاز است.

به گزارش خبرآنلاین؛ مرضیه وحید دستجردی، امروز در شصت و یکمین اجلاس عمومی شوری عالی استان ها که در ساختمان سابق مجلس برگزار شد، اجرای پزشک خانواده را اهرمی مهمی در عدالت در سلامت دانست.

او گفت: از لحاظ شاخص عدالت در سلامت از کشورهای دارای رتبه پایین در دنیا هستیم، در حال حاضر به طور متوسط هزینه‌های متوسط از جیب بیماران 54.8 درصد است که این میزان باید به 30 درصد کاهش یابد. اجرای نظام ارجاع و پزشک خانواده می‌تواند نقش مهمی در کاهش هزینه‌های سلامت داشته باشد و یکی از اهرم‌های اقتصاد مقاومتی نیز به شمار می‌رود. 

به گفته خانم وزیر تاکنون 18 میلیون ایرانی در شبکه "شمس" (شبکه ملی سلامت) در بیش از 5 هزار مرکز بهداشتی، پرونده‌های الکترونیک سلامت دارند که سوابق بیماری آنها در آن ثبت شده است: هم اکنون پنج دانشگاه علوم پزشکی کشور بین 17 تا 18 میلیون نفر جمعیت شهری را تحت پوشش پزشک خانواده قرار داده‌اند. اگر بخواهیم تا پایان امسال و 4 ماه نخست سال آینده نیمی از جمعیت کشور را تحت پوشش پزشک خانواده قرار دهیم، نیازمند 800 تا 900 میلیارد تومان اعتبار هستیم که این رقم در قیاس با جمعیتی که قرار است تحت پوشش قرار بگیرد، مبلغ زیادی نیست.

او اشاره ای هم به تغییرات جمعیتی ایران کرد و گفت: اکنون 8.3 درصد جمعیت کشور را سالمندان بالای 60 سال تشکیل می‌دهند، به این ترتیب در سال 1435 بین 21 تا 25 درصد جمعیت کشور سالمند خواهد بود که ضرورت برنامه ریزی در این حوزه را نشان می‌دهد چرا که مراجعه سالمندان به مراکز درمانی 5 تا 8 برابر بیشتر از سایر گروه‌های سنی است.

وحید دستجردی به افزایش بیماریهای غیر واگیر اشاره کرد و درباره علت مرگ ایرانیان گفت: "بیماری های قلبی با 45 درصد، حوادث با 18.7 درصد، سرطان 12 درصد و سایرعوامل با 19.5 درصد بیشترین علت مرگ و میر را به خود اختصاص داده‌اند و برای حل این مشکل تنها راه حل اساسی،‌ تغییر سبک زندگی است.

 

پزشک خانواده راه حل درمان زیرمیزی

وحید دستجردی در پاسخ به سوالی درباره پدیده زیرمیزی در بین پزشکان، گفت: ریز میزی یکی از معضلات نظام سلامت است که البته هم اکنون با رومیزی یکی شده است! البته وزارت بهداشت و دانشگاه‌های علوم پزشکی در صورت مشاهده این قبیل تخلفات با آن برخورد می‌کنند.

خانم وزیر، درمان اساسی پدیده زیرمیزی را اجرای طرح پزشک خانواده دانست و گفت: در قالب پزشک خانواده ارتباط مالی پزشک و بیمار قطع می‌شود و به این ترتیب علاوه بر حل مشکل زیر میزی، از تجویز آزمایش‌های غیر ضروری نیز جلوگیری می‌شود.

او یکی از موارد اثرگذار در رواج پدیده زیرمیزی را تعلل بیمه‌ها در پرداخت مطالبات بیمارستان‌های علوم پزشکی عنوان کرد و گفت: در برخی مراکز بیمه‌ها بیشتر از 10 ماه مطالبات خود را نمی‌پردازند و در نتیجه بیمارستان برای پرداخت کارانه به پزشکان دچار مشکل می‌شود.

او برای اثبات این حرف، به حقوق پزشکان متخصص در بیمارستان های دولتی اشاره کرد و گفت: حقوق پزشک متخصص  در بیمارستان‌های دولتی 800 تا 900 هزار تومان است. اگر کارانه پزشکان به موقع پرداخت نشود این قشر دچار مشکل می‌شود. البته همه این موارد نمی‌تواند توجیهی برای پدیده زشت و وحشتناک زیرمیزی باشد.

