Shelfwaring یک معنای معمولی دارد که همانا قرار دادن دیسک یا نرم افزار در قفسه است. این معنا در دنیای کامپیوتر و آی تی بکار گرفته نمی شود.
در عوض معنای دیگری وجود دارد که شاید زیاد به آن برنخورده باشید، اما مصادیق ایرانی آن را زیاد دیده باشید.
اجازه دهید تا مصادیق این واژه گفته شود تا درک آن راحت تر صورت پذیرید.
· نرم افزاری که پس از ایجاد، در قفسه رفته و هرگز از آن استفاده نشود.
· نرم افزاری که کلا با هدف گذاشتن در قفسه ساخته می شود (با غرض و عمدا)
· نرم افزاری که بابت آن پول کلانی داده شده ولی هرگز از آن استفاده نمی شود.
با توجه به موارد گفته شده حالا بهتر می توان مفهوم shelfware را دریافت. فردی در سازمانی بر اساس علاقه شخصی و تشخیص فردی نرم افزاری را می رخد و بعد می فهمد که برنامه در سازمان محل کارش کارآیی ندارد و یک راست آنرا در قفسه دیسک ها قرار می دهد. این مورد در سازمانهای دولتی و حکومتی شکل پالیسی به خود می گیرد؛ یعنی فردی در آژانس حکومتی با توجه به سیاست گذاری جدید دستور خرید نرم افزاری را می دهد و ناگهان با تغییر پالیسی یا مدیریت، نوع نرم افزار نیز تغییر می کند.
Shelfware در ادارات دولتی و حکومتی که منبع مالی آن از جیب شخصی نیست، به وفور دیده می شود و شرکتهای شخصی کمتر با این موضوع درگیر هستند مگر اینکه اسیر مشاور نرم افزاری و یا تبانی های مدیریت ای تی با سازندگان نرم افزاری شوند.
اما راه درمان shelfwaring چیست؟
یکی از درمان های موجود به عقیده کارشناسان کلود کامپیوتینگ است.
کلود کامپیوتینگ استفاده از منابع نرم افزاری و سخت افزاری مستقر در مکانی بیرون از سازمان است که به صورت اجاره ای در اختیار مشتری قرار داده شده و در عوض آن، هزینه ای بابت استفاده از برنامه یا سخت افزار و ... گرفته می شود.
کاربر به صورت از راه دور به نرم افزار وصل شده و کارها را پس از انجام روی هارد کلود (بیرون از سازمان و جایی که اجاره کرده) ذخیره می کند و بعدا از هر جای دیگر می تواند به آن دسترسی پیدا کند.
کلود برای سازمانهای بزرگ که نمی خواهند یک نرم افزار را برای یک کارمند (از بین 100 هزار کارمند) اختصاص دهند، ایده آل است؛ ضمن اینکه هزینه ای بابت خرید نرم افزار نمی دهند.
Software as a service یا SaaS بعنوان یکی از پلتفورم های اصلی در محیط کلود ارزیابی می شود که می توان سیاست گذاری درباره امور نرم افزاری را تحت آن جلو برد.
بهرحال با ورود به دنیای کلود می توان عملا جلوی هزینه های shelfwaring را گرفته و ضمن استفاده بهینه از نرم افزارهای به اشتراک گذاشته شده، ارتقای سازمانی در محیط های آی تی را پیش برد.
5656