به گزارش خبرآنلاين، كتاب حاضر، ترجمهاي است از مدخل «فيلم»، نوشته تامس السيسو وا. پوپ، در دانشنامه زبان و زبانشناختي به اضافه يادداشتهايي كه برخي از اصطلاحات بهويژه زبانشناختي ـ داخل متن را توضيح ميدهد. کتاب «مروری بر مطالعات نشانهشناختی سینما» در 10 فصل تدوين شده است. «مقایسه سینما با زبان: دستور سینما»، «صورت گرایی(فرمالیسم) و ساختارگرایی، «بازکاوی سوسور و احیای مطالعات زبان شناختی سینما»، «دیدگاه متز در باب «همنشینی بزرگ تصویر فیلمی»، «جایگاه زبان شناختی تصویر»، «فراتر از سوسور: رمزگانها و فرآیندهای دلالت» و ... از فصلهای این کتاب است.آنچه در اين مجموعه آمده است مروري است تاريخي ـ تحليلي بر مطالعات زبانشناختي و نشانهشناختي سينما در غرب، و عمدتاً اروپا.
در اين كتاب، مطالعات زبانشناختي و نشانهشناختي سينما به سه دوره تقسيم شده است. در مرحله نخستين سينما را فاقد نظام زبان و فقط داراي قوه ناطقه / لانگاژ يا به عبارت بهتر «قوه فيلمي» دانستند. و يكبار قائل به نظام زبان يا «لانگ» براي سينما شدند، اما در مرحله سوم از رويكرد ديگر زبانشناختي دستور زايشي، دستور شناختي، معنيشناسي، كاربردشناسي، تحليل متن، تحليل گفتمان و مواردي از اين دست در مطالعات سينما بهره گرفتند.
بر اساس گزارش پايگاه اطلاع رساني سوره مهر، رضا مهدوی پژوهشگر موسیقی کتاب رساله آهنگسازی محسن الهامیان را زمینه ساز استعدادهای برتر در موسیقی ایرانی و غربی دانست. مهدوی در تبیین کتاب «رساله آهنگسازی» گفت: رساله آهنگ سازی از موارد مهم در شکلگیری و شخصیت پردازی در آثار ارائه شده از سوی موسیقی دانانی است که میخواهند از فرم های بینالمللی برای بیانی علمی و جدی از موسیقی نمونههایی را خلق کنند.
وی ادامه داد: این کتاب به صورت روان و سهل تمریناتی را در کنار مباحث علمی در فصلهای مجزا دارد که باعث فراگیری صحیح و دقیق علاقهمندان و مخاطبان موسیقی میشود. و یکی از فصلهای مهم کتاب فصل دهم است که مولف با شناخت دقیق از موسیقی ایرانی مبحث آهنگسازی را با مهارت در کنار دیگر مباحث موسیقی ایرانی تدوین کرده است. این کتاب زمینه ساز تعالی استعدادهای آهنگسازی در موسیقی ایرانی و غربی به شمار میرود.
مدیر اسبق مرکز موسیقی حوزه هنری همچنین آثار منتشر شده الهامیان در حوزه هنری را کارهای در خور توجه دانسته در این باره خاطر نشان کرد : خوشبختانه الهامیان از اساتید مبرز این رشته است که تا به حال تالیفات و ترجمههای درخور توجهی را همواره با پشتکار خود به جامعه موسیقی ایران هدیه کرده است. حوزه هنری این افتخار را داشته که از سال 68 تاکنون عناوینی مهمی را از این هنرمند به زیور طبع آراسته گردانیده است.
کتاب رساله آهنگسازی در 10 فصل کلی تقسیم شده است که این فصلها از دو بخش مجزا تشکیل شده است٬ بخش اول موسیقی تونال که آهنگسازی در نتهای یونان باستان است و بخش دوم نیز آهنگسازی در نتهای ایرانی اصفهان، شور٬ ماهور و... را شامل میشود٬ در اصل باید بدانیم که برای هر كدام چگونه باید آكورد بنویسیم که با راهنماییهایی که در کتاب شده میتوانیم نتها را طراحی کنیم.
الهامیان کتاب «رساله آهنگسازی» برای دانشجویان و پژوهشگران موسیقی مفید ارزیابی کرده، در این باره اظهار داشت: فكر میكنم این كتاب اثر سودمندی برای دانشجویان٬ پژوهشگران و آهنگسازان موسیقی باشد٬ زیرا کتاب از نكات بسیار اولیهای شروع كرده، دانش پژوه را گام به گام به جلو راهنمایی و هدایت میکند. در این کتاب طراحی موسیقی تشریح شده است. همچنین طراحی ریتمیک نیز مورد بررسی قرار گرفته است. چون در یک موسیقی موفق جدی مهمترین مطلبش طراحی است. آنچه كه ما خبر نداریم، طراحی موسیقی هست كه چگونه این طراحیها به یک ملودی ختم شود.
کتاب رساله آهنگسازی تولید مرکز موسیقی حوزه هنری است که در قطع وزیری و در شمارگان 2500 نسخه مهر منتشر شده است.
6060