وقتی تئوری «شبکه عارف» را توضیح می دهد و درس به پایان میرسد یک از دانشجویان نظرش را درباره انتخابات می پرسد؛ پاسخ محمدرضا عارف جالب است«هیچ وقت سر کلاس نگذاشته ام بحثی سیاسی شود. در بیرون از کلاس در این باره صحبت می کنیم».
«نمی خواهید انصراف بدهید؟»،« می شه کار کرد؟»، « قبل از آمدن هاشمی خیلی ها نمی خواستند رای بدهند و بعد با آمدن هاشمی اقبال شد...!»، «با وجود کانون های قدرت پا جلو می گذارید؟»، « چرا نتوانستید تا حالا....» اینها سئوالهایی است که دانشجویان در راهرو دانشگاه از محمدرضا عارف می پرسند. او به بعضی سئوال ها پاسخ می دهد و بعضی را بیننده فقط می شنود.
عارف در این فیلم تبلیغاتی می گوید«هزینه ای که در سال 88 دادیم عبور از حاکمیت بود». او به دانشجویی اشاره می کند که در ستادی کار می کرد و فردای انتخابات ستاره دار می شود.
دوربین دیگر در دانشگاه نیست و به شهر آمده؛ سوار ماشینی از میدان فاطمی وارد خیابان شهید گمنام می شود، همان خیابانی که کمتر از یک ماه پیش او و خیلی های دیگر برای ثبت نام در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم وارد آن شده بودند؛ صدای عارف روی تصویر می گوید« وارد بازی باخت باخت شده ایم...»
محمدرضا عارف نامزد اصلاح طلب انتخابات ریاست جمهوری یازدهم در اولین فیلم تبلیغاتی اش می گوید «هیچ وقت برای کاری کاندیدا نشدم و منشم این بود که بی سر و صدا عمل کنم. چون می خواستم معلمی ساده باشم و بهتر این بود که چهره غیررسانه ای باشم.»
او در این مستند به «کنار گذاشتن عقلانیت و توانایی های موفق» انتقاد می کند و با اشاره به اینکه انقلاب برای ما هزینه کرده و ما تا به حال با آزمون و خطا پیش آمده ایم می گوید:«دیگر نمی توانیم با روش های آزمون و خطا عمل کنیم.»
او که معاون اول دولت سید محمد خاتمی بوده است در فیلم تبلیغاتی اش می گوید« سال 84 می توانستم بیایم جلو ولی دیدم دیگران هستند ولی حالا به میدان آمده ام و خودم را عرضه می کنم.»
دوربین در شهر می چرخد و صدای محمدرضا عارف روی تصویر به مخاطب می گوید:« دهه چهارم انقلاب شده و مردم هنوز نسبت به آینده نگران هستند. 160 کشور دنیا تورم یک رقمی دارد و ما جزود معدود کشورهایی با تورم دو رقمی هستیم.»
عارف در این مستند تبلیغاتی اشاره ای هم به قانون هدفمندی یارانه ها می کند: «اجرای هدفممندی از برنامه سوم شروع شد؛ در دولت اصلاحات به طرح خوبی رسیدیم ولی نگرانی ما تورم بود.»
وی در این برنامه تبلیغاتی وعده هایی در میان سخنانش می دهد و می گوید سهم مردم از بیمه را به 30 درصد کاهش می دهد. این وعده از جمله ایده های عملیاتی و مشخص نامزدهای ریاست جمهوری است که تا کنون داده شده است.
او ضمن انتقاد از آنچه «حاکمیت بداخلاقی و کم فروشی» خواند «رانت های اطلاعاتی» را زمینه اصلی شکل گیری فساد اقتصادی برشمرد.
او با اشاره به تبعات هدفمندی یارانه ها گفت در برسی که انجام دادیم معلوم شد برای خانواده ای پنج نفره 270 هزار تومان هزینه اضافه شده است که با احتساب مبلغ پرداختی به عنوان یارانه، 45 هزار تومان مالیات از این خانواده می گیریم.
