به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، در ادامه سومین مناظره نامزدهای ریاست جمهوری، نوبت به غلامعلی حدادعادل رسید که به تشریح برنامههای دیپلماتیک خود بپردازد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری، با بیان اینکه در فضای داخلی کشور، حل مشکل اقتصادی برای همه نامزدها مهم است، ادامه داد: بخشی از این مشکل به دلیل وجود تحریمهاست که به نظرم میشد آن را کاهش داد. در سیاست خارجی ما حل مشکل تحریمها مهم است. برخی فکر میکنند این مشکل با رفتن کسی و آمدن دیگری حل میشود. برخی هم فکر میکنند با لبخند به تحریم کنندگان و دم کدخدا را دیدن {بخشی از اظهارات پیشین حسن روحانی}، مشکل حل میشود. برخی هم همه مشکل را به گردن دولت فعلی میاندازند.
وی همه این تحلیل ها را رد کرد و گفت: همه می دانند که ایرادات به فعالیت هسته ای ما از موضوع سیاسی است و این ربطی به مدیریت دیپلماسی ما ندارد. مشکل ما با آمریکا بر سر اصل استقلال ما است که آمریکا با آن مشکل دارد و به همین دلیل هم تحریمهایی را علیه ایران اعمال می کند. پایه اصلی حل مشکل تحریم این است که از موضع عزت و اقتدار مذاکرده کنیم. ممکن است ملتی مشکل داشته باشد، اما اقتدارش را حفظ می کند تا مشکلش حل شود. با روحیه عزت مدارانه مردم می توانیم مقاومت مقدرانه بکنیم.
حدادعادل با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری که تحریم را تحمیلی خواندهاند، گفت: الان هم باید همچون جنگ تحمیلی مقاومت کنیم. ملت پشتیبان ما است و ما در مقابل آمریکا دست هایمان را بالا نمیبریم. کما اینکه چین هم چنین نکرد.
سپس دیگر نامزدها سوالات خود را از حدادعادل پرسیدند.
سعید جلیلی: من نظری ندارم.
محمدباقر قالیباف: ما که بحثی درباره رفتارهای حق طلبانه نداریم. اما درباره اینکه گفتید با مدیریت این موضوع حل نمی شود؛ اتفاقا من معتقدم که موضوع مدیریت در حل مشکلات دیپلماتیک کلیدی است.
محمدرضا عارف: فرمودید از موضع عزت و اقتدار مذاکره کنیم. چه زمانی به چنین موضعی می رسیم که مذاکره کنیم؟
سیدمحمد غرضی: عزت و اقتدار مربوط به موقعیت فعلی کشور است یا محصور در کتابهاست؟ آموزش و پرورش و آموزش عالی ما جوانان را در 27 سالگی هم به اشتغال نمی رساند. در چنین وضعیتی چگونه می خواهیم بگوییم عزت و اقتدار داریم؟ اگر اشاره به چین می کنید، چین پس از اینکه تولیداتش را در سطح جهان تقسیم کرد و چهارشنبه بازارهای همه دنیا را گرفت، نیکسون مجبور به مذاکره با او شد.
محسن رضایی: من واقعا تعجب می کنم که آقای حدادعادل شعاری صحبت میکنند؟ مگر ما وقت شعار دادن داریم؟ در کشورمان با دوگروه مواجهیم. یک عده فقط شعار می دهند؛ مثل کسانی که در زمان اشغال خرمشهر از تهران شعار می دادند. گروهی هم می گویند کار تمام شده و باید برویم مذتاکره کنیم. این یعنی چی؟ آیا این کار از موضع ضعف نیست؟ این کارها آثار تحریم ها را بیشتر نشان می دهد. فکر می کنید چرا آمریکا وارد مذاکره جدی با ایران نمی شود ؟ برای اینکه آثار تحریم ها بیشتر نمایان شود. سوال این است که آیا ما نمی توانستم کاری بکنیم که آمریکا چین و روسیه را با خودش همراه نکند؟ آیا نمی شد کاری کرد که تحریم ها بیشتر نشود؟ اگر تولید را راه بیاندازیم، آمریکا در می یابد که اشتباه کرده است. با چه زبانی بگویم که حل مساله اقتصاد، کشور را از مشکلات دیپلماتیک بیرون می آورد؟ ما باید ظرفیت های اقتصادی بزرگمان را نشان دهیم تا دشمنان ببینند که ما چقدر موفق هستیم و آنها نمی توانند کاری بکنند. اگر آمریکا ببیند که قدرت ریال ما بیشتر شده، حاضر به مذاکره با ما خواهند شد. اینکه ما مقاومت میکنیم درست، اما باید ببینیم که از این مقاومت چه به دست می آوریم.
