الهام نداف: انتخاب 22 اثر در بخش مسابقه سینمای ایران سی و یکمین جشنواره بینالمللی فیلم فجر، حرف و حدیثهای زیادی به همراه داشت.
برخی از کارگردانانی که نام فیلمشان در میان این 22 فیلم نبود، موضعگیری کردند و دلیل این قرار نگرفتن فیلمشان در بخش مسابقه را جویا شدند.
پاسخ هیات داوران برای نپذیرفتن برخی آثار نیز قابل توجه بود. این اعضا تاکید کردند که ملاک و معیار انتخابشان تنها کیفی بوده و اگر فیلمی در لیست منتخبان قرار نگرفته، حتما استاندارد کافی را برای حضور در جشنواره فیلم فجر نداشته است. (اینجا)
یکی از فیلمهایی که گمان میرفت، در بخش مسابقه سینمای ایران حضور داشته باشد، «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» روحالله حجازی است. این فیلم سومین تجربه کارگردانی این کارگردان است. «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» فیلم قبلی حجازی بود که هماکنون روی پرده سینماهاست و تا اینجا فروش قابل قبولی به دست آورده است.
این فیلم در جشنواره سیام فیلم فجر نیز روی پرده رفت و با استقبال منتقدان و اهالی رسانه مواجه شد، اما هیات انتخاب جشنواره سیام نیز «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» را در بخش مسابقه سینمای ایران جشنواره سیام قرار ندادند.
اما واکنش روحالله حجازی درباره انتخاب نشدن اثر تازهاش در جشنواره سی و یکم فیلم فجر، جالب توجه است. او با تاکید بر اینکه بعد از مشخص شدن فیلمهای بخش مسابقه، با هیچ رسانهای گفتوگو نکرده، به خبرآنلاین گفت: «فرصت خوبی است تا تمام مطالبی که به نقل از من درباره حضور نداشتن فیلم «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» در جشنواره فیلم فجر منتشر شده تکذیب کنم. من با هیچ رسانهای گفتوگو نکردم و این اولین اظهار نظر من در خصوص انتخاب هیات انتخاب است.»
او ادامه داد: «بعد از مشخص شدن 22 فیلم بخش مسابقه جشنواره، تماسهای مکرری با من گرفته شد، اما من به همه خبرنگاران گفتم که مثل شما دلیل انتخاب نشدن فیلمم را نمیدانم، من هم مثل شما هستم، اما یکی از خبرگزاریها همین حرفهای من را منتشر کرد.»
روحالله حجازی، حمید فرخنژاد، هنگامه قاضیانی و ترلان پروانه در پشت صحنه فیلم
کارگردان «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» همچنین افزود: «من مصاحبهای نکردم که با تعاریف مصاحبه منطبق باشد، اما با نقل از من منتشر کردهاند که گفتهام جشنواره فیلم فجر برایم اهمیتی ندارد. این حرف کذب محض است. جشنواره فیلم فجر برای من خیلی هم مهم است و اگر مهم نبود اصلا فیلمم را به جشنواره ارائه نمیدادم. ما به خبرنگاران اعتماد میکنیم و احترام میگذاریم و جوابشان را میدهیم. آنها نباید از این اعتماد سوء استفاده کنند »
حجازی با اشاره به اینکه جشنواره فیلم فجر جشن ملی ما است، عنوان کرد: «به خاطر اهمیتی که این جشنواره برای مردم، سینماگران و مسئولان دارد، هیات انتخاب باید توضیح دهند که چرا بعضی از فیلمها را در بخش مسابقه سینمای ایران نپذیرفتند. من دلیل انتخاب نشدن فیلمم را نمیدانم و دوستان خبرنگار باید این مساله را از مسئولان جشنواره و هیات انتخاب بپرسند و ما را مطلع کنند که چرا فیلممان انتخاب نشده است.»
او درباره دلیلی که برخی از اعضای هیات انتخاب مبنی بر انتخاب نشدن برخی آثار به خاطر نداشتن کیفیت میآورند، گفت: « هیات انتخاب به ما جواب صریح و روشنی نمیدهند، من بارها برای فهمیدن دلیل انتخاب نشدن فیلمم تماس گرفتم، اما کسی جوابگویم نبود. این مساله هم که میگویند فیلمهایی که کیفیت نداشت کنار گذاشته شد، کلیگویی است. آیا فیلم «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» با عواملی که داشت، فیلم بیکیفیتی بود؟ باید در مورد همه فیلمهایی که احتمال حضورشان در جشنواره فیلم فجر بود، جواب روشنی داده شود و برای هر فیلم دلیل خاص خودش مطرح شود.»