انتقادهای یک زن دستفروش که در خیابان با عارف حرف میزد و گلایه می کرد بخش دیگری از مستند تبلیغاتی این نامزد ریاست جمهوری بود. این زن ضمن انتقاد از وضعیت معیشت می گفت«هیچ کس سیر نشده که به داد ملت برسن؟! یک روزی می گفتند باید تاوان دورغ دیگران را بدهیم. چقدر باید تاوان بدهیم.»
گلایه های این زن سرپرست خانوار با این جمله عارف ادامه یافت که« سعی می کنم اگر قول می دهم هزینه ای برای کشور ایجاد نکنم.»
همسر محمدرضا عارف در این مستند تبلیغاتی مسئولیت قرائت رزومه شخصی و کاری این نامزد ریاست جمهوری را بر عهده داشت. پس از معرفی عارف، او که پشت به دیواری سپید نشسته بود به موضوعات دیگری پرداخت و گفت:« تمام افراد باید در برابر قانون عین هم باشند مبنای تشخیص جرم باید با قانون باشد. زندانی سیاسی و امنیتی کیست و چیست؟!»
«اقوام ایرانی مطالباتی دارند؛ به این نتیجه نرسیدم که رئیس جمهور باید معاونت اقوام داشته باشد باید این را مدیریت کنیم. گاهی به یک قوم ایرانی نگاه امنیتی شده است.»
این جملات با تصاویری خیابان گردی این نامزد ریاست جمهوری یازدهم همراه بود و روبوسی او با مردم عادی و دست تکان دادن برای آنها.
«احترام بدهیم به نظرات کارشناس» این نظر محمدرضا عارف بود که بگوید قصد دارد «به جای اینکه خودم را به مشاورانی که تایید کننده هستم محدود کنم گروه منتقدان خواهم داشت. عین جلساتی که با مشاوران دارم با منتقدانم خواهم داشت.
محمدرضا عارف در فیلم تبلیغاتی اش با اشاره به اینکه« آقای احمدی نژاد را از زمان دانشجویی می شناختم و سه ماه در دولت نهم ماندم و وارد مسائل خطی نشدم» به همکاری اش برای انتقال دولت اشاره کرد و گفت: من آدم جمع گرا بودم ولی ایشان آدم فردگرا است و اگر شخصا به نظری برسد به آن عمل می کند.
این نامزد ریاست جمهوری یازدهم وعده داد اگر پیروز رقابت های ریاست جمهوری شود «از ظرفیت همه دولت ها استفاده» می کند. این جمله مقدمه ای بود برای اینکه یادآوری کند که «متاسف است که آقای هاشمی نتوانست بیاید تا جامعه از او استفاده کند.»
بخش های پایانی فیلم تبلیغاتی محمدرضا عارف مانند فیلم همه نامزدهای ریاست جمهوری یازدهم تا کنون پخش شده البته منهای سید محمد غرضی به مساله زنان و دختران جوان اختصاص داشت. عارف در این بخش صریح گفت:« 55درصد داشنگاهها متعلق به دختران است و آنها بهتر از پسران هستند.»
او اضافه کرد:« مردگرایی واقعیت نظام قانونی ما است.»
اشاره به «پایین بودن» سهم فرهنگ و هنر از تولید ناخالص داخلی و ضرورت رفتن به سمت«تفاهم و همدلی ملی» آخرین حرفهای عارف در مستند انتخاباتی اش بود تا یادآوری کن برنامه های او تلاشی است تا « به افق چشم انداز برسیم.»
اما این پایان فیلم تبلیغاتی محمدرضا عارف نبود. آخرین سکانس خارج شدن همسر نامزد ریاست جمهوری یازدهم از مطب و سوار شدن به خودروی شخصی عارف را نشان می هد که با لهجه غلیظ و بدون روتوش یزدی با هم سخن می گویند«
سلام
سلام
چقدر دیر اومدید؟!
دو تا مریض، یکی از کردستان و یکی از تبریز داشتم.
هوا خیلی لطیف شده...»
و شما شیشه باران زده را می بینید و خیابان خیس از باران.
و پایان بندی این فیلم تبلیغاتی یک جمله است« امتداد امید؛ استمرارا اصلاح طلبی ضرورت ایران امروز است.»
/2727