احتمال استفاده از تجربه اشتباه گذشته در غرق شدن جکت فاز 13 پارس جنوبی قوت گرفت.

دیروز در شرایطی دومین جکت فاز 13 پارس جنوبی در حال نصب در آبهای خلیج فارس طی حادثه ای در این دریا غرق شد که در روزهای آخر سال 89 نیز مشابه این حادثه در آبهای جزیره هنگام به وقوع پیوست و تا کنون نیز موفق به بیرون آوردن جکت E4 از آب نشده اند.
درآن زمان نیز اگرچه در ابتدا مسوولان نفتی از بررسی علل آن گفتند اما درنهایت بی احتیاطی دلیل اصلی این حادثه عنوان شد.
در سال 89 در نهایت علت حادثه از سوی کارشناسان در نحوه استفاده از این جرثقیل جستجو شد. به گفته این کارشناسان برای نصب جکت در میدان نفتی هنگام از آنجا که امکان بالابردن آن بوسیله جرثقیل وجود نداشت؛ از روش lunch استفاده شد. یعنی، ابتدا جکت را در آب سر می‌دهند و پس از غوطه‌ور شدن آن در آب، جرثقیل آن را می‌چرخاند و در محل خود می‌نشاند؛ اما در نهایت، آب جکت را غرق و به کف دریا برده است.
مهدی اعتصام مدیرعامل شرکت صدرا در خصوص حادثه روز گذشته که منجر به غرق شدن جکت فاز 13 پارس جنوبی شد تاکید دارد: هنوز علت حادثه مشخص نشده است و شرکت صدرا مشغول بررسی علت حادثه است و بزودی در این باره اطلاع رسانی خواهد شد.
این درحالی است که پس از حادثه سال 89 ، شناور HL 5000 پس از انجام تعمیرات اساسی و انجام تست‏های مختلف و دریافت گواهینامه‏های بین‏المللی از آبان ماه سال جاری با شرایط بسیار ایده‏آل آمادگی نصب کلیه سازه‏های دریایی در مناطق مختلف نفت و گاز خلیج فارس را پیدا کرد.
درآ ن زمان طراحی و مهندسی بوم جرثقیل اصلی شناور HL 5000 با همکاری متخصصان داخلی و کره جنوبی مورد بهسازی قرار گرفت.
شناور HL 5000 قرار بود پس از نصب زیرسازه فاز 13 پارس جنوبی اسکله بوشهر را ترک کند و پس از آن نصب زیرسازه فازهای 22 و24 و همچنین سایر فازهای پارس جنوبی را در دستور کار خود قرار دهد.
این درحالی است که قرارداد ساخت شناور جست‌وجو و نجات برای سکوی نیمه‌شناور امیرکبیر در آب‌های دریای خزر میان شرکت‌های نفت خزر و صدرا امضاء شده است.
به گفته معاون مدیرعامل شرکت نفت خزر در این مراسم به دلیل عمق زیاد دریای خزر، ساخت و به کارگیری شناورهای جست‌وجو و نجات در اولویت قرار دارد.
در این مراسم، مهدی اعتصام، مدیرعامل شرکت صدرا، نیز با اشاره به شرایط حساس کشور تاکید کرده است: رسالت همه ما عبور از این بحران‌ها و تحریم‌های بین‌المللی است؛ از این‌رو، امیدواریم بتوانیم نیازهای تخصصی در بخش تأمین شناور، تعمیرات و تجهیزات آن را برطرف کنیم.
طراحی شناور جست‌وجو و نجات به دلیل مختصات ویژه آب‌‌‌های عمیق خزر منحصر به فرد بوده و مقرر است به عنوان نخستین شناور جست‌وجو و نجات در دریای خزر جنوبی و میانی به کار گرفته شود.
بنابراین در شرایطی که این چندمین باری است که عملیات دریایی صدرا طی دو سال گذشته با مشکل مواجه می شود به نظر می رسد طی روزهای آتی با توجه به امضای چنین قراردادی علل اصلی این حادثه با حساسیت بیشتری پیگیری شود.

39221

منبع: خبرآنلاین