نشست بررسی سی و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با رویکردی به برگزاری سی‌ و دومین دوره هشتم اسفند در تئاتر شهر برگزار شد.

زینب کاظم‌خواه: قادر آشنا مدیر کل هنرهای نمایشی به همراه پیمان شریعتی مدیر اجرای جشنواره تئاتر فجر و همچنین اسماعیل عالیزاد دبیر جشنواره سی و دوم در نشستی به بررسی سی ‌و یکمین جشنواره بین‌المللی تئاتر فجر با رویکردی به برگزاری سی‌و دومین دوره پرداختند و به سئوالات خبرنگاران پاسخ گفتند.
 
در ابتدای این نشست قادر آشنا در پاسخ به سئوال یکی از خبرنگاران که چه تضمینی برای اجرایی شدن برنامه‌ها از سوی دبیر جدید با توجه به تغییر دولت وجود دارد گفت: «ما انسانیم و تعهد داریم باید به وظیفه‌مان عمل کنیم. ما چون به معاد اعتقاد داریم تا زمانی که هستیم کاری که می‌توانیم را انجام می‌دهیم. بنابراین هر مدیری تا هر وقتی که باشد باید وظیفه‌اش را انجام دهد.دبیر هم باید حرف‌ها را بشنود و آن‌ها را به کار ببندد.»
 
او در ادامه با اشاره به دیر منتشر شده فراخوان سال گذشته متذکر شد: «قطعا یک کار هنری مثل تئاتر وقتی انجام می‌شود اگر به موقع نباشد تاخیرها به آن صدمه می‌زند. به نظرم سال گذشته تاخیر در فراخوان داشتیم. اگر این اتفاق زودتر می‌افتاد ما فرصت در اختیار داشتیم و می‌توانستیم کارها را زودتر آماده کنیم؛ این جزو ضعف‌های جشنواره سال گذشته بود.»
 
مدیر کل هنرهای نمایشی درباره حضور یک بازیگر در تئاترهای متعدد این نکته را از اشکالات جشنواره دانست و یادآور شد:«گاهی یک بازیگر در شش کار بازی می‌کند و این ستاد اجرایی جشنواره را با اشکال مواجه می‌کند که این موضوع هم در سالن دادن و هم در داوری تاثیر دارد.»
 
او یکی دیگر از ضعف‌های جشنواره عدم استفاده از کانون‌های تخصصی ذکر کرد و تاکید کرد: «ما به خرد جمعی این افراد نیازمندیم.»
 
آشنا ضعف دیگر را عدم شفافیت بخش ویژه جشنواره و همچنین ترکیب داوران ذکر کرد.
 
او همچنین بر این باور است که فراخوان جشنواره تئاتر فجر باید جزییات را به شکل کامل منتشر کند مثلا این‌که حق الزحمه یا ممیزی به چه صورت هست باعث می‌شود که مخاطب با رغبت بیشتری در جشنواره حضور یابد.
 
خبرنگاران حاضر در جلسه امروز همچنین به سطح ضعیف کارهای جشنواره امسال اشاره کردند که آشنا گفت من تا حدی درباره بحث محتوایی کارها با شما موافق هستم.
 
او توضیح داد: «در جشنواره امسال تمام تلاشم این بود تا می‌توانم کار ببینم. گاهی در روز سه کار هم دیده‌ام اگر بخواهم به جشنواره نمره دهم کارها، از نظر شکل و محتوا کارهای خوبی بودند. کارهایی که از مناطق آمد کارهای خوبی بود دلیل‌اش هم این بود که این کارها فرآیندی را طی می‌کنند و در شهرهایشان هم اجرا می‌شوند.»
 
آشنا درباره یکی دیگر از ضعف‌ها جشنواره امسال یعنی عدم حضور چهره‌های پیشکسوت تئاتر گفت: «در جشنواره امسال می‌توانستیم از خرد جمعی بیشتری استفاده کنیم و از حضور پیشکسوتان بیشتر و بهتر استفاده کنیم.»
 
به گفته آشنا بعضی از کارهایی در جشنواره امسال حضور داشت در محتوا و شکل دچار اشکال بودند و به اعتقاد او بعضی از کارها اصلا نباید در جشنواره حضور می‌یافت.
 
او همچنین درباره عدم توجه نمایش‌های جشنواره به موضوعات اجتماعی گفت:«ما به آیین‌ها و سنت‌ها توجه نکردیم و بیشتر به زندگی شهری توجه داشتیم.»
 
پیمان شریعتی مدیر اجرایی جشنواره نیز گفت که با بخش اعظم حرف‌هایی که خبرنگاران مطرح کردند موافق است اما در عین حال تصریح کرد: «بعضی از انتخاب‌ها به دبیر جشنواره بر می‌گردد که باید پاسخگو باشد.»
 
او نیز به تاخیر انتشار فراخوان جشنواره اشاره کرد و اظهار امیدواری کرد که با انتشار به موقع فراخوان مشکلاتی که امسال با آن مواجه بودند را نداشته باشند.
 