این کارگردان سینما ادامه داد: «اگر این فیلم اول من بود، میگفتم نتوانستند در مورد آن به درستی قضاوت کنند. اما «زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» سومین فیلم بلند من است. اگر فیلم بیکیفیت است، صراحتا بگویند کیفیت نداشته است، اگر مشکل ممیزی داشته، خوب روشن این مطلب را بازگو کنند. چرا جوابی به ما نمیدهند؟»
حجازی با اشاره به حضور فیلم «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» در جشنواره سیام فیلم فجر، اظهار داشت: «مردم قاضی خوبی هستند. سال گذشته نیز مردم از حضور این فیلم در جشنواره فجر استقبال کردند و دیدگاه منتقدان و اهالی رسانه نیز مثبت بود. چند فیلم شاخص از جشنواره سی و یکم جا ماندند و باید ببینیم هر کدام از اینها چرا در بخش مسابقه حضور ندارند. سوابق این فیلمسازان مشخص است و افکار عمومی هم به خوبی میدانند.»
او درباره روش هیات انتخاب در گزینش فیلمها، گفت: «دلایلی که دوستان هیات انتخاب میآورند دیگر جواب نمیدهد. کیفیت نداشتن فیلمها، دلیل دوستان در جشنواره سال گذشته بود و به نظرم هیات انتخاب امسال باید پاسخ دیگری به سئوالها بدهد.»
حجازی با تاکید بر اینکه شایعه توقیف فیلمش از سوی او منتشر نشده است، توضیح داد: «من از مسئولان برگزاری جشنواره شنیدم که حجازی قبل از پایان کار هیات انتخاب گفته فیلم من توقیف شده است. این مساله را هم تکذیب میکنم. چندی پیش با یکی از رسانهها در حد یک خط گفتوگو کردم و گفته بودم منتظر اعلام هیات انتخاب هستم و در مورد فیلم شایعاتی شنیدهام. هیچ وقت نگفتم فیلم «زندگی مشترک آقا و خانم محمودی» توقیف شده است.»
او خاطرنشان کرد: «ما در حال حاضر بلاتکلیف هستیم. هیات انتخاب به احترام عوامل و سازندگان فیلم و مخاطبانی که منتظر حضور برخی فیلمها در جشنواره سی و یکم فجر بودند، توضیح دهند که چرا برخی از فیلمها در جشنواره حضور ندارد. اگر هم برای ما احترام قائل نیستند، به خاطر مخاطبان ما صادقانه هر مشکلی هست مطرح کنند و ما هم دلایلشان را میشنویم.»
حجازی ادامه داد: «جشنواره از درخشش بازیگران و عوامل این فیلم محروم شده است. آقای فرخنژاد یکی از متفاوتترین بازیهایش را ارائه داده است.بازی پیمان قاسمخانی که همه را غافلگیر میکند. هنگامه قاضیانی و ترانه علیدوستی نیز متفاوتترین بازیهایشان را ارائه کردهاند. ترلان پروانه هم با این فیلم ورود به دنیای بزرگسالی دارد. از فیلمنامه تا فیلمبرداری و گریم همه چیز خوب است و واقعا ظلم بزرگی به این فیلم شده است. شده آنهایی که این فیلم را دیدند میتوانند تفاوتها را احساس کنند.»
این کارگردان در پایان گفت: «سال گذشته هم فیلمهای منتخب در شان جشنواره سیام نبود و انگار سال به سال جشنواره فجرخنثیتر می شود. این انتخابها جذابیتهای هر سال را هر سال را کمتر می کند. فیلمی که من ساختم از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی پروانه ساخت دارد. برایم دردناک است که اتفاق سال گذشته در مورد فیلم «زندگی خصوصی آقا و خانم میم» دوباره تکرار میشود.»
«زندگی مشترک آقای محمودی و بانو» با مضمون اجتماعی مقابل دوربین رفته است. داستان این فیلم روایت تاثیر مهمانان بر زندگی خانواده آقای محمودی است که بازگوکننده تفاوتهای آشکار فرهنگی در انتخاب سبک زندگی است. ترانه علیدوستی، پیمان قاسمخانی، هنگامه قاضیانی و حمید فرخنژاد در این فیلم بازی میکنند.
58246