علی اکبر ولایتی: در طی 34-35 سالی که از انقلاب گذشته، همواره با مشکلاتی در منطقه و عرصه بین الملل مواجه بودیم. ما دیپلماسی جنگ و مذاکرات را همزمان داشتیم که سخت تر از مذاکرات هسته ای امروز بود. مقاومت باید توام با تدبیر باشد و دربرابر مشکلات بایستیم و تدبیر کنیم.
حسن روحانی: صحبتی ندارم.
غلامعلی حدادعادل در نهایت پاسخ داد: من هم معتقدم که مسائل دیپلماسی تنها با مدیریت حل نمی شود و مستهظر به عزت و قدرت ملی است. برای اینکه چه زمای به چنین عزتی می رسیم هم باید متوجه نظر رهبری باشیم.
او که می گفت «من فقط شعار مقاومت نمی دهم» افزود: بنده می گویم بنیان های اقتصادی کشور را تقویت کنیم که ملت با عزت سر میز مذاکره بنشیند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری خطاب به ولایتی ادامه داد: اینکه شما میگویید مذاکرات گذشته سخت تر بوده را من قبول ندارم. امروز قوت و اثر ما در جهان سبب شده که دشمنان شدیدتر از قبل با ما برخورد کنند.
وی به دولتهای گذشته و آنچه که ضعف دیپلماسی در دولت خاتمی می خواند اشاره کرد و گفت: من کتاب «مبانی نظری و مستندات برنامه چهارم توسعه» را همراه خود دارم که در آن آمده «در سال 82 به نظر می رسد که با بروز بحران در دو عرصه داخلی و خارجی کشور ایران را نمی توان یک قدرت در عرصه جهانی دانست و حتی دارای قدرت ملی هم نیست». من معتقدم که این مواضع کارساز نیست و روزی می توانیم از طریق مذاکره، مشکل دیپلماسی کشور را حل کنیم که از این نوع مواضع نگیریم.
به گفته وی قدرت دیپلماسی ما در گرو حمایت از مظلوم است. امام دست خالی در کشور صاحب اقتدار بود و به پیروزی رسید و در جهان اثرگذار شد. با جهاد اقتصادی می توانیم به تحریم هم غلبه کرده و آن را به فرصت تبدیل کنیم.
محمدرضا عارف در تذکری به حدادعادل گفت: در مجمع تشخیص مصلحت هم راجع به این کتاب بحث شد که آیا واقعا مبنای برنامه چهارم قرار نگرفته است یا نه؟ شما که همین برنامه را در مجلس هفتم تصویب کردید چرا این ایراد را نگرفتید و قانون برنامه را اصلاح نکردید؟
حدادعادل هم در پاسخ گفت: همان زمان هم چون از جهت مبانی نظری به قانون برنامه ایراد داشتیم قانون برنامه را به مجلس برگرداندیدم و برخی موارد اقتصادی آن را اصلاح کردیم. 100 نفر از نمایندگان مجلس هم می خواستند از رئیس جمهور سوال کنند که چرا چنین کتابی از سوی سازمان مدیریت دولت به چاپ رسیده است؟
/2929