شریعتی همچنین درباره پیشنهاد یکی از خبرنگاران که با وضعیت بخش بین‌الملل جشنواره امسال این بخش در جشنواره نباشد تاکید کرد: «ما می‌خواهیم که جشنواره‌مان بین‌المللی باشد، اما در این میان این‌که چطور انتخاب کنیم مهم‌تر است. ما با طیف تئاتری‌هایی روبرو هستیم که سلایق مختلفی دارند. مثلا در مورد نمایش کره جنوبی طیف نقدها پنجاه پنجاه بود. یا کاری که از کشور استرالیا آمده بود قبل از این در 9 فستیوال شرکت داشت.»
 
او درباره این سئوال که نمایشی در بخش بین‌الملل حضور داشت اولین حضور در جشنواره‌ای خارجی بود توضیح داد:«ما در دوره 29 و 30 بخشی به نام یونیما داشتیم که در شهرستان‌ها می‌چرخیدند که امسال نیز از کشور لبنان و یونیمای آلمان دعوت شدند که در واقع آن‌ها با هدف دعوت شدند.»
 
در بخش دیگری از این نشست درباره کارت‌های VIP سوال شد که شریعتی جواب داد: «کوتاهی از من بود که نظارت بر صدور این کارت‌ها نداشتیم؛ اگر سال دیگر باشیم سعی می‌کنیم که این کارت‌ها را جمع‌آوری کنیم و سال آینده تلاش می‌کنیم که این احترام مضاعف شود.»
 
آشنا در بخش دیگری از این نشست درباره همگانی کردن هنر تئاتر سخن گفت و یادآور شد که جشنواره امسال از حد خود فراتر رفت و برای شاهد این امر گفت: «جشنواره امسال همزمان با هیچ جشنواره دیگری نبود همچنین امسال با مسئولان کشوری و کمسیون‌های مختلف رایزنی‌هایی داشتیم که جلساتی در خصوص تئاتر داشته باشیم. قرار بود که دبیر جشنواره با آقای لاریجانی رئیس مجلس دیدار کند، هماهنگی‌ها هم صورت گرفت ولی برای دبیر مشکلی پیش آمد نتوانست به آن جلسه برود.»
 
او یادآور شد: «از رییس جمهور هم وقت اختصاصی خواستیم که یا این وقت را دهد یا در اختتامیه حضور یابد که ایشان در اختتامیه حضور یافت.»
 
آشنا یکی از اشکالات اساسی جشنواره فجر را نداشتن اساسنامه و آیین‌نامه ذکر و گفت: «با وجود این سعی می‌کنیم شورای سیاستگذاری را در بالاترین سطح برگزار کنیم.»
 
او یکی از تفاوت‌های این جشنواره با دوره‌های قبل را در این دانست که الان وزیر ارشاد و رئیس جمهور پیگیر مسایل جشنواره تئاتر هستند.
 
آشنا تاکید کرد سالی که گذشت یکی از سخت‌ترین سال‌ها از نظر مالی برای جشنواره و تئاتر بود، اما اظهار خوشحالی کرد که با وجود این شرایط سخت هیچ بدهی را به سال بعد نخواهند برد.
 
او درباره اجرای کارهای جشنواره متذکر شد: «ما مکانیسمی را طراحی کردیم مدیران بروند کارها را ببینند و شورای هنری تشخیص دهند کاری اجرای عمومی داشته باشد یا نه. تا الان دو برابر تعهد سال گذشته تعهد اجرا داده‌ایم.»
 
در پایان این نشست اسماعیل عالیزاد که چند هفته‌ای از تصدی‌اش بر دبیر جشنواره می گذرد سخن گفت و یادآور شد که داعیه برداشتن سنگ بزرگ را برای زدن ندارد.
 
او یادآور شد: «امیدوارم با اتکا به بدنه تئاتر بتوانیم حتی یک گام کوچک در این زمینه برداریم که اگر نشد بیهوده این‌جا نشسته‌ایم.»
 
او در ادامه قول‌هایی را داد و از خبرنگاران خواست که در آینده مطالبه این قول‌ها را داشته باشند.
 
دبیر سی و دومین جشنواره تئاتر فجر خبر از اخذ سند راهبری جشنواره داد و گفت که این سند راهبردی نقشه راهی است که باید تدوین می‌شد و این سند می‌تواند به عنوان یک سند قابل اتکا اطلاق شود.
 
او همچنین گفت که فراخوان جشنواره تا پیش از سال جاری تمام می‌شود و قبل از پایان فروردین منتشر خواهد شد.
 
همچنین فراخوان پوستر جشنواره تئاتر امروز منتشر می‌شود و همه هنرمندان این عرصه می‌توانند آثارشان را تا 31 فروردین ارسال کنند.
 
عالیزاد تاکید کرد: «در جشنواره سی‌و دوم به شدت به نظم و برنامه‌ریزی پایبند خواهیم بود.»
 
به گفته او قرار است گروهی به نام شورای کارشناسان جشنواره سی و دوم به عنوان بازوی مشورتی در جشنواره حضور داشته باشند که این افراد به لحاظ جایگاه و تخصص در تئاتر شناخته شده هستند.
 
او از همه گروه‌ها و نمایش‌هایی که بعد از جشنواره 31 اجرای عمومی دارند خواست در بخش مرور جشنواره 32 حضور داشته باشند و درخواست کتبی خود را به دبیرخانه بفرستند.
 

58244

منبع: خبرآنلاین