متن این نامه که به طور اختصاصی در اختیار خبرآنلاین قرار گرفته به شرح زیر است:
«جناب آقای حسینی وزیر محترم ارشاد
حتما نیک میدانید 21 روز است فیلم سینمایی «آینه شمعدون» در اواسط ساخت توسط اداره نظارت و ارزشیابی متوقف شده و باز حتما بهتر از بنده (بهرام بهرامیان) میدانید در این مدت ادله بسیار برای این نوع عملکرد از سوی مسئولین در خبرگزاریها و روزنامهها چاپ شده است. شاید آنچه گفته شده است تمام وقایع نباشد و من به عنوان سازنده این اثر نیز محق باشم درباره آنچه میساختم دانستههای خود را در اختیار شما بگذارم و چون شما را متدین و آگاه میدانم تصمیمگیری و رسیدگی را از شما درخواست نمایم.
«آینه شمعدون» در ماههای ابتدایی امسال به نگارش درآمد. سپس طبقه قوانین وقت به شورای تهیه کنندگان ارائه گردید. نظرات شورا در فیلمنامه لحاظ شد و سپس مجددا مورد برسی قرار گرفت و باز برای اینکه نظرات تکمیلی شورا تامین شود برای رفع اشکالات، مشاورانی از طرف اتحادیه معرفی شدند که با مشاوره آنها فیلمنامه تایید و سپس به تصویب شورای اتحادیه رسید و اینگونه فیلمنامه مذکور روانه اداره نظارت و ارزش یابی شد و همین فیلمنامه در تاریخ 10 خرداد 1391 از آن اداره کل پروانه ساخت گرفت. تاکید میکنم همین فیلمنامه.
با این وجود درست در میانه فیلمبرداری دستور به توقف فیلمبرداری گرفته میشود. متن نامه اداره نظارت که دستور توقیف فیلم در آن صادر شده چنین است: بر اساس بررسیهای انجام شده فیلمنامه در حال فیلمبرداری با طرح و فیلمنامه مصوب شورای پروانه ساخت مغایرت کامل دارد.
به گزارش خبرآنلاین، در ادامه این نامه آمده است: حرف من این است که با توجه به مراحل اداری درخواست پروانه ساخت، فیلمنامهای که با آن پروانه ساخت گرفته شده باید در ارشاد موجود باشد. بنده عاجزانه از این عزیزان میخواهم که فیلمنامه مورد اشارهشان را در اختیار ما بگذارند تا ما همان فیلمنامه تغیر نکرده را بسازیم. مگر اینکه فیلمنامهای که موید این حجم تغییرات که دوستان ارشاد آن را در بوق و کرنا کردهاند در اختیار نداشته باشند و همه این مصاحبهها که در جواب سکوت گروه سازنده در سایتها آمده تنها برای سرپوش گذاشتن به عمل غیر قانونی دوستان است که معلوم نیست با چه کسی سر جنگ دارند. مسئولینی که جواب تلفنهای اینجانب را برای یکبار هم که شده نمیدهند و مثل مزاحم تلفنی با اینجانب رفتار میکنند و به جای پاسخگویی به صاحبان اثر هر روز وقت کافی برای مصاحبه با سایتهای مختلف آن هم درباره «آینه شمعدون» را دارند و از خلاف سازندهها و تغییر صددرصدی فیلمنامه و بازبینی راشها جهت قیاس فیلم با فیلمنامه اولیه سخن بسیار گفتهاند. در صورتی که تا این لحظه هیچ کس نه از بنده راشهای فیلم را خواسته و نه کسی آنها را مورد باز بینی قرار داده است که بخواهند از این تفاوت سر دربیارند. چرا که خود بهتر میدانند به چه فیلمنامهای مجوز دادهاند. لازم به ذکر است که تمام نامهنگاریهای مربوط به پروانه ساخت و ایمیلهای نظرات شورا موجود است و گواه بر قانونی بودن عملکرد گروه سازنده است.