 

ساخت 66 هزار تخت بیمارستانی جدید

وزیر بهداشت در ادامه از مطالعه و ساخت 66 هزار تخت بیمارستانی جدید در کشور خبر داد و گفت: 14 هزار مورد از این تخت ها تا پایان امسال به بهره برداری می‌رسد. نیمی از تخت‌های بیمارستانی جدید را وزارت بهداشت احداث خواهد کرد و ساخت باقی مانده تخت‌های بیمارستانی بر عهده وزارت راه و شهرسازی است. 

 

80 درصد اعمال بزرگ جراحی در بیمارستان های دولتی انجام می‌شود

به گفته وحید دستجردی 80 درصد اعمال بزرگ جراحی هم اکنون در بیمارستان‌های دولتی انجام می‌شود: امکانات بیمارستان‌های دولتی بیشتر است. حتی بعضا افرادی که مراحل درمانی خود را در مراکز خصوصی دنبال می‌کنند، وقتی که بی پول می‌شوند توسط عوامل بیمارستان‌های خصوصی به مراکز دولتی منتقل می‌شوند.

البته این سخنان پاسخ های مهدی چمران، دبیر شورای عالی استان ها را به همراه داشت. او با انتقاد از وضعیت بیمارستان‌های دولتی گفت: بیمارستاهای دولتی که 80 درصد از امکانات پزشکی کشور را دارند در پذیرش بیماران قصور می‌کنند.

به گفته او این درحالی است که بیش از 80 درصد از اعمال جراحی در بیمارستان‌های خصوصی صورت می‌گیرد: بطوری که پزشکانی که در بیمارستان‌های دولتی حضور دارند بیماران را برای عمل جراحی ترغیب به مراجعه به بیمارستانهای خصوصی می‌کنند.

جمران به همین دلیل از وزارت بهداشت درخواست کرد که ارتباط پزشکان که در بیمارستانهای دولتی کار می‌کنند با مطب‌ها و بیمارستانهای خصوصی قطع باشد تا آنها بتوانند بدون دغدغه فعالیت‌های خود را انجام دهند.

 اما وزیر بهداشت آمار عنوان شده از سوی چمران را کاملا غلط دانست و گفت: 80 درصد بیماران سرپایی توسط بخش خصوصی ویزیت می‌شوند و 80 درصد بیماران بستری در مراکز دولتی ویزیت می‌شوند.

 

انتخابات، به مردم استرس وارد می کند

جویا عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای عالی استان‌ها هم خطاب به وزیر بهداشت، گفت: عوامل متعددی می‌تواند بر سلامت روحی و روانی مردم اثر بگذارد که در این میان می‌توان به بیکاری، تورم، یارانه و ترافیک اشاره کرد و هر انتخابات جدیدی که برگزار می‌شود استرس شدیدی به جامعه وارد می‌کند.

او از اینکه اغلب پروژه‌های مسکن مهر فاقد خانه سلامت هستند انتقاد کرد و گفت: حتی شهر پرند که پایتخت مسکن مهر به شمار می‌رود از خانه‌های سلامت بی بهره است.

وزیر بهداشت در پاسخ گفترد: همه عواملی که به آن اشاره کردیم در سلامت روان مردم نقش دارد، اما اگر بخواهیم هیچ مشکلی به وجود نیاید، انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا هم نباید برگزار شود!

وحید دستجردی مشکل فقدان خانه‌های بهداشت در پروژه‌های مسکن مهر را تایید کرد و گفت: به عنوان مثال در بندرعباس 36 هزار خانه ساخته شده بود؛ اما حتی یک درمانگاه برای آن پیش بینی نشده بود. آقایان باید به این مشکل توجه کنند شما به عنوان نمایندگان مردم این موضوع را مطرح کنید و ما نیز آنرا پیگیری می‌کنیم.

 

راهکار وزارت بهداشت برای ماندن پزشکان عمومی در مناطق محروم

خانم وزیر در پاسخ به اظهارات یکی دیگر از نمایندگان در شورای عالی استان‌ها مبنی بر اینکه پزشکان اعزامی اغلب در شهرستان‌ها ماندگار نمی‌شوند، گفت:‌ در مورد استان سیستان و بلوچستان به دلیل اینکه کمتر تمایل به حضور در این استان دارند، سهمیه مضاعف برای متخصصان پیش بینی کرده‌ایم و در مورد پزشکان عمومی نیز باید اول این استان تکمیل شود.

دستجردی از برنامه ریزی برای تامین پزشک بومی برای 10 – 15 سال آینده در استان سیستان و بلوچستان خبر داد و گفت: دانشگاه‌های علوم پزشکی باید به دنبال تامین نیازهای استان خود باشند و متخصص بومی تربیت کنند.

4747

منبع: خبرآنلاین