در موضوع مذاکرات هستهای ایران به نظر میرسد که طرفین به گونهای موضع گیری میکنند که هزینه شروع دیپلماسی را به گردن طرف مقابل بگذارند. چه آنکه در خلال تعویق طولانی در برپایی دور جدید مذاکرات، شاهد موضعگیریهایی هستیم که توام با حسن نیت نیست.
در چنین فضایی طرفین در اختلافاتی که کما فی السابق ادامه دارد، امتیازهایی را هم گاهی پیشبینی میکنند تا مذاکرات در راستای مشوقها و امتیازات متقابل ادامه یابد و مدالیتهای برای تداوم مذاکرات در پیش رو باشد.
اگرچه طیف افراطی 1+ 5 میخواست آژانس بین المللی انرژی اتمی، اعلام کند که توان راستی آزمایی در فعالیت هستهای ایران را ندارد اما بار دیگر گزارشی از سوی آمانو منتشر شد که مطالب تکراری گزارشهای پیشین را در خود داشتو این خواسته طیف مذکور را تامین نمیکرد. علت هم آن بود که مذاکرات اخیر نمایندگان آژانس در ایران، منفی نبود و اگرچه خیلی منتج به نتیجه نشد اما منجر به قطع مذاکرات هم نشد.
از همین رو است که گاهی مشوقهای نه چندان جدی برای مذاکرات قزاقستان مطرح میشود. اگرچه طرف مقابل از ایران میخواهند اطمینان جدی برای صلح آمیز بودن فعالیتهایش ارائه دهد اما حد نهایی پیشنهادی که آنها مطرح میکنند این است که فقط تحریم طلا و فلزات گران بها را می شکنند که مشوق جدی نیست! شکسته شدن تحریمهای بانکی و نفتی و پذیرش حق هستهای ایران، میتواند یک پیشنهاد جدی تلقی شود تا از جانب طرف ایرانی مورد بررسی قرار بگیرد.
به نظر میرسد فناوری و سوخت بالای 5 درصد موضوع قابل مذاکره در مذاکرات آتی ایران و 1+5 خواهد بود. ناگفته نماد که مواضع مقام معظم رهبری برای ادامه این مذاکرات کمک شایانی کرد که موضع گیریها طرفین جدیتر باشد و طرف مقابل بداند که ایران «مذاکره برای مذاکره» را نمیپذیرد بلکه «مذاکره برای نتیجه» را انتظار دارد.
/2929