با این وجود در این مدت هیچکس از ما نخواست که پاسخگو باشیم و تنها از ما خواسته شد سکوت کنیم و به جای آن خودشان هر چه خواستند گفتند و زحمات سازندگان اثر را نادیده گرفتند و برایشان مهم نبود در زمانهای که بخش خصوصی برای سرمایه گذاری در سینما عقب نشسته، فیلمی که داشت در بخش خصوصی تولید میشد اینگونه مورد هجمه قرار بگیرد.
جالب اینجاست که آقایان خودشان هم فهمیدهاند که فیلمنامه فعلی همان فیلمنامه ارائه شده به ارشاد است و از اینرو به جای مقایسه راش و فیلمنامه تمام تلاششان این است که با نظرات اصلاحی فیلمنامه را به قول خودشان ترمیم کنند. هر چند با وجود خویشتنداری گروه سازنده و پس از اصلاح هشتاد درصد مواردی که آقایان درباره آن کلی گویی کردند، شورای پروانه ساخت باز رضایت به ساخت فیلمنامه نداده است و اینبار مصر به آنند که کل فیلمنامه باید عوض شود. حال چرا باید مسئولین محترم نظارت و ارزشیابی چنین خط و مشیای را در پیش بگیرند میتواند دلائل بسیاری داشته باشد که ما از آن بیخبریم.
هرچند آنچه ما را به اینجا کشاند و نظارت و ارزشیابی را در برابر «آینه شمعدون» قرار داد ذکرش نمیتواند خالی از لطف باشد. خبرنگاری در یکی از سایتهای خبری (که البته بعدا مجبور به عذرخواهی شد) فیلمنامه فوق را مورد حملات شدید قرار داد و از متن داستان رویاها بافت و تاویلها نمود. خبرنگاری که فیلمنامه فیلم را به دست آورده بود و از آن اشکالاتی سر هم کرده بود تا آنها را به اداره نظارت و ارزشیابی گوشزد کند. از همانجا بود که مسئولین به فکر فیلم «آینه شمعدون» افتادند و اگر نخواهیم بگوئیم که از ترس میز و صندلی نخواستند پای مجوزی که مسئول قبلی داده بود بایستند حتماً با این جنجال بهانهای یافتند که در این روزهای آغازین تصدی خود، خود را به سر و زبانها بیاندازند که از مهجوریت درآیند و بدعتی تازه بگذارند و از فیلمی که یکبار پروانه ساخت گرفته بود بخواهند دوباره پروانه ساخت بگیرد و با وجود اصلاح فیلمنامه دوباره آن را رد کنند و نخواهند زبان یک خر عاشق که راوی یک داستان فانتزی و مفرح است را بربتابند و بخواهند برای شوخیهای آن فلسفه ببافند و غافل از آن باشند که دایه مهربانتر از مادر شدهاند و قبلتر همین تجربه به صورتی دیگر در کتابی از سوره مهر اتفاق افتاده بود و در آنجا نیز خری راوی بود و کسی متهم به زیر پا گذاشتن ارزشها نشده بود.
همین کافیست تا بنده به گمان خود برای فیلمنامهام جرم بتراشم که واگویه میکنم تا شما هم بشنوید.
- این فیلم طنز است و این به صلاح نیست.
- این فیلم با زبانی شیرین سعی در یادآوری ارزشهای انسانی دارد و شاید این هم به صلاح نیست.
- این فیلم شور و نشاط دارد و حتما این هم به صلاح نیست.
- این فیلم در مورد پاس داشت خانواده است شاید این موضوع هم اهمیت خود را از دست داده.
- این فیلم بهترین عوامل سینما را در اختیار دارد (که من قدردان همه آنها هستم) و شاید این نیز از مشکلات این فیلم است.
آقای وزیر! جرم ما یک چیز است. ما به دنبال ارتقاءکار خودمان هستیم و شاید تنها عیب ما نگاه نکردن از دریچه مدام تکرار از پسِ تجربههای جدید باشد. با امید به اینکه آنچه صحیح است رخ دهد. در اینکه رسیدگی میکنید شکی ندارم.
با امتنان بهرام بهرامیان»
5858